În acest articol mă refer la organizarea frigiderului, la moduri de a sorta mâncărurile și la cum lucrez cu alimentele perisabile.

Nu pot să cuprind toate aspectele posibile în acest articol. De aceea vă invit să adăugați ceea ce credeți că ar mai putea fi util de știut.

organizarea frigiderului

Aprovizionarea

Pentru aprovizionarea cu alimente există o balanță între ceea ce trebuie să cumpăr și ce îmi face cu ochiul prin magazine. De obicei plec cu o listă. Am carnețele la îndemână în bucătărie. Mă duc rar la magazine mari și, între cumpărături, scriu o listă cu cele necesare prin casă. Dar, ajunsă acolo, nu sunt strictă. Adică nu urmez sfatul: nu cumpăra decât ceea ce ți-ai propus. Când văd ceva interesant, ce doresc să încerc, un aliment care se găsește mai rar, nu ezit să cumpăr. Dacă nu ar fi vorba și de spontaneitate, ar fi foarte plictisitor, nu-i așa?

Deci stabilesc ce rețete vreau să fac și urmez lista ce rezultă. Iar în magazin adaug dacă găsesc ceva interesant. Am amintit de aceste lucruri și în: Organizarea rețetelor.

Despachetarea și sortarea pe categorii

Oare numai eu am o problemă cu ambalajele alimentelor perisabile? Nu îmi place să le introduc ca atare în frigider. De cele mai multe ori le transfer în cutii speciale. Sau le spăl ori le șterg dacă sunt multe pachete, ca în cazul sărbătorilor cu mese înșiruite pe mai multe zile.

Am o colecție de cutii cu capac sau fără, mai mici sau mai mari, unele cu mâner, toate aspectuoase. Nu scriu pe cutii ce conțin acestea, cum recomandă unii. Mi se pare că aș pierde timpul din moment ce, oricum, sunt transparente. Toate stau, până le utilizez, într-un dulap de lângă frigider, pentru acces ușor.

Vă arăt și o fotografie de pe houzz cu sortarea cutiilor pentru organizarea frigiderului adusă la rangul de artă.

Photo by Main Street Kitchens at BotellosSearch kitchen pictures

Pentru cine mai are copii la școală și trebuie să facă pachete sunt necesare multe recipiente. Uneori este indicat să se folosească inclusiv coduri de culori, vezi capacele multicolore. Deci și un sertar dedicat unui număr impresionant.

Revenind, la momentul despachetării, separ alimentele de alte obiecte. Pe cele perisabile aleg dacă le stochez în frigider sau în congelator.

De asemenea, sortez tipurile de alimente pentru a le așeza grupat în frigider. Nu e o muncă în plus. Pur și simplu, așa m-am învățat să fac și mi se pare natural. De exemplu, pentru micul dejun, o cutie cu brânzeturi care se ia din frigider cu totul este foarte utilă.

organizarea frigiderului
Cutia cu capac ce conține un sortiment de brânzeturi

Organizarea frigiderului

Din timp în timp fac ordine în frigider și, cu această ocazie, îl curăț. Obligatoriu înaintea meselor mari și a sărbătorilor.

Organizarea frigiderului este menită:

 • să permită accesul ușor la mâncărurile dorite,
 • să evite lipsa unora esențiale,
 • să nu lase ca anumite alimente să se învechească.

Mi-am împlinit visul de a avea un frigider cu uși duble. Le deschid deodată și văd astfel dintr-o privire conținutul său. Sertarele pentru legume și fructe sunt la nivelul ochilor, ușor accesibile. Partea de congelator, reprezentată de două sertare, este de asemenea mult mai bine organizată. Interiorul frigiderului are aspectul acum al unui dulap structurat perfect.

organizarea frigiderului
Laptele condensat și frișca sunt la îndemână pentru cafea

Pe lângă frigider, am un răcitor special pentru sticle. Congelatorul este dublat de încă unul, în cămară.

Vasele de păstrare a alimentelor

Acestea adaugă plus valoare pentru organizarea frigiderului. Am cumpărat mai multe modele:

 • tăvi compartimentate de la Kitchen Shop, cu mânere și din material de foarte bună calitate;
 • cutii cu capac de la Metro în care pun verdețuri spălate;
 • tăvi mai mari din polipropilenă pe care să așez pachete;
 • vasele din sticlă Vacsy pe care le am de mult timp și în care țin brânzeturi;
 • pentru ouă am suporturi de ceramică din Olanda care sunt amintiri prețioase.


Așezarea alimentelor

Bineînțeles că fiecare așează în frigider mâncărurile așa cum îi convine. Fac doar câteva recomandări.

