Sărbătorile de iarnă sunt amintire acum, zilele s-au lungit și frigul a început să lase locul unor adieri mai plăcute. Aici suntem. Ce avem de făcut în februarie?

Mai întâi ar trebui să revedem ce ne-am propus pentru ianuarie, astfel încât să nu sărim peste lucruri pe care le consideram importante atunci. Dacă între timp nu ni se mai par idei bune, le ignorăm și avem grijă ca pe viitor să ne calibrăm mai bine dorințele și resursele de timp.

În ce mă privește, am bifat toate activitățile din luna ianuarie și m-am gândit deja la ce voi face în continuare.

Mesele

Peste tot găsesc pe listele cu ce e de făcut în februarie îndemnul să ne răsfățăm cu supe fierbinți și feluri de mâncare consistente cât este frig afară. După ce am ales din cămară și din frigider ce trebuia mâncat cu precădere și sortând continuu rețete, așa cum scriam aici, am început să prepar cel puțin o dată pe săptămână câte un fel de mâncare nou. Însă folosind ingrediente pe care le am deja și cumpărând doar ce lipsește din rețetă. În felul acesta consum ce am, fac economie și mă amuz încercând noutăți. Cele care îmi vor plăcea vor intra în dosarul de rețete consacrate.

Apoi, am o mulțime de conserve pe care vreau să le termin. Pe vremuri, acestea se preparau pentru că nu se găseau legume și fructe proaspete de cumpărat. Dacă atunci era singura posibilitate de a avea mâncare variată la masă, acum magazinele sunt pline de produse extrasezon. Hm… doar că unele sunt cam fără gust. Ca exemplu, câteodată, când mă apucă dorul de roșii, iau câteva, deși știu din start că voi fi dezamăgită. Noroc că pentru ce pregătesc în casă am congelatorul plin de suc de roșii! Iar în acest caz, și-au păstrat aroma de vară.

Sortarea îmbrăcăminții

În ceea ce privește îmbrăcămintea, am o abordare puțin diferită de tot ce am citit pe net. Dar să mă explic:

Deja de pe acum așez mai multe cutii într-un loc convenabil (după ușa din baie e cazul meu; al vostru poate fi oricare loc mai ferit) pe care da, din acest an le etichetez. Asta pentru că vreau să îl atrag și pe soțul meu în activitatea de sortare. Acestea vor sta pentru a fi umplute până prin martie, aprilie, când se schimbă sezonul. Dacă vreți să va amintiți articolul despre dressing, vă spun că încă este perfect funcțional; doar aș mai adăuga niște rafturi în baie.

dressing organizat
O… Fotografia este din 2014!

Cele patru cutii (bine, sunt și sacoșe până voi cumpăra ceva care să îmi convină) sunt pregătite pentru a primi îmbrăcămintea care trebuie: 1. donată, 2. păstrată pentru grădină, 3. de folosit pentru cârpe de curățenie și 4. de păstrat pentru a fi transformată mai târziu.

sortare imbracaminte

Nu arată prea bine, nu-i așa? Nu întotdeauna lucrurile pornesc perfect, însă pe parcurs trebuie să le îmbunătățim. M-am uitat pe internet și am găsit niște organizatoare numai bune de folosit în această situație: coșurile de rufe de la Ikea.

Cutia 1

Aleg îmbrăcămintea care nu este stricată deloc, dar pe care, din anumite motive, nu mai vrem să o purtăm. Ceea ce nouă nu ne mai place sau nu ni se mai potrivește, s-ar putea să folosească altuia.

Cutia 2

În cazul cârpelor de curățenie, dacă spuneți că nu vă trebuie pentru că vă aprovizionați din comerț cu lavete speciale, din microfibră etc, înseamnă că nu ați trecut niciodată printr-o renovare. Meșterii mei au consumat cantități uriașe de cârpe și mereu eram în căutare să mai găsesc un tricou vechi sau niște prosoape uzate. Asta pentru că cele mai multe se îmbibau de substanțe care le stricau și nu mai puteau fi refolosite. În altă ordine de idei, la grădină mereu se ivește ocazia de a le folosi. Iar cine are animale în gospodărie înțelege cât de utile sunt prosoapele și lenjeriile vechi.

