Vremea se încălzește și ne face plăcere să ieșim cât mai mult pe afară. Totuși, căminul nostru e locul în care ne petrecem mare parte din zi, fie măcar că doar ne relaxăm aici și dormim. Așa că sunt lucruri de făcut în mai și pentru el, și pentru noi.

Curățenie, ordine, punctual

Lunile trecute s-a observat un model: în ianuarie, februarie, preponderent ordine, apoi, spre primăvară, curățenie în special. Pentru luna mai, ordinea și curățenia sunt punctuale.

În garaj, atelier, debarale, pe rafturile sau în sertarele omise, acum, că e vremea mai bună, se pot scoate și desluși toate mărunțișurile adunate de-a lungul timpului.

De pildă, eu am lăsat trierea în bibliotecă de făcut în mai. Vreau să donez multe cărți și am nevoie de un timp special pentru a trece peste toate titlurile. Am o bibliotecă măricică, dar acum am nevoie de spațiu mai mult pentru cărți care mă interesează pentru proiectele viitoare. Copiii, la rândul lor, nu vor voi să ia toate cărțile lor de literatură școlară. E timpul deci să renunț la o parte din volumele care nu se mai regăsesc în preferințele niciunuia dintre noi.

renovare biblioteca

Patul

Reiau ce spuneam la martie: salteaua trebuie întoarsă pentru sezonul de vară. Iar așternuturile se schimbă cu unele mai ușoare. E clar că această lună e momentul schimbării chiar pentru cei mai friguroși dintre noi.

Balconul, terasa

Orice mic lucru, o plantă sau un ornament, o pernă de exterior sau o cuvertură, fac din balcon sau terasă un spațiu mult mai primitor.

Lavandula Munstead


Renovări, reparații

Vremea bună permite începerea renovărilor mai importante.

E util să aveți un dosar deschis pentru lucrări, fizic sau pe calculator. Eu folosesc ambele posibilități. În dosare țin schițe, facturi, note, iar pe laptop, în Trello, link-uri către site-uri diverse.

În privința reparațiilor, o listă pe un carnet cu ce s-a stricat sau trebuie îmbunătățit prin casă e foarte folositoare. Urmărind-o, aveți posibilitatea de a prioritiza intervențiile.

Planuri de vacanță de făcut în mai

Știu, rezervările se fac cu multe luni înainte în cazul călătoriilor importante. Pentru vacanțe obișnuite însă, planul e bun de făcut în mai. Acesta include bugetul, trasee, bilete, ceea ce ar trebui să cuprindă bagajele și e necesar pentru a preîntâmpina stresul dinaintea plecării.

Târguri de primăvară

În marile orașe încep să funcționeze târgurile de vechituri. E plăcut ca la sfârșit de săptămână să te plimbi printre altfel de oferte decât la Mall. La București, am fost anii trecuți în parcul Carol. Știu, în Occident piețele de vechituri sunt mult mai ofertante. Și, regret să o spun, de multe ori mai convenabile. Dar și la noi mai răsare câte un obiect deosebit de unde nu te aștepți.

targul de vechituri Parcul Carol

Îmi place să merg și la târguri cu diverse tematici sau în piețele cu de toate. Când am un traseu de făcut, în țară sau în afara ei, caut să aflu ce se petrece prin zonă.

Informații despre târgurile europene am găsit aici.

Cam atât pentru luna mai. Precum observați, centrul de greutate se deplasează dinspre activitățile din casă către cele din exterior.

Leave a Reply