Modul in care industria alimentara si cea a cosmeticelor si detergentilor ne-au pervertit simturile merita o discutie  mai ampla si cu siguranta un articol amanuntit. Cert e ca trebuie sa ne bucuram mai mult de ceea ce ne ofera natura, trebuie sa ne reeducam savurand arome naturale, mai putin intense, mai fine. Lavanda

(Lavandula) este una dintre cele mai folosite plante aromatice. 

Nu este pretentioasa, se dezvolta bine pe un teren arid, cu expunere la soare si infloreste incepand cu luna iunie. Se inmulteste usor prin butasi. Este nevoie sa cumparati un singur exemplar, apoi il multiplicati. Pentru informatii excelente pentru cultivarea si ingrijirea sa consultati The Royal Horticultural Society – aici sau incercati sa gasiti cartea “Essential Gardening Techniques”.
In gradina este o incantare sa priviti lavanda datorita formei frumoase , culorii argintii a frunzelor, culorii florilor (violete, albe sau roz), dar si a musafirilor de ocazie – este foarte cautata de albine, bondari si fluturi minunat colorati. Invatati (reinvatati) sa va bucurati de toate acestea, o metoda sigura si gratuita de a scapa de stres.
Mai mult, florile se pot folosi pentru aromatizarea zaharului, a sarii de baie, pentru a da un miros placut lenjeriei, pentru alungarea moliilor. E foarte simplu sa ne plimbam prin supermarket si sa cumparam produse chimice cu miros de lavanda. Dar oare merita? Merita toate aceste produse de sinteza, ale caror efecte asupra sanatatii nu sunt suficient cercetate, sa le incercam pe noi si sa refuzam ce ne ofera natura cu atata generozitate ?
Cum folosim lavanda in casa

 

Buchet de Lavanda Augustifolia, trandafiri si Philadelphus 
La florarie nu puteti cumpara buchete cu flori de lavanda, dar le puteti face acasa, adaugand trandafiri din gradina. Arata superb.

   

Flori de lavanda, tul, funda

 

Taiati patrate cu latura de 10 cm din tul sau organza. Scuturati florile de lavanda de pe tulpini si amestecati cu scortisoara sfaramata si cuisoare. Legati cu funda. Le agatati in dulapuri.

 

 Buchet impletit de lavanda
Legati 3 snururi de cate 2-3 ramurele si impletiti-le impreuna.

  

Coronita de lavanda

Fixati snururi de tulpini si adaugati alte  tulpini pe masura ce impletiti, pana la lungimea dorita. Formati un cerc si innodati capetele.

 

Leave a Reply