După cum vedeți, am sărit peste luna iulie cu listele organizatorice. Și trec direct la ce e de făcut în august.

De anul trecut s-au schimbat multe în societate, dar acasă lucrurile merg în ritmul lor normal. Am renunțat la câteva activități în această perioadă pentru a mă bucura mai mult de liniște, de casă, pentru a rezolva pe îndelete sumarul zilelor. Pentru iulie, aș fi repetat, de fapt, activități de vară, așa că vă invit să parcurgeți din nou textul pereche din iunie.

Organizare personală

O altfel de vacanță

Suntem blocați acasă și călătoria plănuită s-a amânat pe termen nedefinit. Scriam în mai despre o altfel de vacanță pentru că bănuiam o atare întorsătură. Din fericire, grădina este darnică și ne oferă o atmosferă lejeră, ca de concediu.

de facut in august- vedere de pe balcon

Între sesiunile de muncă, mă alint cu câte o delicatesă, cu o carte sau un film. Îmi permit inclusiv luxul, uneori, de a pierde, pur și simplu, timpul, privind florile și ascultând păsările din grădină.

Pregătiți pentru oaspeți

Izolarea pe care ne-am impus-o la începutul pandemiei este acum mai nuanțată. Am fost plecați strict cu treabă, însă primim, din când în când, musafiri. În așteptarea copiilor sau pentru prietenii care ajung pe la noi, am organizat locuri în casă care să mă ajute.

Despre sertarele pentru bar am vorbit în Organizarea pentru servirea musafirilor. Aici am strâns mici obiecte necesare pentru o gustare sau o băutură șic.

sertar 1 bar

Pentru oaspeții care rămân peste noapte, am aranjat într-un scrin, pe holul dintre dormitoare, două sertare cu obiecte de bază.

În primul sertar sunt prosoape și câteva cosmetice. În al doilea sertar sunt lenjerii păstrate special pentru musafiri. Această organizare mă ajută să nu alerg de colo-colo, prin casă, ca să găsesc ceea ce trebuie în astfel de situații.

sertar pentru oaspeti

Prosoapele sunt albe în marea majoritate ca să dea băii un aspect de lux, ca de hotel.

Pe scrin și pe o măsuță de pe hol am cărți și reviste. Pe o tavă așez o sticlă de apă și pahare. Încerc prin aceste detalii să ofer o experiență plăcută celor care ne trec pragul și rămân peste noapte.

Cei care vor să meargă mai departe, pot aduce în camerele de oaspeți mașini de cafea sau alte facilități. Totul depinde de circumstanțe, de cât de întinsă e casa, de intimitatea pe care dorim să o oferim.

Organizarea pentru începutul școlii

Organizarea pentru începerea școlii are astăzi altă semnificație decât în anii trecuți. Un loc liniștit pentru elevi este absolut necesar, mai ales dacă în casă se întâmplă să lucreze și părinții.

Pentru cei mici trebuie gândită o zonă plăcută, cu accesorii incitante, care să îi îndemne să își petreacă timpul acolo. De imaginația părinților depinde chiar liniștea lor!

Iată un exemplu de masă de lucru completată cu o galerie de desene ale copiilor. Fotografie găsită în Houzz.

Organizarea casei

Mâncăruri simple și conserve

Grădina produce! Nimic mai simplu ca pentru un prânz să amestec ouă cu brânză, legume și ierburi, după cum am chef și după cum arată recolta de peste zi. Sau să asortez roșii într-o salată apetisantă. Vara este simplă, nesofisticată, însă incredibil de gustoasă!

omleta

Iar când cantitățile din grădină întrec măsura, pun la păstrare, în borcane sau în congelator, aroma verii.

de făcut în august

Lucrări de renovare de făcut în august

Pe perioada verii aranjarea casei a fost mai lentă, dar nu s-a oprit deloc.

Intervalul de timp care include concedii e propice măcar pentru renovări mai mici. Fiecare decide dacă și cât să sacrifice din timpul său!

Curățenia de vară

Înainte de concediu fac o curățenie mai lejeră, fără spălat de perdele sau alte lucruri complicate. Doar ceva mai în detaliu față de o curățenia curentă. Câteodată spăl și covoarele. La întoarcerea acasă e plăcut să fie totul ordonat și curat.

(Da, la curățenie e un text de anul trecut pe care nu îl editez. Să ne aducem aminte de vremuri normale!)

Stocarea lucrurilor din concediu

La întoarcerea din concediu triez lucrurile și păstrez ce consider că voi folosi și anul următor. Este vorba de obiecte pentru plajă sau altele pe care nu le vreau în calea mea restul anului. Am un loc dedicat lor în pod.

Dolce far niente

Cum spuneam la început, valurile de caniculă (poate și spiritul verii) m-au determinat să frânez puțin activitățile. Cu unele am intrat de-a dreptul în vacanță. Automat, cele rămase s-au rarefiat și mi-am permis astfel perioade mai calme.

de facut in august - vedere din gradina

Am renunțat să mă grăbesc. Mă bucur de casa mea ordonată și liniștită.

În final, încerc să uit nebunia care se desfășoară mai încolo de gardul curții mele.

NOTĂ: Textul face parte din seria de articole De făcut în…

ianuarie

februarie

martie

aprilie

mai

iunie

4 Comments
  1. Cand nu vreau sa fac nimic ma sui in varful patului si rasfoiesc carti de gradinarit sau de gatit 🙂

  2. Ma uit la filme, citesc si suprema relaxare este sa fac mici transformari la haine, o dantela diafana, o mica broderie…

    • Perfect! Îmi plac și mie orele tihnite când lucrez ceva. Uneori în liniște, alteori uitându-mă în același timp la un film.
      Mulțumesc pentru comentariu!

Leave a Reply