În acest articol prezint cum să vă organizați timpul și locuința pentru a avea un start eficient în noul an. Așadar, ce avem de făcut în ianuarie?

Organizare personală

Anul acesta îmi doresc să am mai multă grijă de mine, să mănânc mai sănătos, să petrec mai mult timp cu familia, să termin câteva proiecte începute și părăsite, să dobândesc cunoștințe în domenii interesante, să dezvolt blogul Stil Organizat.

ma organizez pentru prevenirea racelilor

Obiective pentru noul an

Am stabilit obiceiul, de ceva timp, de a scrie câteva obiective pentru noul an.

Cu atât mai trist e ca, recitindu-le la finalul lui decembrie, să constat că unele dintre ele rămân vorbe în vânt. Am citit ce scriam la începutul anului trecut pe blog și mi-a fost foarte greu. Unde sunt lucrurile pe care mi le doream pentru 2019?

Dar greșelile recunoscute, asumate, sunt menite a ne face să progresăm. Așa am găsit metoda ca aceste obiective să fie îndeplinite, măcar parțial.

De la managementul calității am învățat că un obiectiv trebuie sa fie SMART. Nu e nimic greu sau savant.

Așadar, ce înseamnă SMART?

 • Specific – clar exprimat, vizand un aspect concret.
 • Măsurabil – ca să ne dăm seama cînd a fost atins.
 • Abordabil, (realizabil) – din tot ce știm și ne dorim, poate fi atins.
 • Relevant – are un impact clar asupra vieții noastre.
 • Timp clar de realizare – are o dată clară de realizare.

Acum să vă exemplific cu una din marile mele dureri de anul trecut. Am scris un număr și o dată la primul obiectiv personal din 2019. Numarul reprezenta greutatea dorită, iar data – sfârșitul anului. Obiectivul meu era SMART, adică respecta toate caracteristicile de mai sus, dar nu mi l-am asumat pe deplin. Nu avea un plan clar de realizare.

Obiectivul era specific, viza greutatea. Era măsurabil; știam exact cât trebuia să slăbesc. Era realizabil, fiind vorba doar de câteva kilograme. Era relevant pentru mine și timpul era clar definit.

Dar a rămas doar un rând scris la începutul jurnalului 2019. Eforturile de a-l îndeplini au fost sporadice, deloc articulate. Am eșuat pentru că au lipsit strategia și feed-back-ul.

Ceea ce mă duce la următorul punct:

Jurnalul de activități

Am avut agende toată viața. Însă scriam în ele însemnări obișnuite. Pot spune că arătau destul de trist.

Lucrurile s-au schimbat complet când am descoperit metoda lui Ryder Carroll, Boullet Journal. Acesta este un sistem de organizare excepțional, care a transformat modul în care mi-am coordonat activitățile.

Am folosit ca suport, la început, un carnet pe care îl aveam în casă. Apoi am cumpărat pentru fiecare an un Leuchtturm 1917. Mai întâi am respectat exact regulile lui Carroll. Apoi am adaptat sistemul pentru a se plia mai bine stilului meu de viață. Din modul în care l-am scris a rezultat marele ajutor pe care mi l-a dat la planificarea activităților zilnice, dar și marele defect: de pierdere din vedere a obiectivelor anuale. Un fel de a nu mai vedea pădurea din cauza copacilor.

Anul acesta jurnalul va fi însă mai ambițios ca niciodată. Cred că am găsit punctul slab în cazul obiectivelor asumate și am de gând să îndrept eroarea.

Iată structura jurnalului:

Paginile de început

 • Cuprinsul este necesar pentru a ajunge la secțiunile dorite, aflate în diferite porțiuni ale jurnalului. Leuchtturm are paginile numerotate deja, astfel că această operațiune e simplă.
 • În primele pagini am scris lunile anului. Aici am bornele importante: zile de naștere, evenimente deosebite, călătorii, vacanțe, concerte. Doar privind aceste pagini, realizez cum pot programa diferite întâlniri sau ședințe. Mai nou, voi trece tot aici programările dorite la doctor, la dentist, la coafor etc. Mai întâi pe cele de făcut în ianuarie. Chiar dacă datele nu sunt exacte, faptul că le scriu e un lucru bun. Astfel îmi voi asuma că trebuie să fac acele programări. Le văd în caiet și știu că trebuie să sun pentru a stabili date exacte pentru ele.
bullet journal
Jurnalul din 2019

