Lavanda (Lavandula) este una dintre cele mai folosite plante aromatice. Nu este pretențioasă, adună albine și fluturi și are o mulțime de întrebuințări. Florile se folosesc pentru aromatizarea zahărului, a sării de baie, pentru a da un miros plăcut lenjeriei, pentru alungarea moliilor. Se folosesc chiar în rețete! Să vedem cum se plantează și cum ajunge lavanda – din grădină în farfurie și în casă.

Heathcliff Rose
Rose Heathcliff și lavandă

Plantarea lavandei

Aceasta se dezvoltă bine pe un teren arid cu expunere la soare și înflorește începând cu luna iunie. Se înmulțește ușor prin butași. În grădină este o încântare să o privești datorită formei frumoase, culorii argintii a frunzelor, culorii florilor (violete, albe sau roz), dar și a musafirilor de ocazie – este foarte căutată de albine, bondari și fluturi minunat colorați.

Prezintă interes pe parcursul întregului an deoarece este o plantă veșnic verde.

Lavanda trebuie tăiată primăvara pentru a stimula dezvoltarea lăstarilor. Altfel, ramurile vor fi verzi în partea superioară și vor cheli la bază. În timp, lavanda va arăta din ce în ce mai rău. Pentru întinerire, se caută locurile unde apar frunze proaspete și se aplică tăieri deasupra lor.

Lavanda – din grădină în farfurie

Încetul cu încetul, am ajuns la 13 tufe de lavandă în grădină. În consecință, o cantitate mare de flori care pot fi folosite în gospodărie.

Nu mă gândeam să folosesc lavanda în bucătărie.

Dar cu atâtea rețete cu aer de Provence pe internet, m-am hotărât să îi încerc valențele din farfurie. Se spune că toate soiurile se califică pentru gătit, dar cea mai utilizată este Lavandula augustifolis Munstead, cea pe care o am și eu în grădină.

Ciocolată caldă cu aromă de lavandă

Când am plănuit să experimentez cu lavanda în bucătărie, tocmai îmi pregăteam o ciocolată caldă (obicei pe care îl am de când am fost la cofetăria Angelina, la Paris).

Ce-ar fi dacă… Am presărat câteva flori de lavandă peste laptele cu ciocolată, l-am pus deoparte câteva minute și apoi am gustat. Miracol! Ciocolata a căpătat un gust fin, foarte interesant. Dacă nu aș fi știut ce făcusem, nu mi-aș fi dat seama exact de ce are acel gust.

Ei, iată o nouă rețetă preferată, ivită absolut dintr-o întâmplare!

ciocolata fierbinte cu lavanda
Lavanda – din grădină în farfurie

Bineînțeles că ciocolata caldă primește uneori și o doză serioasă de frișcă. Dar e foarte bună și fără.

Rețetă de crème brulée à la lavande

Din rețetele găsite pe net sau în reviste am ales să pregătesc crème brulée aromată cu lavandă.

Ingrediente:

  • 500 ml smântână pentru frișcă (minim 30% grăsime)
  • o lingură cu flori de lavandă
  • 4 gălbenușuri
  • 100 g zahăr farin
  • câteva linguri de zahăr brun
creme brulee - ingrediente

Cuptorul se încălzește la 170 grade C.

Se înfierbântă pe foc smântâna. O dăm apoi la o parte, adaugăm lavanda, punem capac peste oală și lăsăm la infuzat. Gustăm din când în când până când simțim că aroma este atât cât ne place. Un gust fin, nici prea intens pentru că devine neplăcut, nici să se piardă. Când considerăm că e gata, filtrăm smântâna.

Batem gălbenușurile cu zahărul până se albește amestecul.

Apoi adăugăm peste ele smântâna filtrată.

Turnăm crema în bolurile speciale pentru copt (ramekin) și le punem în tăvi cu apă. Le ținem în cuptorul încălzit la 170 de grade pentru 30-40 minute sau până încep să se rumenească ușor.

Se scot și se răcesc.

Când trebuie servite, presărăm zahăr brun deasupra bolurilor (se poate utiliza și din cel alb) și ardem suprafața cu un arzător special. Pentru cine nu are arzător, se folosește grătarul de la cuptor.

creme brulee - lavanda - din grădină în casă

Ca să ne arate la ce să ne așteptăm, câteva flori presărate pe marginea bolului ne îndeamnă să gustăm.


Lavanda – din grădină în casă

Presar lavandă peste tot în casă, în vase cu apă sau în buchete puse la uscat. Le las singure sau le combim cu alte plante din grădină.

Buchet de Lavanda Augustifolia, trandafiri și Philadelphus

Flori de lavandă, tul, fundă

Lavanda - din grădină în casă

Pachețele cu lavandă

Tăiați pătrate cu latura de 10 cm din tul sau organza. Scuturați florile de lavandă de pe tulpini și amestecați cu scorțișoară sfărâmată și cuișoare. Legați cu fundă. Le agățați în dulapuri.

Lavanda - din grădină în casă

 Buchet împletit de lavandă


Legați trei șnururi de câte 2-3 rămurele și împletiți-le împreună.

Coroniță de lavandă

Fixați șnururi de tulpini și adăugați alte  tulpini pe măsură ce împletiți, până la lungimea dorită. Formați un cerc si înnodați capetele.

Lavanda - din grădină în casă

Alte articole despre mirodenii:

Cum am ajuns să cultiv 27 de plante aromatice

Omletă ornată cu borago

Hreanul, din grădină în farfurie

2 Comments
  1. Super idei! 🙂

Leave a Reply