Vremea se încălzește și ne face plăcere să ieșim cât mai mult pe afară. Totuși, căminul nostru e locul în care ne petrecem mare parte din zi. Așa că sunt lucruri de făcut în mai și pentru el, dar și pentru noi înșine.

Organizare personală

Muncă și timp liber

În ceea ce privește organizarea personală, puteți reciti ce am scris pentru luna aprilie, despre munca de acasă, în izolare; despre timpul liber în condiții de distanțare socială. În continuare vom urma reguli și nu se va schimba mare lucru după 15 mai. Doar că guvernul consideră că până acum am reușit să învățăm lecția Coronavirus și va putea apela mai departe la discernământul fiecăruia.

Planuri de vacanță de făcut în mai

Pentru cine dorește să iasă din izolarea acestor săptămâni, vor exista portițe. Într-un articol cuprinzător din revista Dor, sunt enumerate multe posibilități de petrecere a vacanței, sau măcar al unui weekend, chiar în aceste condiții. Cert că nu prea departe de casă și altfel decât ne-am fi imaginat vreodată.

Pe lângă planurile ce includ buget, trasee, bilete, bagaje, anul acesta ne vom gândi în plus la măsurile de siguranță împotriva contaminării.

O altfel de vacanță

Ce-ar fi… să visăm mai mult și să încercăm o vacanță altfel. Am fost întrebată: unde voi pleca în concediu? Niciunde!

Dar mi-am făcut un plan să plec într-o călătorie fantezistă. Voi repeta călătoria la Paris de anul trecut. De data aceasta voi face tururi virtuale. Mă voi duce astfel încă o dată în minunatul muzeu d’Orsay, mă voi plimba pe Champs Elysees și voi merge prin alte arondismente pe care voiam să le vizitez. Voi traversa întreaga Promenade Plantee (celebrul parc lung de 4,7 km, realizat de-a lungul unei foste linii de cale ferată) și mă voi plimba prin Jardin du Luxembourg.

Din păcate, fără cei 86 km făcuți la pas. Dar un fraisier și o ciocolată caldă pot prepara acasă, ca să mă răsfăț ca anul trecut, la Cofetăria Angelina.

L'Africaine la Angelina

Pentru această călătorie mă vor ajuta amintirile încă vii.

Iar o condiție pe care o prevăd, va fi să dedic un timp special acestei aventuri virtuale, de la care să nu mă abată îndatoririle uzuale. Un timp de vacanță fără a pleca efectiv în vacanță!

Organizarea casei

Închiși în case atât de mult timp, ne-am găsit mereu ceva de făcut.

Curățenie, ordine, punctual

Lunile trecute s-a observat un model: în ianuarie, februarie, preponderent ordine, apoi, spre primăvară, curățenie în special. Pentru luna mai, ordinea și curățenia sunt punctuale.

În garaj, atelier, debarale, pe rafturile sau în sertarele omise, acum, că e vremea mai bună, se pot scoate și desluși toate mărunțișurile adunate de-a lungul timpului.

Patul

Reiau ce spuneam la martie: salteaua trebuie întoarsă pentru sezonul de vară. Iar așternuturile se schimbă cu unele mai ușoare. E clar că această lună e momentul schimbării chiar pentru cei mai friguroși dintre noi.

Balconul, terasa

Orice mic lucru, o plantă sau un ornament, o pernă de exterior sau o cuvertură, fac din balcon sau terasă un spațiu mult mai primitor. Mai ales acum, când suntem limitați în deplasările din afara casei.


Renovări, reparații

Vremea bună permite începerea renovărilor mai importante.

E util să aveți un dosar deschis pentru lucrări, fizic sau pe calculator. Eu folosesc ambele posibilități. În dosare țin schițe, facturi, note, iar pe laptop, în Trello, link-uri către site-uri diverse.

În privința reparațiilor, o listă pe un carnet cu ce s-a stricat sau trebuie îmbunătățit prin casă e foarte folositoare. Urmărind-o, aveți posibilitatea de a prioritiza intervențiile.

***

Cam atât pentru luna mai. Urmează alte luni complicate. Fiți precauți!

Leave a Reply