Obiectivele

 • Obiectivele anuale. Acestea sunt de mai multe feluri: cele personale, cele care țin de activitatea mea profesională și alte câteva specifice unor dorințe speciale. Cum spuneam mai sus, toate sunt SMART, deci perfect realizabile. Dar dacă vor rămâne doar aici, voi uita iar de ele. Astfel că, față de anii trecuți, obiectivele vor fi împărțite în bucățele mai mici. Iar bucățelele vor fi plasate în lunile programate pentru îndeplinirea lor. Un fel de diagramă Gantt ad-hoc.
 • Un loc special este al proiectelor care vor urma pentru renovarea casei și grădinii. Ele nu sunt programate pe luni. Pur și simplu extrag lucrările respective din listă și le execut în funcție de materiale, meșteri, disponibilitatea noastră (un mod mai elevat spus pentru chef). Uneori se ivește o ocazie sau o idee și realizez ceva netrecut pe listă. Pentru renovarea cea mare am avut un caiet special. Acolo am trecut toate datele ce-mi erau necesare. În acest an am terminat cu lucrările de amploare întinse pe luni de zile. Ne vom ocupa de amănunte în cea mai mare parte a anului.

Cuprinsul jurnalului

 • Noutatea din acest an o constituie structura diferită în care notez evenimentele. Mai întâi le stabilesc pe cele din luna respectivă. Să iau ca exemplu ce e de făcut în ianuarie. Pe foaia dedicată acesteia, extrag mai întâi evenimentele lunii notate la începutul caietului. Apoi mă uit pe obiective și văd la ce nivel vreau să ajung cu ele în ianuarie. Le scriu și pe acestea. Apoi scriu ce proiect DIY aș vrea să fac în această lună, ce articole pentru blog programez, cu cine vreau să am întâlniri, ce vreau să rezolv în această perioadă. Las și o pagină liberă în continuare pentru a nota evenimente care se mai ivesc pe parcurs.
 • Apoi urmează activitățile pe săptămână și cele zilnice, așa cum le scriam și înainte. Imediat după pagina dedicată lunii ianuarie, am pagina cu săptămâna 1-5 ianuarie, în care scriu evenimentele, eventual cu date exacte, dacă le știu. Apoi activitățile sunt împărțite pe zile.
 • La începutul lunii următoare, când trebuie făcută agenda acesteia, revin la luna anterioară și urmăresc realizarea obiectivelor sau dacă am îndeplinit activitățile planificate. Acesta va fi feedback-ul atât de necesar pentru a reuși cât mai mult din ce îmi propun.
 • În finalul jurnalului sunt listele cu preferințe: cărți pe care vreau să le citesc, cu filme de văzut, alte liste utile: telefoane ale meșterilor, locuri de vizitat, liste de cumpărături pe categorii.

Alte considerente

Despre aceste obiective buclucașe care se uită repede după ce intrăm în miezul anului voi scrie mai mult. Sunt studii care spun că o treime din obiective se pierd încă din luna ianuarie. Din fericire, știința ne aduce informații despre cum funcționează creierul nostru. Vom putea să îl manipulăm pentru propriul folos. Cred că va fi extraordinară această călătorie a noastră către noi înșine!

Alte lucruri despre jurnal puteți citi aici:

Jurnalul pentru organizarea timpului

 Să nu uit tocmai de Trello în ceea ce privește organizarea! Este programul online cu care am pregătit un concediu de vis anul trecut. Tot el mă ajută să desfășor proiecte complexe. Din păcate, încă nu îl folosesc la întreaga capacitate.

Organizarea genții

Chiar pentru o persoană cu geanta foarte ordonată, ca mine, e necesară o privire pe cardurile de magazine și pe actele personale. Nu vi s-a întâmplat să fiți surprinși de iminenta expirare a buletinului sau a carnetului de șofer? De cardurile bancare au grijă băncile să ne amintească să le schimbăm. Însă de actele personale trebuie să ne îngrijim singuri. Dacă e ceva ce expiră, va fi trecut în jurnal la data preschimbării.

