Răspunsul pentru mine e simplu: și, și. Noutățile din 2023 cuprind ornamente de lux sau economice în egală măsură. De la ramuri sau verdețuri pe care propria grădină mi le oferă gratis, sau lucruri adunate din drumeții pe care nu trebuie să dau niciun ban, trecând apoi prin ce găsesc ieftin în magazine dar mi se pare de calitate, până la obiecte deosebite care vin cu prețuri pe măsură.

În același timp, transform lucruri obișnuite în lucruri deosebite, deci totul se întrepătrunde cumva și îmi aduce multă bucurie.

Partea de lux

Ornamente

În fiecare an cumpăr măcar un ornament din sticlă care se adaugă unei colecții mari și plină de nostalgie. Știu în ce împrejurare am achiziționat fiecare obiect prețios. Din călătoria la Barcelona de anul acesta am luat un căluț de mare de la un magazin de artă. Voiam să îmi amintească de acvariul minunat pe care l-am vizitat acolo.

Calut de mare din sticla

În egală măsură, am dorit ca și din Zurich să iau ceva și am ales dintr-o multitudine de ornamente o cană de vin fiert!

Cana de vin fiert din sticla

Colecția mea crește în acest fel an de an și cuprinde piese extraordinar de frumoase și, mai ales, pline de semnificație! Căci aproape fiecare obiect din brad are o poveste pe care o transmit mai departe copiilor.

Unele dintre cele mai prețioase ornamente provenite din călătorii:

Ciupercuta din sticla
Sticle de bere din sticla
pasarea paradisului si globuri uriase

De la Ikea am cumpărat multe figurine din sticlă, apoi au apărut la Lidl și am completat colecția de acolo.

Figurina din sticla

Voi fotografia bradul și voi arăta în alte articole mai multe ornamente prețioase.

Bradul

Cu cât este mai impunător, cu atât e o achiziție importantă. Un brad natural este un obiect de lux pentru că astfel cheltui niște bani pentru un obiect folosit doar două-trei săptămâni. Și un brad artificial de calitate e o investiție. Dar poate fi trecut de asemenea la economii. Bradul nostru are deja vreo 15 ani și arată perfect în continuare. Atunci când l-am cumpărat era destul de scump, dar am i-am plătit prețul pentru că voiam să îmi placă și să mă țină mulți ani. Nu-mi imaginam că vor fi chiar 15!

Luminițe

Luminițele sunt de asemenea un lux, dar eu nu văd Crăciunul fără o miriadă de sclipiri în casă și în afara ei. Vom limita folosirea lor în acest an… pe cât posibil! Bine, nu în serile în care voi simți nevoia acută de a-mi lumina puțin viața!

Lumini de Craciun

Partea economică

Depozitarea

Încep prin a spune că primul lucru de făcut este să avem grijă de decorurile vechi de Crăciun! Dacă nu le-aș păstra în condiții optime, aș risca să pierd an de an globuri prețioase. Un loc desemnat în casă și cutii în care totul să fie ambalat corespunzător e tot ce trebuie. Am transformat chiar cutii vechi mai solide în adăposturi prețioase pentru lucrurile de Crăciun.

Oferte din magazine

În magazine se găsesc ornamente de lux sau economice în egală măsură. Unele destul de ieftine sunt de calitate, dacă știi ce să cauți. De exemplu, la Jysk au acum lumânări pe baterie la doar 7.50 lei, iar la Sinsay se găsesc lumânări în formă de brăduți la 10 lei. Nu sunt ca cele de la Zara, e drept, dar arată bine într-un aranjament verde pentru masa de Crăciun. Dacă ceea ce găsim transformăm în aranjamente frumoase, rezultă economii importante.

DIY

Ador să fac în fiecare an proiecte noi din hârtie. Nu toate au fost spectaculoase, dar pe unele le-am păstrat ca pe cele mai prețioase decorațiuni.

Anul acesta am făcut steluțe și îngeri din hârtie. Am avut coli decorative prin casă. iar la îngeri am cumpărat capul și părul cu prețuri foarte convenabile de la Tedi.

Economia de bani se poate îmbina cu activități de crafting extrem de plăcute. În această perioadă am masa de lucru lângă televizor și nu mă uit la nimic fără să am și ceva de lucrat.

Ornamentele din hârtie sunt cel mai ușor de făcut și uneori arată extraordinar! De-a lungul anilor am adăugat colecției nenumărate exemplare minunate. Unele par chiar de lux în ciuda faptului că nu au m-au costat aproape nimic!

