Gata cu toamna dulce! Începe vremea aspră și, chiar dacă va alterna cu perioade mai bune, e de așteptat ca frigul, ploile și vântul să ne împresoare în curând. Dar noi ne continuăm marșul activităților. Ce avem de făcut în noiembrie?

Multe activități de toamnă au început din lunile trecute. Fiecare persoană are ritmul său și un mod diferit de a vedea lucrurile. Pentru cei care au amânat unele acțiuni, vă invit să revedeți ce am bifat în septembrie și în octombrie.

Curățenia și organizarea bucătăriei

Am mai scris despre curățenia de toamnă. Pentru cei care au făcut-o deja, e necesară încă o curățare temeinică a bucătăriei, către sfârșitul lunii, pentru a o pregăti de sărbători.

E perioada în care aici șterg și fac ordine în sertare și dulapuri. Apoi aduc vesela cu modele de iarnă la îndemână. În acest fel verific dacă mai am nevoie de ceva pentru mesele pe care le voi aranja.

Frigiderul, congelatorul, cămara

M-am obișnuit să controlez destul de des frigiderul, congelatorul și cămara. Sortez alimentele care vor expira în curând și le programez pentru preparare. Dacă nu am inspirație să gătesc ceva din ele în timp util, vor ajunge la coș. Dar sistemul pe care îl folosesc este destul de eficient, așa că se întâmplă rar acest lucru.

Frigiderul golit va fi gata să primească alimentele dorite în perioada sărbătorilor. La fel e cazul congelatorului și al cămării. Le inspectez pentru a ști ce mai trebuie cumpărat. E important de făcut în noiembrie acest lucru. Explicația o dau în paragraful de mai jos.

organizarea frigiderului de facut in noiembrie

Schema de aprovizionare pentru sărbători

Încep să mă pregătesc pentru Crăciun, deja. Nu îmi place să mă stresez singură, pentru că am și așa destule alte surse de stres, așa că folosesc o schemă de aprovizionare. Apoi, nu știi când apare un viscol, sigur va începe haosul în magazine, neprevăzutele te așteaptă după colț. Mult mai eficient e, deci, să rezolv câte pot de pe acum.

Craciun 2015

Am ales să prezint schema într-un tabel pentru a fi mai simplu de înțeles. Sunt, de altfel, o fanatică a tabelelor.

Etapa 1 (noiembrie) Articole de bucătărie cu
termene de expirare mari
sau fără: cafea, ceai,
șervețele, hârtie de copt,
paste, ulei, oțet, mirodenii,
snacks-uri, produse
congelate, conserve,
băuturi etc.
Se pot cumpăra lejer mai
multe pentru că pot fi
folosite pe termen lung.
Etapa 2 (1-15 decembrie) Acum schițez meniurile pentru
că alimentele următoare
expiră mai repede și nu vreau
să cumpăr decât produsele și
cantitățile dorite.
Fac o aprovizionare cu
anumite legume, drojdie
proaspătă pentru pâine,
anumite brânzeturi.
Se pot cumpăra cantități ceva
mai mari pentru că se pot
folosi până la începutul lui
ianuarie.
Etapa 3 (16-24 decembrie) Alimente proaspete: legume,
fructe, brânzeturi, mezeluri,
carne.
Trebuie cumpărate strict ca
în rețete, altfel ceea ce
rămâne nefolosit trebuie
congelat.

Acest sistem scade mult din presiunea specifică sărbătorilor. Cele trei liste care să fie gata pregătite pentru cele trei perioade amintite și planificarea de mai sus îmi eliberează mintea pentru alte probleme.

Sunt necesare și din alt motiv: Este o perioadă cu mâncare prea multa! Vreau să evit să rămân cu alimente care să se învechească în frigider. Vreau să ofer mâncare proaspătă și bună, nu ce a rămas neconsumat de zile întregi.

Planuri pentru sărbători

Cea mai bună metodă de a intra liniștiți în luna decembrie este planificarea. A călătoriilor, vizitelor, primirii oaspeților. Apoi a darurilor pentru cunoscuți sau necunoscuți, pentru că încercăm cu toții să fim mai buni.

Eu folosesc un jurnal pentru organizarea timpului și este ajutorul meu cel mai de preț. Acolo am început de pe acum să completez zilele din luna decembrie cu diverse adnotări; oglinda a ceea ce am de făcut în perioada sărbătorilor.

În cazul călătoriilor este obligatoriu de stabilit deja: ce, unde și cum. Rezervări de bilete, de hoteluri, planificarea bagajelor pentru a ști ce mai e de cumpărat. Am scris de curând despre organizarea călătoriilor în Trello, un alt planificator al timpului pe care îl folosesc în completarea jurnalului.

Celelalte pot aștepta luna decembrie, dar, cu cât sunt mai repede puse pe listă, acțiunile aferente lor vor fi activate mai curând.

Decorarea cu luminițe

Se înserează atât de devreme, încât stau cu gândul doar la ghirlandele cu luminițe!

Voi începe de pe acum să le agăț pe cele simple, iar pentru cele folosite împreună cu ramuri de brad voi aștepta sfârșitul lunii.

luminite

Despre decorarea din timp pentru sărbători am scris de curând.

Pregătiri pentru musafiri

Perioada sărbătorilor înseamnă uneori oaspeți care rămân peste noapte. Pentru a nu adăuga alte griji în acea perioadă, sunt necesare câteva mici pregătiri. Aranjez separat – pe un raft, într-o cutie sau un coș:

  • o lenjerie frumoasă
  • un set de prosoape
  • papuci de baie
  • câteva cosmetice (săpun, șampon, gel de duș, șervețele cosmetice etc) grupate într-o cutie.

Când vine momentul cazării musafirilor, știu că am la îndemână toate aceste lucruri. Nu mai trebuie să alerg de colo-colo după ele.

Soluții pentru zăpadă și îngheț

Trebuie să amintesc de asemenea despre acele obiecte necesare în perioada rece: lopată de zăpadă, un sac cu nisip, spray pentru dezghețarea încuietorilor, răzuitoare de gheață. Atât pentru casă, cât și pentru mașină. Sunt lucruri de făcut în noiembrie pentru că oricând se poate ivi un val de frig de acum.

Am citit un articol util despre pregătirea mașinii pentru iarnă aici.

Leave a Reply