Vă voi explica în continuare cum mă organizez pentru a primi musafiri oricând, cu atât mai mult în perioadele de sărbători. Este vorba de acele întâlniri cu prieteni, care se lasă cu mici gustări. Dar modul în care am gândit servirea are impact și asupra meselor mari, anunțate. Să începem, deci: sunteți pregătiți de oaspeți? Pentru aceasta aveți nevoie de anumite zone pentru servirea musafirilor.

În cazul meu, acestea sunt desfășurate în bucătărie și livingroom. Între aceste două camere am organizat un spațiu în care sunt grupate: dulapuri cu veselă, barul, frigiderul, congelatorul și mașina de spălat vase. Este acel “butler pantry”, zonă de servire pentru sufragerie, în care se ține toată vesela casei. Eu l-am adaptat la ceea ce permiteau spațiul și posibilitățile mele.

Dulapurile cu veselă

Am scris despre ele de multe ori pentru că aici țin colecțiile de farfurii.

Îmi place să ornez aceste dulapuri după sezon. Sunt într-o zonă de trecere, cum spuneam mai sus, așa că îmi arunc privirea către decorațiunile lor de zeci de ori pe zi.

dulap de primavara
Dulapul cu veselă de primăvară

Pentru că am multe porțelanuri, nu păstrez aici decât ceea ce folosesc în anotimpul curent. Cele extrasezon sunt stocate în subsol acum, dar plănuiesc un loc special pentru ele.

dulapul cu vesela de iarna
Dulapul cu veselă de iarnă

Când fac *schimbul de generație*, spăl toată vesela care ajunge în aceste dulapuri. Valabil și pentru paharele care sălășluiesc permanent aici. Doar pahare am spălat acum peste 100 de bucăți! Noroc cu mașina de spălat vase, fără de care aș pierde mult prea mult timp pentru această operațiune.

Barul cu băuturi calde și reci

Este una din îmbunătățirile bucătăriei. Chiar dacă nu e terminat, barul e foarte util pentru servirea musafirilor. Astfel păstrez, într-un singur loc, tot ce ține de făcut cafea, ceai sau ciocolată caldă. Când e aglomerație mai mare în casă, fiecare își poate face singur ceva de băut pentru că aici are totul la îndemână.

Pe blat sunt mașina automată de cafea, cafetiera, încălzitorul de apă, sortimente de ceai și cafea, zahăr.

bar pentru bauturi calde

Zona aceasta este acum într-o stare de provizorat. Însă faptul că am adus împreună toate obiectele pe care le doresc aici, mă ajută să vizualizez corect modalitățile lor de organizare. Acum lucrurile sunt îngrămădite pe blat. Va fi nevoie de cel puțin un raft despre care veți citi anul viitor.

În partea de jos este un răcitor pentru băuturi, plus un dulap în care țin diverse sortimente de ciocolată și cacao.

În dulapul de sus sunt ceștile de cafea de zi cu zi și pahare pentru diferite băuturi.

bar pentru primirea musafirilor

Se văd câteva sortimente de zahăr decorativ cumpărate de la Zurich, două căni simpatice, lingurițele pe care vreau să le am la îndemână. În colțul din dreapta se zărește un pahar pentru vin fiert pe care scrie Colmar, o amintire de la târgul de Crăciun de anul trecut.

Dulapul este presărat cu lucruri nostime și care au semnificație pentru mine. Reprezintă un bun start, de asemenea, de conversație cu musafirii.

Sertarele pentru bar

Lângă această zonă mai există un dulap în care am amenajat două sertare speciale. Aici țin obiecte ce au legătură cu prepararea și servirea băuturilor.

Organizarea din sertare am realizat-o cu cutii de plastic de la Jysk și cu recipiente de bomboane Ferrero Roche, foarte aspectuoase pentru obiecte mici de toate felurile.

sertar 1 bar

În primul sertar sunt dopuri decorative, desfăcătoare, lingurițe de amestecat băuturile, unelte speciale pentru prepararea cocktailurilor. Unele dopuri sunt cumpărate din călătorii și sunt amintiri prețioase.

sertar 2 bar

În al doilea sertar sunt suporturi de pahare, paie pentru băuturi, scobitori modelate.

Zona de gustări

Pentru că nu am o cămară lângă bucătărie, folosesc o mobilă anume în care păstrez câteva gustări și tăvi pentru servirea lor. Este vechiul bar, o mobilă specializată, pe care o utilizez acum și pentru alimente. Tot aici sunt sticle de băuturi din care aleg pentru diverse ocazii.

Pe bar se află bomboniere, obiecte decorative și câteva decantoare de cristal.

Zona de gustari pe bar

De asemenea, în sertarul ei sunt păstrate șervețelele de cocktail. Acestea au dimensiuni mai mici decât cele de masă și sunt potrivite pentru o mică gustare sau la o cafea. Nu am ajuns încă la rafinamentul de a avea șervețele de cocktail din pânză. Am însă un sortiment drăguț din cele de hârtie, unele din hârtie de mătase.

Cu fiecare sărbătoare, le așez în față pe cele potrivite sezonului.

servetele de cocktail

Alimente pentru gustări

Prepar prăjituri doar la ocazii. Altfel risc să mănânc prea multe dulciuri. În rest, pentru primirea musafirilor ocazionali, mă descurc cu ce găsesc la magazine: un sortiment de fursecuri și de ciocolată, bine alese și care nu mă stresează că ar expira repede. Vara sunt perfecte înghețatele, în acest sens.

Pe lângă ele: fructe uscate, fructe proaspete, brânzeturi și foarte puține mezeluri, snackuri în varianta clasică, adică fără arome de toate felurile.

Am fotografiat o aprovizionare de acest fel, în care se văd alimentele pe care le prefer pentru aceste gustări sărate și dulci.

alimente pentru gustări
Un sortiment de gustări

Pregătirea mesei

La venirea unui musafir, având toată vesela și toate alimentele aproape și știind foarte clar unde se află fiecare, mă pot concentra pe atenția acordată oaspetelui. Nu mă agit să caut ce trebuie să servesc, în ce anume, nu alerg de colo-colo după diverse obiecte, alimente sau băuturi.

Această organizare mă ajută și la mesele mari, festive. Aranjarea unei mese se întâmplă în timp record pentru că tot ce am nevoie pentru ea este la îndemână.

Nu aș avea nicio problemă să organizez un cocktail de câteva zeci de persoane acum, după renovare. Sper să am prilejul să o fac!

Voi reveni în alt articol la alimentele fotografiate mai sus, de acea dată aranjate pe platouri, gata de a fi servite.

Alte articole utile:

De făcut în decembrie

Pregătiți pentru musafiri

4 Comments
  1. asteptam..asteptam… vine Craciunul!

  2. Draga mea, un singur cuvant imi vine in minte: IMPECABIL!

Leave a Reply