***

Organizarea casei de făcut în ianuarie

Organizarea biroului

Ca să mă simt pregătită pentru noul an e necesar să fac ordine în sertarele biroului. Să clasez, să arhivez hârtii, caiete, să fac ordine în fișierele de pe laptop. Astfel atac provocările noului an. Împreună cu jurnalul și organizatorul Trello reprezintă armele mele cele mai puternice pentru dozarea timpului.

organizare birou - de făcut în ianuarie

Strângerea podoabelor de Crăciun și un memento pentru Crăciunul următor

Am făcut multe fotografii, am păstrat meniurile de Crăciun și am notat câteva evenimente, cu bune și rele. Am deschis un board nou în Trello pentru Crăciunul 2020. Acolo voi trece câteva gânduri privitoare la aceste sărbători care au fost deosebit de frumoase, reușite, dar foarte obositoare pentru mine.

Mulți oameni golesc casa de ornamente imediat după anul nou. Eu recunosc că amân cât pot de mult să le strâng. Primul depozitat este bradul, apoi adun decorațiile cu tematică strictă de Crăciun.

În schimb, cele cu specific de iarnă rămân pe loc până când vremea de afară mă inspiră să le înlocuiesc cu accente primăvăratice. La fel, luminițele. Ele dispar doar atunci când zilele ajung să crească suficient de mult încât să nu mai fie nevoie de ele. Nu este o coincidență că această sărbătoare este atât de luminată: oamenii au simțit dintotdeauna nevoia de a adăuga strălucire lungilor nopți de iarnă.

Organizarea ornamentelor mă determină să adaug noi cutii frumoase în care să așez obiectele fragile cumpărate sau primite anul acesta.

cutii pentru globuri

Citiți articolul de mai jos pentru explicații detaliate privind:

Organizarea decorațiunilor de iarnă

Anul acesta am mai decorat două cutii pentru podoabe, folosind hârtie de la cadouri.

Cum să realizați rapid cutii de lux pentru globuri

Curățenia de după sărbători

După ce strâng bradul și fac ordine după numeroasele evenimente din această perioadă urmează o curățenie mai serioasă.

Frigiderul și cămara

E clar pentru toată lumea că trebuie făcută ordine în ele după această perioadă. Când triez alimentele din frigider și cămară, grupez într-o cutie mâncarea care expiră în curând. Așa o am în vedere pentru a o consuma cu precădere. Este un antidot la situația în care rămân uitate diferite produse care sunt împinse mai în spate.

Noul frigider din bucătărie este fabulos în ceea ce privește organizarea. Am scris un articol cuprinzător despre el și despre gestionarea alimentelor.

 

organizarea frigiderului

 

Ordine oriunde de făcut în ianuarie

Profit de lunile de iarnă pentru a face ordine în medicamente și diferite sertare în care mi se pare că lucrurile pot fi mai bine aranjate.

O idee de organizare este să stabiliți undeva, într-o debara, o cutie cu lucruri de dus la reparat. Dacă le vedeți acolo, grămadă, veți lua decizia mai repede să scăpați de ele într-un fel. Adică să le reparați, să le donați sau să le aruncați.

La fel de folositoare este o cutie cu lucruri de dus la curățat.

Dacă nu vă place activitatea de organizare, propuneți-vă să aranjați un loc cu lucruri pe care vă face plăcere să le priviți. Orice colț de casă, orice sertar în care sortați și ordonați obiectele este un bun start și, cine știe?, vă poate determina să continuați.

La înscrierea pentru newsletter-ul blogului, primiți drept mulțumire că deveniți parte a comunității Stil Organizat, un pdf cu câteva îndemnuri pentru a începe sortarea și ordonarea dulapurilor.

Reparații în casă

Luna ianuarie este bună pentru a începe o listă cu mentenanța casei.

De exemplu, de când nu ați mai schimbat sitele de la robinete? Dacă nu aveți o dată stabilită și scrisă pentru o operațiune, va fi, cel mai adesea, uitată.

În final…

Alte câteva lucruri de făcut în ianuarie, dar pe care eu le amân pentru februarie sau martie:

Organizarea garderobei

Trierea și organizarea cosmeticelor

Organizarea tipăriturilor

3 Comments
 1. Abia aștept informații despre sistemul de organizarea a rețetelor… Nu uita de el, te rog…

  • L-am prezentat deja prietenelor și l-au aprobat. 🙂
   Cred că săptămâna viitoare postez articolul.

 2. Buna!

  Am inceput si eu sa scriu intr-o agenda: meniul saptamana, obiectivele lunii, programari, aniversarile celor apropiati etc. Insa nici in agenda asta nu vad ordine, toate-s amestecate. Ma gandesc sa structurez continutul pe viitor.

Leave a Reply