Gata, s-a terminat vacanța. E cam greu ca pe căldura asta să ne închipuim frigul care ne așteaptă, dar știți prea bine că e doar o problemă de timp… Să vedem cum ne reluăm activitățile de acasă și ce e de făcut în septembrie.

Începutul școlii

Dacă în august au început pregătirile pentru școală, acum trebuie finalizate. Am în vedere:

 • un loc de lecții, organizat pentru a primi cantități importante de caiete, cărți, rechizite;
 • îmbrăcămintea pentru școală sortată separat de restul hainelor pentru a fi ușor găsită dimineața;
 • modalități de a asigura un mic dejun accesibil, și ca veselă, și ca alimente;
 • un sistem nostim de transport al gustării – sper că se mai poartă, altfel mâncare nesănătoasă e peste tot;
 • și, extrem de important, timp liber de păstrat pentru comunicarea cu copiii.

Decorații de toamnă

Odată cu venirea toamnei peisajul începe să se schimbe, iar în casă putem face mici modificări de decor. Culori ruginii, texturi mai grele și mai bogate.

decor de toamna

Inspectarea casei pentru sezonul rece

Ferestrele, ușile, acoperișul – toate elementele care fac legătura cu exteriorul trebuie inspectate la începutul toamnei. Soluția poate fi drastică (înlocuirea) sau de impact mai mic (repararea), ca să nu spun că mai există și a treia cale – cârpirea! – până la sosirea unor vremuri mai prielnice.

Oricare ar fi abordarea, aceste lucruri sunt bine de făcut în septembrie, înainte ca vântul rece și ploile să își facă apariția.

Verificarea sobelor, șemineului

Sunt acțiuni foarte importante pentru sănătatea și integritatea familiei și a casei. Verificările sunt obligatorii pentru a evita accidentele grave.

Este momentul potrivit pentru a cumpăra lemne și a le ține la uscat până la momentul folosirii. De fapt, ideal este să utilizăm lemne tăiate cu un an în urmă, dar trebuie să recunoaștem că puțini procedează așa.

Câteva sfaturi pentru a folosi corect un șemineu le-am găsit pe Family Handyman.

Planuri pentru perdele groase și draperii

Că tot vorbeam de reparații la ferestre și uși, folosirea draperiilor groase este o modalitate de a crea o pernă de aer între interior și planul ferestrei. Draperiile dau o notă de căldură camerelor prin însăși prezența lor. Știm foarte bine care sunt punctele slabe din casele noastre și unde ar trebui să acționăm.

Garderoba de toamnă

E perioada în care pornește inversarea trendului de vară. Începem să renunțăm la hainele cele mai subțiri, cele de concediu sau de caniculă și aducem la vedere țesături ceva mai pline.

Pe măsură ce punem la păstrare lucrurile de vară, cel mai bine e să facem sortarea lor de acum. La planul pe luna februarie am scris mai mult despre asta.

Mementouri ale vacanței

Odată cu activitățile din toamnă, vacanța ce a trecut pălește în amintiri. Ori scopul unei călătorii nu este numai de a petrece acel timp altundeva. Toate impresiile culese ne îmbogățesc viața și pot rămâne proaspete dacă sunt activate prin mementouri de cele mai diverse feluri. Fotografiile trebuie sortate, iar cele memorabile vor deveni tablouri. Pliantele de la muzee, hărțile, alte tipărituri se pun într-un dosar sau o cutie și se păstrează în bibliotecă sau în alt loc accesibil.

Vezi: Amintiri din vacanțe- organizarea lor.

dosare calatorii in biblioteca
E o fotografie veche și urâtă, dar arată cum stocam pliantele din vacanțe

Amintirea verii păstrată în doze mici

Câteva gemuri și dulcețuri, plus ceva conserve ne ajută să păstrăm savoarea verii. Suntem foarte ocupați în ziua de azi și am prefera să cumpărăm, mai degrabă. Însă o porție mică de dulceață care să înmiresmeze întreaga casă, de pildă, este o mică victorie.

gem de smochine si miere
Dulceață de mere și smochine

După vacanță ne facem planuri noi pentru această porțiune de an rămasă. Fiecare după dorințele și visele și puterile sale. Rămâne să completăm această listă cu ele.

7 Comments
 1. foarte util, multumesc!

 2. da, chiar mi-a folosit!unele le-am bifat deja, dar la unele nu m-am gandit.Referitor la transportul mancarii, am vazut chestii foarte dragute la Miniso

 3. Foarte utile, Gabriela ! Multumesc si eu. Decoratiunea de toamna din poza este foarte frumoasa, mi-a placut mult mult ! 🙂

 4. Cum reusesti sa le faci pe toate asa…la modul impecabil?!

 5. Din păcate nu le fac pe toate impecabil. Ar trebui să vezi grădina. Nu mai facem față valurilor de lucrări. Dar dacă nu terminăm odată renovarea casei la exterior, nu voi avea o grădină decentă nici anul viitor.
  Iar casa nu e perfectă, doar dulapurile și sertarele tind spre perfecțiune. 🙂

Leave a Reply