Pentru aceasta reteta anume am aflat, am cautat, am cultivat borago officinalis.
Cu multi ani in urma, am gasit intr-o frumoasa revista germana o reteta de omleta, aranjata ca in fotografie si ornata cu o planta aromatica ciudata, pe nume borago officinalis (sau borretsch pe nemteste). Vi se intampla sa va obsedeze ceva cateodata si sa va urmareasca apoi ani buni? Nu am gasit la momentul respectiv nicio informatie despre ea, dar in timp, o data cu dezvoltarea internetului si a comertului aferent, am reusit sa gasesc date si, mai mult, sa cumpar seminte de borago.
Iata cum arata in gradina mea! Anul trecut le-am cultivat din semintele cumparate, iar aceste exemplare au rasarit prin gradina singure, in aceasta primavara. Am aflat astfel ca se naturalizeaza usor.
Ce este borago? O planta aromatica, medicinala (ceaiuri si uleiuri expectorante si diuretice, printre altele), companion in gradina (atrage albinele). Florile si frunzele nu au un gust special; mai degraba unul neutru, ca al salatei (laptucii). Am gasit retete in care frunzele se paseaza si se amesteca cu legume.
Dar in primul rand este extrem de frumoasa. Acesti pufuleti care ii imbraca tulpina, frunzele, pedunculul si sepalele ii dau un aer de puisor. Semintele de asta toamna au rasarit printre lalele si am le-am lasat acolo pentru efectul decorativ pe care-l au.
Reteta de omleta din fotografie este una simpla (din trei oua), la care am adaugat in compozitie doar putin spanac. Apoi am rulat-o si am legat-o cu frunze de ceapa. Am ornat-o cu bucatele de rosii si cu minunatul, obsedantul borago!
Despre reteta am scris aici, pe cand inca nu facusem rost de florile cu care sa o ornez.
Cu siguranta va orna multe din salatele de vara!
UPDATE: Planta se numeste la noi limba mielului.
Frumos! Pe romaneste ii zice limba mielului si este una dintre plantele sanitar de dorit in gradinile organice!
Multumesc mult pentru informatie! Voi face un update articolului.
In Germania este cunoscuta si utilizata la mancaruri si observ acum ca si pe la noi era recomandata ca planta medicinala.
In orice caz, acum e o frumusete a gradinii mele!
Foarte ingenioasa prezentarea banalei omlete! De unde rezulta ca uneori e buna si cate o obsesie… 🙂
Cred ca obsesiile sunt asiguratoare si de progres 🙂
Nu e doar frumoasa si sanatoasa ci si un prieten foarte util in straturile cu tomate!
Asa e, Laura! Din ce am citit este mult-aducatoare de albine, dar se pare ca mai are si alte daruri.