Primăvara își urmează victorioasă parcursul, iar noi ne bucurăm de ea. E minunată ca întotdeauna, fără să-i pese de îngrijorările sau durerile noastre. Trebuie să rezistăm și noi și să ne urmăm viețile cum putem mai bine. Ce avem de făcut în aprilie? Multe activități continuă din luna precedentă, așa că e bine să aruncăm mai întâi o privire pe ce am făcut în martie.
Organizare personală
Nicicând nu a fost mai de actualitate organizarea personală. Faptul că ne-a fost dată viața peste cap în acești ani, a scos la iveală necesitatea de a regândi modurile de a munci și de a ne petrece timpul liber.
De a reînvăța să conviețuim cu propria familie, până la urmă! Ani la rând am lăsat pe seama altora să ne crească și să ne educe copiii (baby-sitter, grădiniță, școală). Am mâncat mâncarea pregătită de alții (la cantină, fast-food, restaurant) și am băut cafeaua altora (la cafenea). Am apelat la servicii de curățenie, coafor, croitorie. Suntem acum în postura de a ne utiliza îndemânarea pentru treburile mărunte pe care le lăsasem în grija altora.
Cu câțiva ani în urmă, la un viscol de durată (poate vi-l amintiți), am fost înmărmurită de țipetele de disperare ale oamenilor de la țară. De ce țipau? Pentru că mașinile cu pâine nu mai ajungeau la ei din cauza drumurilor blocate. M-am întrebat atunci: cum de oamenii aceștia nu își mai fac singuri pâinea? De ce așteaptă să vină de la oraș alimente pe care le pot prepara chiar ei? Care vor fi mai gustoase și mai sănătoase? De ce, dacă ai rămas o zi fără pâine, nu te gândești să faci o mămăliguță?
Munca de acasă
Pentru cei care muncim în majoritatea timpului de acasă, acest fapt va determina o netezire a activităților și a zilelor cu totul. De aceea este necesar să luăm câteva măsuri:
- Dacă suntem mai mulți în locuință, trebuie să aranjăm un loc de muncă izolat de restul familiei. Cei cu apartamente mici și cu copii își fac de obicei biroul în dormitor.
- Să includem orele de muncă într-un orar. Fiecare persoană se simte mai productivă între anumite ore. Dacă vom stabili de la început un program, ne vom concentra pe el și nu vom pierde timp prețios cu alte distracții.
- Să păstrăm weekend-ul ca atare. Trebuie să găsim activități speciale pentru weekend. Altfel vom fi tentați să alungim săptămâna de lucru.
- Să împărtășim cu familia care vor fi programul și zona de muncă pentru ca acestea să fie respectate de ceilalți. Munca e muncă chiar dacă este efectuată de acasă.
Am scris mai mult despre cum mă organizez să lucrez de acasă aici.
Când scriam despre locul biroului din casă, mi-am amintit de interviul BBC de acum câțiva ani care a amuzat tot mapamondul. În comentarii cineva zicea: să ridice mâna cine s-a uitat la acest filmuleț acum, pe timpul izolării. Da, munca de acasă cu copii mici are provocările ei!
Timpul liber de acasă
Anul acesta revenim la obiceiuri de dinainte de pandemie. Parțial doar, pentru ca azi există un mănunchi întreg de constrângeri: economice, financiare, de sănătate. Rămâne valabilă percepția că vom fi nevoiți să ne mulțumim cu ce ne oferă căminul nostru mare parte a timpului.
Lucruri care pot face timpul liber mai plăcut acasă:
- cărți
- filme
- jocuri
- puzzle
- instrumente de desenat
- DIY pentru tot felul de chestii
- dobândirea unor noi abilități – Filmulețele de pe internet ne ajută să învățăm aproape orice pe lumea asta.
Noi obiceiuri
Este momentul propice să implementăm în viața noastră noi obiceiuri. Avem, teoretic, mai mult timp la dispoziție să ne gândim, în primul rând, la ce ar fi mai sănătos/bine/corect pentru noi. Apoi să acționăm.
Obiceiurile ne pot privi doar pe noi (unele) sau întreaga familie.
Câteva exemple:
- Hrană mai sănătoasă
- Exerciții fizice
- O limbă străină de învățat/exersat
- Citit
- Studiul unui domeniu pe care visam să îl aprofundăm
- Timp de joacă în familie
Am scris de curând cum procedez pentru a mânca mai multe salate.
Comunicare
Dacă nu ne mai putem întâlni fizic cu cei din anturaj, nu înseamnă că vom stopa comunicarea cu ei. Am început un obicei nou de a suna persoane cu care am pierdut legătura cândva. Unele conversații s-au înnodat imediat, de parcă ultima întâlnire a fost ieri! Încercați!
