Mai puține activități de făcut în iunie în casă! Acum încep vacanțele și concediile sau măcar se apropie. Cred că nimeni nu se mai gândește la organizări sau curățenii de amploare. Mici îmbunătățiri, poate. Pentru un loc plăcut, al nostru, în care să ne întoarcem cu drag.

Mâncare de făcut în iunie

Acum profităm de legumele și fructele din perioada verii. Piețele sunt deja pline de trufandale, grădinile noastre încep și ele să producă bunătăți… Deja e un carnaval al culorilor și aromelor care ne îmbie peste tot.

Pentru ca lucrurile să se petreacă eficient în bucătărie, trebuie ca toate echipamentele și ustensilele pentru gătirea lor să fie la îndemână și ușor de folosit: storcătoare de fructe, prese, aparate de feliat, de ras, blaturi, mixere.

Citiți aici cum mă organizez pentru a consuma mai multe fructe și legume.

organizarea frigiderului
La acest punct e folositoare și organizarea frigiderului

Voi scrie în curând cum am încercat să prepar mai repede salatele.

Pregătirea congelatorului

Congelatorul trebuie golit deja de alimentele puse la păstrare de anul trecut; dacă nu am reușit să le consumăm deja. Poate nu ne îndurăm să le aruncăm. Dar ar trebui să avem în vedere că toate mâncărurile au o perioadă de grație. Nu se strică neapărat; în schimb, capătă un gust ciudat sau își pierd savoarea. Și apoi, ce sens are să folosim vișinele sau mărarul de anul trecut, când cele noi tocmai apar acum?

După golirea și dezghețarea lui, este gata de a primi prospăturile. Eventual, până se umple complet, se pot pune în el recipiente cu apă. Asta pentru că funcționarea optimă a unui congelator presupune absența golurilor de aer. Gheața este bună pentru frapiere, așa că e un câștig și ea.

Am găsit pe foarte frumosul blog Noi și bebe un tabel cu durata de păstrare a alimentelor în congelator. Acesta se poate tipări și ține la îndemână, lângă cărțile de bucate.

Sfârșitul anului școlar

Finalul de an școlar presupune ordine pe birouri, trierea caietelor, cărților, rechizitelor. E bine să îndosariem și să arhivăm acum ceea ce dorim să păstrăm din lucrările și caietele copiilor. Ca amintire sau pentru examene viitoare. Astfel eliberăm camera de lucru și ne putem gândi liber la vacanță.

Cu mult timp în urmă am scris cum am păstrat toate caietele copiilor, în rafturi special proiectate. În fiecare spațiu au intrat câte două cutii din acelea de topuri de hârtie, pline cu caiete și lucrări. Am notat pe fiecare din ele clasa și astfel este foarte ușor să găsești ceva. Nu știu dacă pe ei îi va mai interesa să le răsfoiască vreodată. Eu mi-am făcut datoria să am grijă de ele.

organizare caiete
Între timp, rafturile au devenit neîncăpătoare pentru că s-a adăugat studenția!

În plus, desene, picturi, notițe care mi s-au părut deosebite din perioada școlară a copiilor, sunt păstrate într-o cutie, în bibliotecă.

Organizarea concediului

Dacă pentru luna mai am punctat planurile de vacanță, urmează acum organizarea concediului.

Până de curând foloseam jurnalul meu pentru a face acest lucru. Acum sunt împătimită a programului Trello și urmează în curând să vă explic cum îl utilizez pentru a organiza concediul.

Pe scurt, trebuie cumpărate biletele, stabilite traseele, obiectivele de vizitat, gândite bagajele. Voi dezvolta într-un articol separat.

zurich
Păsările și bărcile conviețuiesc pașnic pe lacul din Zurich

Organizarea fotografiilor și a amintirilor din vacanță

Acum fotografiile se păstrează în special pe calculator. Aveți grijă să nu le pierdeți! Copiați-le pe o memorie externă ca soluție rapidă. Iar o selecție de fotografii prețioase este cel mai sigur de ținut online. Sunt o mulțime de locuri unde o puteți face, începând cu Google.

Pe lângă poze, mie îmi place să păstrez din călătorii tipărituri: începând cu hărți ale orașelor, pliante de la muzee și expoziții, bilete, inclusiv bonuri de casă. E uimitor câte îți amintești uitându-te pe ce ai cheltuit banii într-o excursie!

Pentru fiecare călătorie asigur o cutie sau un dosar și scriu pe ele destinațiile și data.

Sisteme pentru răcoare în casă

Trebuie activate strategiile prin care să domolim efectele căldurii.

Vom aranja patul cu așternuturi răcoroase. Renunțăm la cuverturi grele sau covoare pufoase. Eliberăm camerele de obiectele care le încarcă și ne dau senzația de aglomerare. Vrem cât mai mult spațiu de respirat!

Căldura poate fi foarte neplăcută pe timpul verii.

Există soluții mai multe de a o combate, nu numai cu aparate de aer condiționat.

 • copaci care să umbrească pe sud și vest;
 • copertine în dreptul ferestrelor;
 • draperii groase;
 • obloane;
 • posibilități de deschidere în siguranță a ferestrelor pentru noapte;
 • folosirea dezumidificatoarelor, în cazul căldurii cu umiditate excesivă, mult mai greu de suportat;
 • ventilatoare;
 • aparate de aer condiționat, când celelalte opțiuni sunt insuficiente.
gradini olandeze
O fotografie dintr-o vară olandeză

La aceste idei generale mă opresc cu ce avem de făcut în iunie. Puteți adăuga orice vi se potrivește în particular.

O vară frumoasă!

3 Comments
 1. Foarte interesant, multumim !

  Pot spune ca ma incadrez si eu la punctele 1,2,5 si 6. 🙂
  La 3 nu pentru ca, din pacate, nu am copii.
  Si, astept cu interes articolul despre punctul 3 – Organizarea concediului.
  Este pentru prima oara cand aud de programul Trello. Suna foarte interesant !

  Spor in continuare, Gabriela!

Leave a Reply