Odată ce vremea se încălzește și lumina câștigă teren tot mai mult, parcă am vrea să ieșim din coconul de puf, nu-i așa? Să vedem ce avem de făcut în martie.

Mai întâi ar trebui să verificăm dacă am îndeplinit ce ne propuneam pentru februarie. Dacă ceva nu a fost bifat, trebuie reportat sau șters din listă ca nesemnificativ, în funcție de circumstanțe.

Organizare personală

Timpul personal

Procrastinarea este o problemă de gestionare a emoțiilor, nu a timpului. Ce ziceți de asta? Data viitoare, când veți avea ceva de lucrat, dar veți amâna preferând să pierdeți timpul pe facebook, gândiți-vă de ce faceți asta. Este atât de greu să vă apucați de treabă dintr-un motiv. Nu vă place, sau e prea complicat, sau vă e teamă că veți face ceva greșit. Și nimănui nu-i place să greșească.

Un remediu bun de a începe odată lucrarea aia este să o împarți în porții mici. Am învățat să procedez așa de un timp. Pot spune că am rezultate excelente în a gestiona atât activitățile ce țin de serviciu cât și cele gospodărești.

Nu îmi propun niciodată să întorc toată casa pe dos. Aleg o activitate cât se poate de simplă și care durează puțin. De exemplu, să așez frumos cosmeticele de pe masa de toaletă. Sau să fac ordine în cuier. Ori să reașez cărțile de pe un singur raft din bibliotecă.

Întotdeauna încep cu entuziasm această mică activitate, chiar dacă aș prefera să mă uit la un film, de exemplu. De ce? Pentru că e foarte simplă, pentru că știu că o termin foarte repede și rezolv o mică problemă instant.

Mai mereu, încântată de rezultat, îmi pică ochii și pe altceva ce ar fi de îmbunătățit. Astfel continui ordinea și curățenia fără să mă mai gândesc că inițial nu prea aveam chef.

Încercați trucul acesta dacă primăvara vă dă astenie și vă simțiți prea obosiți să întreprindeți lucruri mărețe.

În plus, obiectivele acelea anuale despre care vorbeam în ianuarie și în februarie și-ar putea astfel găsi rezolvarea.

organizare birou

Organizarea pentru a mânca sănătos

Dacă nu suntem în mod natural înclinați să mâncăm vegetale, o mică organizare în acest scop e binevenită. Am scris pe larg în ce constă organizarea mea în a mânca salate.

frittata in cuib de salata

Organizarea casei de făcut în martie

Holul

Pe parcursul iernii s-au adunat o sumedenie de lucruri în hol. Este momentul ca unele din ele să dispară în cutiile în care se vor odihni până iarna viitoare. Este vorba despre mănuși, fulare, căciuli, ghete. La fel, hainele groase. Dacă tot ordonați acest loc, priviți cu ochi critic intrarea în casă și hotărâți dacă o puteți îmbunătăți într-un fel.

Inspectarea garderobei

Îmi place foarte mult că avem alternanță de anotimpuri calde și reci. De fiecare dată când fac comutarea haine de iarnă – haine de vară, simt că mă înnoiesc. Sunt unele piese din garderobă de care uit sau pe care le privesc cu ochi noi.

Ca regulă, curăț tot ce pun la păstrare pentru sezonul următor. Apoi le așez în cutii sau în locuri mai puțin accesibile din dulap.

Ordinea în casă

Dacă este rezolvată partea de ordine din casă, curățenia va fi mult mai ușoară. Nu ați reușit să faceți mare lucru în lunile anterioare? Încercați trucul pe care l-am explicat mai sus, la organizare personală.

Curățenie

Acum vedem mai bine că toată casa trebuie împrospătată. Este luna curățeniei de primăvară. Indiferent când este data Sărbătorilor Pascale, curățenia generală începe în martie, indiscutabil.

Există trei abordări când este vorba de curățenie. Aceasta se poate face pe camere, pe tipuri de suprafețe sau o combinație între aceste metode.

Pentru curățarea podelelor în circumstanțe dificile (renovare, câini, praf) am proiectat un sistem în care am îmbinat mai multe echipamente. Acest sistem mi-a ușurat extrem de mult viața.

curatenie cu dyson
Cu Dyson curățenia poate deveni o joacă

În rest, vă sugerez doar să nu uitați suprafețele care de obicei sunt omise: telecomenzi, întrerupătoare, tastaturi. Pentru acestea se pot folosi: alcool, spirt sau Dettol, produsul pe care l-am descoperit și pe care îl folosesc acum. Acesta este util în special în bucătărie pentru dezinfectarea suprafețelor: funduri de lemn, frigider, chiuvetă, blaturi.

Patul

De două ori pe an întorc salteaua. În cazul meu, aceasta are fețe speciale vară/iarnă. Este bine să procedați astfel oricum, pentru a o folosi în bună stare timp mai îndelungat. Acum trebuie curățată partea utilizată pe timpul iernii.

În același timp, plapuma groasă, cuverturile grele, tot ceea ce amintește de sezonul trecut schimb cu lucruri mai ușoare. Pe toate cele folosite le curăț mai întâi și apoi le depozitez.

Echipamente de vară

Mă refer la ceea ce ține de picnicuri, masa în grădină, drumeții. Acum e timpul să faceți un inventar cu ceea ce aveți. Apoi veți cumpăra ce vă lipsește sau veți repara unde e cazul.

Scoateți afară mese, scaune, perne și alte accesorii pentru balcon sau pentru grădină. Aranjați-vă un loc plăcut pentru a sta la aer și la soare.

masa pe balcon

Decoruri de primăvară

În fiecare primăvară împrospătez decorul din casă. Îmi propun să schimb măcar un colț dintr-o cameră. Astfel încep să îl privesc cu ochi critic și există toate șansele să îi îmbunătățesc aspectul sau funcționalitatea.

Renovarea este un mijloc ideal de a actualiza interioarele. În lipsa acesteia, metoda de sus este eficientă.

Cum am o pasiune pentru aranjarea meselor, am așezat deja la îndemână serviciile cu decorațiuni de sezon.

Florile de primăvară aduse în casă ne cresc moralul instant. Prin culorile vii și prin simbolistica lor care ne spune că vremea caldă e aproape.

Până și un mic buchet de viorele ne face să visăm cu ochii deschiși!

viorele

Verificări de făcut în martie

Ultimul punct de pe această listă este mai neplăcut, dar necesar dacă dorim să ne bucurăm liniștiți de casa noastră.

Este momentul să constatăm dacă s-au produs stricăciuni pe timpul iernii la acoperiș, pereți, ferestre, uși etc și să programăm reparațiile necesare.

De asemenea, e util să punem pe listă orice alte reparații care trebuie făcute în casă. Unele lucrări sunt urgente, altele pot fi amânate. Dacă sunt notate, nu vor fi pierdute din vedere. Ideal este un tabel cu mentenanța casei.

În final…

Cam atât pentru această lună. Aveți și alte activități pentru casă pe care le faceți în martie?

3 Comments
  1. La multi ani! Sa aveti o primavara vesela, productiva si plina de culoare!

  2. E primvara iarasi primavara!

Leave a Reply