Da, de acord, sună ciudat, dar chiar mă organizez pentru a mânca salate. Mai multe. Dacă se poate, zilnic. Există pe piață multe legume, acum, în timpul iernii. Însă îmi place să mănânc vegetale de sezon, iar verdețurile sunt cele care intră în această categorie.
Pentru că mi se pare plictisitor să spăl, apoi să tai legume și să fac vinegrete, m-am gândit la niște scurtături.
Iată metoda care a înglobat obiceiuri noi în cele vechi.
Metoda prin care e simplu a mânca salate
Ce cumpăr
În perioadele de iarnă și de primăvară cumpăr multe verdețuri. Încerc, pe cât posibil, să le cresc, deasemenea, în grădină. Salatele se pot cultiva, fără probleme, tot timpul anului. De aceea, există o probabilitate mai mare să fie sănătoase, față de alte legume pentru care ar trebui să așteptăm vara (tomate, ardei, castraveți).
Când aduc acasă salata, o spăl imediat, o scurg într-o strecurătoare și o așez cu apa pe ea în caserole cu capac. Astfel rămâne fragedă și e mult mai plăcută la mâncat.
Mai demult o așezam în pungi de plastic, dar am găsit la Metro aceste cutii din plexiglas care arată foarte bine.
În fotografie se văd trei caserole: una este cu spanac, una cu un mix de andive (radicchio, cicoare, escarole), a treia cu un mix de ierburi (frunze de sfeclă, lactuca, mizuna). Pe toate le cumpăr de la Lidl. Iar când pregătesc o salată, le amestec după inspirația de moment și mai adaug, eventual, alte legume: morcov ras, celery, varză, alte legume specifice iernii. Câteodată, câteva roșii cherry, care mi se par mai cu gust în această perioadă.
Am prezentat caserolele prima dată cu ocazia articolului despre organizarea frigiderului.
Vinegreta
De ce să prepari o vinegretă de fiecare dată, când poți face o cantitate mai mare?
Răspunsul la aceasta întrebare este parte a strategiei pentru a mânca multe salate. Odată ce vinegreta este pregătită deja, la îndemână și gata de a fi turnată peste verdețuri, e ușor să devină rutină a mânca mai multe legume zilnic.
Dacă vinegreta este atât de bună încât ai mânca-o doar cu pâine, iată și declicul care te va determina să scoți verdețurile din frigider mai degrabă decât o prăjitură.
Rețete de vinegretă
Am adaptat o rețetă de vinegretă pe care o folosesc frecvent.
Ingrediente:
- 150ml ulei de măsline
- 80ml oțet de mere
- 2-3 linguri de miere
- 1 linguriță de muștar de Dijon sau muștar simplu și boabe de muștar
- 1 shalotă sau o jumătate de ceapă roșie
- 4 linguri de apă fierbinte
- sare
- piper
Mixez totul într-un pahar gradat în care voi păstra ulterior vinegeta. Cantitățile pot varia după gustul fiecăruia. Apa fierbinte este necesară pentru ca toate ingredientele să emulsioneze bine. În loc de oțet se poate pune lămâie, se pot adăuga și alte mirodenii.
O altă vinegretă minunată este cea la care folosesc zeama rămasă de la pregătirea gogoșarilor din toamnă. Aceasta are deja o savoare extraordinară și nu trebuie decât să îi adaug ulei de măsline și puțin piper.
Pregătirea salatei
Iau un castron, deschid caserolele și mă servesc din ele aruncând în castron un mix din toate verdețurile, torn vinegreta și gata salata!
Uneori, adaug brânză, felii de ou fiert sau câte o frittata care nu este altceva decât o omletă cu legume.
Așez amestecul pentru frittata în forme mici pe care le pun la cuptor. Sunt foarte bune și reci. Iată o altă cale grozavă de a prepara o mâncare sănătoasă cu minim efort.
Poftă bună!
Iti multumesc pentru aceste mici secrete. Totul arata minunat!
Mulțumesc pentru comentariile calde de fiecare dată!
Un articol extrem de util, multumesc! Am procedat intocmai si am pregatit frunzele imediat dupa ce le-am cumparat. Vinegreta e foarte gustoasa si am adaugat seminte de mac pentru un efect crunchy. Voi retine aceasta strategie de a manca mai sanatos. Ar fi binevenite si alte insemnari cu idei de meniuri sanatoase sau mici trucuri.
Toate cele bune!
P.S. Diminetile de sambata sunt mai frumoase cu newsletterul Stil Organizat citit pe indelete la cafea. Multumesc! 😊
Mulțumesc mult pentru comentariu!
Voi adăuga și eu semințe de mac. Îmi place să adaug uneori peste salată semințe de in și de chia, dar uite că am uitat să scriu despre ele!
Încerc să înlocuiesc dulciurile cu iaurt peste care torn fructe uscate și semințe din plin!
Mulțumesc pentru feedback-ul pentru newsletter! Mă străduiesc să vin cu noutăți și cu lucruri interesante în fiecare sâmbătă.
Excelentă metoda! Chiar o voi pune in aplicare de maine 😉 Mulțumesc!