Mai puține activități de făcut în iunie în casă! Acum încep vacanțele și concediile sau măcar sperăm să se apropie! Cred că nimeni nu se mai gândește la organizări sau curățenii de amploare. Mici îmbunătățiri, poate. Pentru un loc plăcut, al nostru, în care să ne întoarcem cu drag.
Pentru continuitate și un plus de idei, revedeți articolul cu ce e de făcut în mai. Poate ați ratat unele obiective și le puteți relua acum.
Organizare personală
Acasă cu copiii
Deși a trecut, în mare, pandemia, am ales să păstrez acest capitol care vorbește despre o regândire a relației dintre timpul de lucru și cel liber. Lucrurile au evoluat rapid, tehnologia s-a adaptat și noi nu ne vom mai întoarce la starea dinaintea pandemiei.
Am păstrat și articolele despre munca de acasă în izolare, în familii cu copii. Cel din Dor – cu mărturii ale mămicilor care nu pot armoniza munca de acasă cu îngrijirea copiilor lor, cu grădinițele închise.
Apoi cel de pe Vox – confesiunea unei mame care a socotit izolarea cu fiul său un privilegiu. Aceasta a făcut-o să reevalueze atitudinea sa față de muncă într-o lume în care competiția acerbă te face să lucrezi din ce în ce mai mult. Nu mai vrea să o mai încerce sentimentele de vină că nu poate fi în preajma copilului său.
Ce trebuie făcut dacă un program din care să câștige toată lumea nu poate armonizat acasă? Sau de ce nu se poate întâmpla acest lucru?
Există soluții?
Primul gând mă duce la ceea ce scriam despre cum va fi modificată locuirea după pandemie. Apartamentele din blocurile noastre sunt prost alcătuite. Fără balcoane sau terase încăpătoare în care să își facă loc o simulare de grădină. Cu bucătării mici, depărtate de camerele de zi. Sau fără posibilitatea de a izola o cameră pe post de birou. Cazul prezentat în Dor cu mutarea rapidă de la apartament la casă este excepțional, dar exprimă exact ce am spus. Felicitări familiei care a gândit situația outside the box!
Copiii mei au fost mici pe vremea când de-abia începuseră să apară facilitățile de tot felul ca: pamperșii, biberoanele încălzite electric, alte articole de unică folosință. Mașinile de spălat rufe automate, mașinile de spălat vase, echipamentele de tot felul și-au făcut locul în casă pe rând.
Mă gândesc că azi se cresc mult mai ușor ca atunci. Și totuși, timpul este tot mai puțin, mai condensat, mai greu de controlat, ceea ce duce la acea stare de neputință. La care se adaugă sentimentul de vinovăție pentru că media este plină de modele perfecte și nimeni nu poate concura cu ele.
Nu știu ce sfaturi să dau aici.
Poate o introspecție? Acel: să stăm puțin deoparte și să ne privim viața? Ce ne dorim de la ea? Apoi să pornim pe un drum cât mai apropiat de cel visat. Să încercăm să fim noi înșine, să fim mai buni azi decât eram ieri.
Să ne iubim copiii necondiționat.
Organizarea concediului
Dacă pentru luna mai am punctat planurile de vacanță, urmează acum organizarea concediului. Până de curând foloseam jurnalul meu pentru a face acest lucru.
Acum utilizez programul Trello și vi-l explic pe larg la organizarea concediului. Pe scurt, trebuie cumpărate biletele, stabilite traseele, obiectivele de vizitat, gândite bagajele. Coloanele board-ului mă ajută să planific toate aspectele călătoriei și să țin un calendar al pregătirilor și al etapelor concediului.
Cum îmi organizez geanta pentru excursii am scris într-un articol separat.
Organizarea casei
Mâncare de făcut în iunie
Acum profităm de legumele și fructele din perioada verii. Piețele sunt deja pline de trufandale, grădinile noastre încep și ele să producă bunătăți… Deja e un carnaval al culorilor și al aromelor care ne îmbie peste tot.
Pentru ca lucrurile să se petreacă eficient în bucătărie, trebuie ca toate echipamentele și ustensilele pentru gătit să fie la îndemână și ușor de folosit.
Citiți aici cum mă organizez pentru a consuma mai multe fructe și legume.
Sau cum am încercat să prepar mai repede salatele.