 • Temperatura este ideal de menținut la 4 grade C pentru ca bacteriile să fie ținute sub control.
 • Laptele nu ar trebui să stea pe ușa frigiderului unde temperatura este fluctuantă.
 • În containere alimentele trebuie păstrate pe categorii. Nu amestecăm brânzeturi cu mezeluri sau cu vegetale.
 • Alimentele care pot contamina alte mâncăruri (prin picurare) se păstrează pe raftul cel mai de jos (carne crudă, pește).
 • Frigiderul și congelatorul funcționează pe principii opuse când e vorba de umplerea rafturilor. La frigider, pentru o răcire corespunzătoare, trebuie ca aerul să circule printre alimente. Congelatorul, pentru a menține perfect alimentele înghețate, trebuie să fie plin până la refuz. Așa încât, când nu avem destule pachete, înghețăm sticle cu apă.
 • Spăl întotdeauna verdețurile (spanac, salată) și le păstrez în cutii acoperite. Roua rămasă pe ele le menține proaspete și le face crocante. Pătrunjelul, mărarul, ceapa stau în vase cu apă. Uneori și florile pe care vreau să le mențin proaspete o perioadă!

organizarea frigiderului
Cana cu ceapă verde este acoperită cu o punguță contra mirosului
 • Nu păstrez niciodată în frigider roșii pentru că le dispare gustul. De multe ori, nici fructe precum mere, portocale.
organizarea frigiderului
Roșiile stau pe blatul din bucătărie, iar untul și fructele sunt scoase din frigider cu ceva timp înainte de a fi puse pe masă
 • Unii recomandă să nu păstrezi nici untul în frigider. În cazul acestuia, nu urmez recomandarea pentru că untul capătă o crustă neplăcută în aer liber. Mai degrabă scot untiera din frigider cu ceva timp înainte de folosire.
 • Dacă apare un miros neplăcut, fac pe detectivul și descopăr răspunzătorul. Apoi așez bicarbonat de sodiu într-un capac ca absorbant. Am citit că este foarte eficient cărbunele activ, dar nu l-am folosit.
 • Deși am aparat de vidat, nu mi-e la îndemână să-l utilizez. Cred că este un plus, totuși.

Organizarea frigiderului în timp

De fiecare dată când fac ordine în frigider, îl organizez:

 • reașez porțiile mici;
 • verific datele de expirare;
 • așez în cutii mai largi alimentele cu date de expirare apropiate ca să le folosesc cu precădere – vezi cutia din stânga-jos în fotografie;
 • arunc alimentele vechi.
organizarea frigiderului
În cutia din stânga-jos sunt alimente cărora li se apropie data de expirare. Sunt grupate pentru a fi folosite mai repede.

Noutăți despre care nu vorbesc

Au apărut frigiderele inteligente care te anunță când expiră mâncarea. Sau când se termină un produs, care îți fac lista de cumpărături. Nu vreau să arunc cu piatra, dar încă nu înțeleg cum mi-ar ușura viața un astfel de frigider. Mi-ar sărăci-o, în orice caz.

Dacă în alte aspecte ale gospodăriei am îmbrățișat cu entuziasm roboții, cum ar fi la curățarea podelelor, aici sunt conservatoare. Aș vrea în continuare să scriu singură o listă de cumpărături. Fie că o fac pe hârtie sau informatic. Aștept programul care îmi va citi gândurile -:) Ăsta, da, ar fi foarte folositor! Oricum, înțeleg că nu suntem departe de acel moment.

Modul în care folosesc frigiderul este bun sau mai trebuie îmbunătățit?

Ce metode aveți pentru a păstra echilibrul:

 • între a avea un frigider cu ce trebuie și, în același timp,
 • de a nu irosi banii și timpul pe produse pe care ajungeți să le aruncați?

organizarea frigiderului
2 Comments
 1. Eu cred ca tu, cu organizarea, esti deja la nivel de arta.
  La mine singurul lucru de adaugat ar fi ca, pe langa intentia de a nu contamina alimentele intre ele, separarea lor pe categorii in doua cutii (branzeturi si mezeluri) ma ajuta sa tin frigiderul cat mai putin deschis. Cand caut ceva, scot toata cutia, iar cand vreau sa pun cumparaturile, intai scot cutiile si le umplu cu ce am cumparat, apoi deschid usa 2 secunde si gata.

  • Mulțumesc, Cristina!
   Perfect de acord cu adăugirea ta! Într-un fel, procedez și eu așa, aranjând o cutie de mic dejun cu brânzeturi ca să nu umblu în toate recipientele să tai câteva felii.

Leave a Reply