Susținerea altora
Fiecare, în felul său, poate contribui la efortul general de a ne fi tuturor mai bine, chiar dacă nu ne cunoaștem personal. Așa începeam acest paragraf anul trecut. Și iată că e valabil în continuare, în alt context!
Dacă ai putea da 100 de lei, dar renunți gândindu-te că oricum e prea puțin, meditează la asta. Toate ONG-urile care au făcut lucruri importante, s-au bazat pe mii și mii de astfel de donații mici.
Organizarea casei
Pentru că stăm mult timp acasă, putem face o mică planificare. Cu siguranță sunt multe lucruri pe care ne-am dori să le îmbunătățim în locuința noastră. Vom găsi ceva de făcut fără investiții deloc sau cu investiții minime. De exemplu: sortare, organizare în sertare și dulapuri, mentenanță a casei, reașezare a mobilelor.
E momentul să verificăm dacă putem recupera din activitățile pe lunile trecute și să le adăugăm apoi pe cele din această lună.
Din ianuarie: De făcut în ianuarie
În februarie: De făcut în februarie
Iată și câteva activități de făcut în aprilie:
Garderoba
Până la sfârșitul lunii se va instala căldura. Transferul hainelor de vară din cutii și/sau de pe rafturile de sus se va face, în sfârșit, complet, în zona accesibilă. Am explicat mai mult despre organizarea și trierea garderobei în: ce e de făcut în luna februarie.
Anul acesta am scos deja hainele subțiri din cutii. Am păstrat doar câteva lucruri mai groase pentru mici drumuri sau pentru grădină. Am sortat, am spălat, am călcat și am stocat hainele groase pentru sezonul rece următor.
Organizarea frigiderului
Încă o sortare și o curățare a frigiderului înainte de a primi alimentele pentru sărbători. Nu vreți să vă încurce borcane cu produse expirate! Și să vă întrebați de ce nu e loc în frigider, deși nu găsiți nimic bun de mâncat.
În plus, un link către Family Handyman cu ce nu ar trebui să păstrăm în frigider.
Curățenie de făcut în aprilie
Fiecare își organizează curățenia după preferințe. Aceasta se poate face pe camere, pe tipuri de suprafețe sau o combinație între aceste metode. Curățenia de primăvară este un obicei care, în mod tradițional, la noi, se sfârșește înaintea Sărbătorilor de Paști. Cu casa ordonată și curată ne putem concentra apoi pe activități plăcute.
În această perioadă de izolare, în care nu pot avea niciun ajutor la curățenie, mă felicit singură pentru că am gândit un sistem eficient de a curăța casa. Am cumpărat produse de înaltă tehnologie pentru ca totul să fie cât mai simplu.
Am scris un articol cuprinzător despre curățarea podelelor . Schema descrisă este utilă pentru o casă mare. Însă fiecare poate extrage ceea ce i se pare folositor de acolo.
În această perioadă culeg flori din grădină și le aranjez în vaze. Interiorul devine proaspăt și frumos!
Neplăcerile de primăvară
Dăunători
Căldura vine cu câteva neplăceri la pachet: muște și țânțari pentru toată lumea. Iar pentru căței și pisici: căpușe și purici. Așa că nu uitați de plasele pentru uși și ferestre, de aparate diverse de interior sau exterior. Iar pe animalele de companie să le asigurați împotriva mușcăturilor supărătoare. Atenție: există un tip de căpușă foarte periculos!
Deși nu sunt sigură de eficiența mirodeniilor în alungarea muștelor și țânțarilor, e încântător un vas frumos aranjat! Cu mentă, lavandă și alte plante la îndemână. Pentru că menta a invadat grădina, nu ezit să o folosesc ca verdeață în aranjamentele florale.
Căldură excesivă
Pentru cine are aer condiționat acasă, verificați dacă funcționează corect. Nu uitați să desfaceți capacul și să curățați filtrul acestuia cu apă călduță sau prin metoda descrisă în cartea de instrucțiuni. Eu am rezolvat altfel problema căldurii excesive din casă și am renunțat la aparatele de aer condiționat. Dar știu că în unele apartamente este de neevitat.
Timp în aer liber
Nu uitați ca pe lista cu ce e de făcut în aprilie să puneți activități în aer liber. Mi-am propus să stau pe afară mai mult în fiecare zi, în grădină. Deși sunt o persoană de interior. Dacă nu aveți grădină, lăsați soarele să vă vadă stând pe balcon, la plimbare sau, pur și simplu, mergând pe jos. Soarele înseamnă sănătate!
Chiar cu o muncă de birou, profitați de orice mică pauză, de prânz sau de o cafea, pentru a le savura în aer liber sau la soare. Nicio vitamină D înghițită nu-l poate înlocui.
Despre activitățile din grădină voi scrie separat.
Leave a Reply