Cutia 3

Pentru al treilea sortiment, cred că avem multă îmbrăcăminte care se pretează pentru grădină și consider că și atunci când muncești pe afară meriți să porți ceva decent și frumos.

Cutia 4

La final, punctul în care mă separ de tot ceea ce am citit despre sortarea îmbrăcăminții se referă la hainele care au ieșit din modă, dar sunt realizate din materiale deosebite, au garnituri unicat, sunt mai speciale în sine sau doar pentru mine. Acestea ar trebui date dacă nu le mai folosesc. Am în casă îmbrăcăminte care a aparținut mamei și bunicii mele. Am exemplare mai vechi sau mai noi, lucruri deosebite, nu de la case de modă celebre, dar din țesături de înaltă calitate și la care nu pot să renunț.

Acestea ajung în dulapurile din pod sau din atelier, le revăd din când în când și aleg uneori câte un obiect pe care îl transform.

Nu toată lumea are mașină de cusut, astfel că se poate spune că nu merită să ții lucruri vechi pe care nu le mai porți. Dar amintirile trebuie susținute material din când în când. Iar modele revin iar și iar. Nu identic, doar cu elemente preluate, amestecate, reinventate. Așa că un obiect din trecut se poate reînnoi, la rândul lui.

Cum procedăm

Deja de la sfârșitul lunii februarie începem să renunțăm la diferite haine groase și preluăm altele mai lejere. Până în aprilie, când sper că se va instala căldura, vom tot sorta. Și din cele de sezon rece, dar și din cele din sezonul cald. Pentru că s-ar putea să nu ne mai placă ceva când va veni momentul să revedem îmbrăcămintea de vară.

După care conținutul fiecărei cutii va ajunge în locul destinat, iar acestea vor dispărea până la următoarea schimbare de sezon.

Aduceți primăvara în casă

O altă activitate de făcut în februarie este de a aduce puțină prospețime în casă.

Am tăiat deja ramuri de forsiția și le-am așezat în apă. Pentru a afla metoda citiți despre cum forțăm ramurile să înflorească în casă.

Forsythia înflorită în casă

Deja apar primele flori de primăvară în magazine și voi căuta primule să realizez din nou aranjamente de primăvară.

Primule în aranjament de primăvară
primula

Ordine peste tot

Continui să sortez și să fac ordine prin dulapuri, bibliotecă, sertare. Dacă toate sunt puse la locul lor, curățenia de primăvară va fi mult mai ușoară.

Idei extraordinare pentru aranjarea hainelor și a altor mărunțișuri am găsit pe blogul lui Annie Selke. O, dar cât de bine are aranjate bijuteriile! Am văzut în Zurich casetele acelea și voi achiziționa cât de curând un set.

În final…

Concluzia este că am multă treabă de făcut în februarie. Despre activitățile din exteriorul casei și grădină voi scrie un articol separat.

4 Comments
 1. Nu pot sa nu remarc ordinea din casa ta,stiu ce inseamna sa ai o casa mereu pusa la punct.Am si eu multe planuri pentru luna asta.

  • Nici pe departe nu e mereu pusă la punct. Mai ales acum, cu o mulțime de mici proiecte în desfășurare ici și colo.
   Locurile unde într-adevăr lucrurile sunt în ordine sunt dulapurile și sertarele. E mania mea. Pe care o arăt, din când în când, pe blog!
   Mult succes cu planurile și mulțumesc pentru comentariu!

 2. Acum chiar mi-e rusine cu ceea ce am reusit eu sa fac…

  • Unele luni sunt mai ocupate, altele mai puțin. Plus, starea de spirit contează. Eu am trecut prin fel de fel de situații, așa că înțeleg foarte bine.

Leave a Reply