Hreanul din gradina mea mi-a amintit de povestea cu ridichea uriasa. Ne-am chinuit sa scoatem o parte doar din radacina sa. Am ras-o la robot (altfel imi trebuia masca de protectie), i-am adaugat sare, zahar (miere), otet, apa si au rezultat cateva borcanele pe care le pastrez la frigider. Nici o problema daca se vor termina repede. In gradina mai avem radacini de scos si abia ce ne-am invins reticenta de a ne “lupta”, eu si sotul meu, cu uleiurile volatile atat de puternice care fac hreanul inconfundabil.

 

L-am plantat acum cativa ani si, indiferent cum am asezat legumele prin gradina si cat ne-am chinuit sa-i scoatem toate radacinile din pamant, el s-a postat strasnic in acel loc facandu-si datoria de a rasari in fiecare primavara. La asa consecventa nu poti decat sa te pleci in fata naturii si sa o lasi sa-si urmeze cursul nestingherita.

Considerat in trecut un leac cu puteri magice, hreanul este o planta perena care contine mai multa vitamina C decat lamaia, este bogat in vitaminele  B1, B2, B6 si in substante minerale: magneziu, potasiu, fier.  Hreanul este considerat un aliment energizant, are efect imunizant, prevenind racelile. Ajuta la digestie si circulatia sangelui si scade tensiunea arteriala. Se foloseste si extern la boli ca reumatismul, artrita, sciatica sau in cazul muscaturilor de insecte. Calmeaza durerile de cap. Se foloseste in special radacina, dar si frunzele se utilizeaza pentru anumite afectiuni.

Reteta hrean la borcan: hrean ras, sare, zahar (miere), otet, apa, toate dupa gust.  

Reteta preferata: salata de sfecla cu hrean.

Leave a Reply