Mi-am propus sa scriu mai demult despre plantele mele aromatice. Intre timp s-au inmultit, asa ca subiectul va necesita mai multe articole.

Aspectele avute in vedere pentru a sistematiza modul de cultivare a lor se refera la:

– modul de plantare;
– substratul folosit;
– expunerea la soare;
– modul de stropire.

In primul rand pot spune ca am mai multe plante in gradina care cresc spontan sau supravietuiesc peste iarna fara probleme.

Nu am grija lor decat ocazional. Acestea sunt:

1. Izma/ menta (Mentha x piperita)

plante aromatice 8

2. Leusteanul

3. Limba-mielului (Borago officinalis)

plante aromatice 7

4. Levantica

5. Melisa/lamaita (Melissa officinalis)

6. Hreanul

7. Musetelul

Aici ar putea intra si mararul care rasare spontan pe locul in care a fost semanat anul anterior, dar acest lucru nu este valabil mereu.

Plantele de ghiveci sunt:

plante aromatice 1

8. Rozmarinul

plante aromatice 4

9. Dafinul

plante aromatice 5

Acestia sunt arbusti care vara stau afara, iar iarna sunt adusi in casa. Dafinul este cumparat din Utrecht in aceasta primavara. Acasa l-am transplantat intr-un ghiveci mare de ceramica si ii merge atat de bine incat aproape si-a dublat inaltimea.

Plantele pe care le-am semanat direct in gradina sau in ghivece, afara:

10. Mararul

11. Rubarba (ea se va impamanteni, sper, dar acum e primul an in care o cultiv si nu stiu cum va reactiona peste iarna la mine in gradina)

12. Rucola

13. Cresson

14. Usturoi

Am inceput sa folosesc metoda semanarii in ghivece mari a semintelor de plante aromatice dupa ani in care am incercat in zadar sa le cultiv direct in gradina. Am hotarat sa le ofer un mediu controlat si am avut reusite doar in acest fel. Unele impart spatiul cu flori sau ardei.

Plantele pe care le-am semanat la inceputul primaverii in casa, in ghivece mari, cele care germineaza la caldura si pe care la-am mutat afara (cu ghivece cu tot) cand noptile au devenit suficient de calde:

15. Busuioc (Ocimum basilicum)

16. Busuioc lamaios (O.X citriodorum)

plante aromatice 3

17. Busuioc rosu (O. B. Purpurescens)

18. Patrunjel Gigante d’Italia

plante aromatice 2

19. Patrunjel cret

20. Coriandru

21. Arpagic (Chives)

22. Cimbru de cultura (Thymus vulgaris)

plante aromatice 6

23. Cimbru orange (Thymus fragrantissimus)

24. Maghiran (Marjoran) Origanum majorana

25.  Oregano (Origanum vulgare)

26. Telina (ea e plantata in stratul inaltat)

Germeni pe care ii cultiv la fereastra:

27.Germeni de busuioc

Pe perioada iernii cresonul a fost si el crescut la fereastra.

 

Posibil sa fi uitat vreuna; dar cert este ca, desi par multe, si-au gasit locul potrivit in casa, gradina si in viata mea si mi-au imbogatit nu numai masa, ci si existenta.

Pe viitor, mai am de gand sa adaug una-doua plante noi pe sezon.

 

Am scris deja articole despre cultivare sau retete pentru: hrean, borago oficinalis, lavanda.

 

6 Comments
  1. cand am citit titlul, m-am uluit de numarul acela, dar dupa aia am inteles de unde provenea si m-am mai linistit 🙂
    multe dintre ele le am si eu, dar nu m-am gandit ca si ele sunt aromatice (usturoiul, leusteanul, patrunjelul …), dar iata ca sunt. cel mai interesant mi s-a parut dafinul. chiar are aroma aceea din plicurile de la magazin? il folosesti asa, verde, la mancare?

    • Imi doream atat de mult un dafin si in sfarsit e al meu 😉
      Are un miros subtil cand stai in preajma lui si frunzele miros a dafin 🙂 Am citit ambele variante: unii spun ca trebuie musai uscate frunzele ca sa dezvolte o aroma puternica, altii ca le poti pune in mancare verzi. Inca nu l-am jumulit sa-l folosesc pentru o reteta, doar ma uit deocamdata cum creste voiniceste!
      In privinta mirodeniilor, nu-i asa ca suntem inconjurate de arome in gradina, chiar daca nu constientizam asta mereu? Si eu am fost surprinsa de numarul lor, caci dorind sa scriu despre ierburile aromatice, nu m-am putut abtine sa nu le numar si sa nu le sistematizez.

  2. Ar trebui sa fac si eu o lista cu aromaticele mele si eu sunt inebunita dupa ele. Dar anul asta am lasat-o mai usor, anul trecut numai busuioc si menta am avut cate 9 feluri din fiecare 🙂 anul asta nu am mai pus busuioc ca inca mai am in congelator de anul trecut, iar menta ma relocat-o la mama in gradina.

    • Atentie cu menta: se intinde ca fulgerul in gradina! Noroc ca noi am inceput sa o bagam si in salate si ii gasim astfel circumstante atenuante ca ne-a invadat!
      Busuioc incearca sa pui din cel clasic daca folosesti la salata, ca e mai bun proaspat.

  3. Ce bine arata toate… la mine nu au mers prea bine anul acesta… cred ca s-a cam facut efect de sera in balcon si nu le-a priit. Dar perseverez anul viitor 🙂

    • Unora le plac caldura si uscaciunea. Pentru anul viitor voi elabora articolul cu modul de plantare al mirodeniilor. Anul acesta am avut actiune mai multa si mai putin timp de scris…

Leave a Reply