Pentru a mă bucura din plin de concediu, îmi place să fiu organizată. Stabilesc cu câteva luni înainte locurile de vizitat și fac liste pentru bagaje astfel încât să nu uit nimic esențial. Dedic un pic de timp pentru a scrie undeva toate acestea. De curând am trecut de la hârtie la organizarea concediului cu Trello.
Diferența esențială între cele două concepte o reprezintă link-urile. În aceste timpuri, în care rutele se pot face direct în googlemaps, hotelurile se rezervă prin booking și magazinele ne trimit acasă obiectele comandate pe internet, e mult mai la îndemână să scriu toate aceste informații pe laptop.
Apoi, această organizare se poate face în echipă. Când lucrez la un board, invit persoanele interesate. Acestea văd ce am scris și fac propriile adăugiri. Pentru organizarea unei drumeții cu prietenii, de exemplu, în loc de telefoane și mail-uri, e mult mai practic și mai amuzant ca fiecare să își aducă contribuția în acest loc virtual.
Iar Trello nu face altceva decât să organizeze toate informațiile.
(Deja am scris aici: despre cum am trecut în Trello rețetele pe care le aveam salvate în calculator.)
Ce este Trello?
Ei bine, este un algoritm care ne face viața mai ușoară. Eu am devenit foarte repede expertă în a-l folosi. Link-urile pe care le-am salvat în bookmark-ul laptopului (ajunseseră sute) le transfer acum, rând pe rând, în Trello. Ocazie bună de a sorta ce aveam pe acolo.
Organizarea concediului cu Trello
Pentru a începe acțiunea, dedic pentru organizarea concediului un panou.
Am luat un exemplu ipotetic prin care organizez o excursie la Paris și am făcut public panoul pe care îl puteți accesa aici: https://trello.com/b/DeOMh1S8/organizarea-concediului . Toate link-urile sunt reale pentru a vă demonstra utilitatea folosirii acestui program.
Pe acesta aranjez câteva liste cu următoarele denumiri:
- rute;
- muzee;
- magazine;
- to do;
- doing;
- done.
Iar în liste fac adnotări pe bilețele (carduri).
În lista rute trec idei de trasee alcătuite în googlemaps, cu link direct. Apoi le rafinez în rute împărțite pe zile. Fac ajustări de câte ori este necesar și le salvez.
Apoi, la lista muzee, intră toate obiectivele de vizitat, care pot fi: castele, monumente, case memoriale. Adaug și aici link-uri pe fiecare card în care se văd site-urile lor de prezentare, locațiile, programul de funcționare, eventuale evenimente.
În lista magazine grupez și restaurante, cafenele sau mâncăruri locale de încercat. Nu uit nici târgurile de vechituri!
Iar în ultimele trei liste sunt lucruri de făcut înainte de plecare. Mai întâi apar la to do. Când acestea sunt în desfășurare, cardul se mută simplu, trăgâng cu mouse-ul, în lista doing. (Am pus un exemplu de geantă de cosmetice pentru excursii pe care chiar am comandat-o de aici.) Iar când sunt rezolvate, cardurile ajung la done. Pentru că, uneori, există o limită de timp pentru anumite acțiuni, am posibilitatea să fixez date și sunt înștiințată când acestea se împlinesc.
Pentru cardul bagaje – ca exemplu – trebuie să scriu o listă cu lucruri pe care nu trebuie să le uit (ca, de exemplu încărcătoare pentru telefon și aparatul foto).
La to do se vede un bilețel cu numele: Înainte de a pleca. Când dau click pe el, văd lista pe care am alcătuit-o cu verificările înainte de plecare. Am posibilitatea să bifez căsuțele.
Sper că v-am convins că merită să utilizați acest program. În loc de bilețele uitate prin agende, aveți un loc anume unde să adunați toate ideile. Mie mi-a ușurat viața enorm!
Când mă voi întoarce acasă, nu îmi va rămâne decât să încep un nou panou cu ce visez pentru concediul următor.
Foarte interesant,multumesc pentru idee.Concediu placut sa aveti!
Cu multa placere! Concediu placut si dumneavoastra!