Pregătirea congelatorului
Congelatorul trebuie golit deja de alimentele puse la păstrare de anul trecut; dacă nu am reușit să le consumăm deja. Poate nu ne îndurăm să le aruncăm. Dar ar trebui să avem în vedere că toate mâncărurile au o perioadă de grație. Nu se strică neapărat; în schimb, capătă un gust ciudat sau își pierd savoarea. Și apoi, ce sens are să folosim vișinele sau mărarul de anul trecut, când cele noi tocmai apar acum?
După golirea și dezghețarea lui, este gata de a primi prospături. Eventual, până se umple complet, se pot pune în el recipiente cu apă. Asta pentru că funcționarea optimă a unui congelator presupune absența golurilor de aer. Gheața este bună pentru frapiere, așa că e un câștig și ea.
Sfârșitul anului școlar
Finalul de an școlar presupune ordine pe birouri, trierea caietelor, cărților, rechizitelor. E bine să îndosariem și să arhivăm acum ceea ce dorim să păstrăm din lucrările și caietele copiilor. Ca amintire sau pentru examene viitoare. Astfel eliberăm camera de lucru și ne putem gândi liber la vacanță.
Cu mult timp în urmă am scris cum am păstrat toate caietele copiilor mei, în rafturi special proiectate. În fiecare spațiu au intrat câte două cutii din acelea de topuri de hârtie, pline cu caiete și lucrări. Am notat pe fiecare din ele clasa și astfel este foarte ușor să găsești ceva. Nu știu dacă pe ei îi va mai interesa să le răsfoiască vreodată. Eu mi-am făcut datoria să am grijă de ele.
Am păstrat desenele, picturile, notițele care mi s-au părut deosebite într-o cutie, în bibliotecă.
Organizarea fotografiilor și a amintirilor din vacanță
Acum fotografiile se păstrează în special pe calculator. Aveți grijă să nu le pierdeți! Copiați-le pe o memorie externă ca soluție rapidă. Iar o selecție de fotografii prețioase este cel mai sigur de ținut online. Sunt o mulțime de locuri unde o puteți face, începând cu Google.
Pe lângă poze, mie îmi place să păstrez din călătorii tipărituri: începând cu hărți ale orașelor, pliante de la muzee și expoziții, bilete, inclusiv bonuri de casă. E uimitor câte îți amintești uitându-te pe ce ai cheltuit banii într-o excursie!
Pentru fiecare călătorie asigur o cutie sau un dosar și scriu pe ele destinațiile și data.
Am scris despre cum am organizat amintirile din vacanța la Paris.
Sisteme pentru răcoare în casă
Am de făcut în iunie câteva schimbări. Aranjez patul cu așternuturi răcoroase. Renunț la cuverturile grele. Eliberez camerele de obiectele care le încarcă și dau senzația de aglomerare. Vreau cât mai mult spațiu de respirat!
Căldura poate fi foarte neplăcută pe timpul verii. Dar există mai multe soluții de a o combate. La renovare noi chiar am renunțat la aparatele de aer condiționat, știu însă că în unele apartamente nu se poate fără ele. Pentru cei care au șansa să aleagă dintre mai multe posibilități, amintesc:
- copaci care să umbrească pe sud și vest;
- copertine în dreptul ferestrelor;
- draperii groase;
- obloane;
- posibilități de deschidere în siguranță a ferestrelor pentru noapte;
- folosirea dezumidificatoarelor, în cazul căldurii cu umiditate excesivă, mult mai greu de suportat;
- ventilatoare;
- aparate de aer condiționat, când celelalte opțiuni sunt insuficiente.
La aceste idei generale mă opresc cu ce avem de făcut în iunie. Puteți adăuga orice vi se potrivește în particular.
O vară frumoasă!
Foarte interesant, multumim !
Pot spune ca ma incadrez si eu la punctele 1,2,5 si 6. 🙂
La 3 nu pentru ca, din pacate, nu am copii.
Si, astept cu interes articolul despre punctul 3 – Organizarea concediului.
Este pentru prima oara cand aud de programul Trello. Suna foarte interesant !
Spor in continuare, Gabriela!
Scuze, organiarea concediului este la punctul 4. 🙂
Mulțumesc, Mihaela! Acum scriu despre Trello.
Buna dimineata,interesant mod de a pastra caietele copiilor, chiar daca ei nu vor mai dori sa le revada,raman o sursa de minunate amintiri pentru noi. Sa aveti o vara frumoasa si o vacanta minunata!
Bună dimineața! Am avut noroc cu un spațiu mare în pod. E întradevăr minunat să le vezi caietele cu primele litere scrise, acum, când sunt mari și te pun imediat la punct! 🙂
Mulțumesc! O vară frumoasă, bogată și petrecută cât mai bine vă doresc și eu!