Vă reamintesc unele din cele mai frumoase proiecte:

ilustratele cu hârtie învechită

coronițele cu mirodenii

coronițele din partituri

…și mai sunt altele pe care le puteți descoperi în blog în secțiunea DIY.

Am și pentru anul acesta câteva idei de pus în practică, dar așteptați articolul următor pentru a le vedea!

Partea neașteptată

Se întâmplă uneori să dăm peste o piesă neașteptată într-un talcioc, sau chiar să găsim o comoară! Așa mi s-a întâmplat mie anul acesta când am golit o casă a mamei mele. Podoabele minunate de brad din copilăria mea stăteau cuminți într-o cutie mare de carton, învelite în beteală, în podul casei. Mi-am amintit de acei căutători de comori care cumpără case cu tot ce e în ele și apoi le inspectează sistematic, așteptând să găsească lucruri importante sau chiar marea surpriză!

Figurine vintage din sticla
Balerine vintage

Întotdeauna în copilărie am avut un brad până în tavan plin de decorațiuni minunate! Altceva nu aranja mama în casă. Erau anii de dictatură în care nu aveam acces la informații din exterior și nu știu dacă în alte țări exista opulența de astăzi, cu ghirlande și luminițe peste tot. La noi acasă bradul era semnul Crăciunului și trebuia să fie absolut special!

Multe dintre acele globuri s-au spart de-a lungul timpului, desigur, dar era surprinzător totuși că se păstraseră atât de puține, mama fiind grijulie cu lucrurile ei! Explicația, iată, era că o cutie încăpătoare fusese uitată în pod.

Nu vă pot explica lacrimile care m-au năpădit când am dat la o parte straturi de beteală și am descoperit decorațiuni, apoi cutii mai mici pline de globuri! Acolo era copilăria mea, dar nu am plâns pentru ea neapărat, ci pentru cei care făceau parte din ea și au dispărut.

Mos Craciun vintage
Mos Craciun vintage

O scurtă istorie personală a decorațiunilor de Crăciun

Ornamentele găsite sunt din mai multe epoci:

  • Cele din anii 50, de după război, când sărăcia era mare și podoabele de brad se făceau din pastă de hârtie. Din aceeași perioadă sunt figurinele din plastic înfățișând berze sau ciuperci. Am chiar câteva globuri care par a fi din celuloid – e de studiat (un plastic translucent, de lux pe atunci). S-a întrerupt utilizarea celuloidului pentru că e foarte inflamabil.
Ornamente din hartie presata
Ornamente din hartie presata din anii 50
ornamente din celuloid
Ornamente din celuloid (?) la modă înainte de a apărea plasticul actual
  • Din perioada anilor 70, când plasticul a fost rege: în vestimentație și obiecte de casă de tot felul. Era epoca flower-power! Artiștii se întreceau în a picta scene splendide pe micuțele globuri.
glob vintage din plastic
Glob vintage din plastic
Globuri vintage din plastic
Globuri vintage din plastic
Ciupercuta si glob vintage din plastic
Ciupercuta si glob vintage din plastic
Btad cu ornamente vintage din plastic
Brad cu ornamente vintage din plastic

  • Cele din anii 80, când se producea la greu pentru export și mai scăpau și pe la noi exemplare superbe din sticlă suflată.
Glob vintage din sticla
Glob vintage din sticla
Paianjen din sticla
Paianjen din sticla
Ornamente din sticla
Ornament vintage din sticlă cu floare din plastic
Om de zapada vintage din sticla
Om de zapada vintage din sticla
Ornamente din sticla
Un ornament vintage si unul nou din sticla

Aici, în stânga, este un ornament vechi de vreo 50 de ani, iar în dreapta este unul nou, de lux. Nu-i așa că cel vechi nu este cu nimic mai prejos?

Așezare pe teme

Pentru că am găsit foarte multe globuri din plastic, am decis să ornez un brad mic numai cu ele. L-am așezat pe holul dintre dormitoare, pe scrinul în care păstrez lenjerii și cosmetice pentru musafiri. (Cred că am scris cândva despre cum mă organizez pentru musafiri. Ar fi util să reiau tema).

Brad cu ornamente vintage
Brad cu ornamente vintage din plastic si jucarii de plus
Brad cu ornamente vintage si jucarii de plus
Brad cu ornamente vintage si jucarii din plus

Am unit tema copilăriei mele cu cea a propriilor copii, așezând lângă brad câteva jucării de pluș pe care le-au primit ei în trecut de Crăciun.

În final… ornamente de lux sau economice?

Fiecare va trebui să aleagă unde va cheltui în plus și unde va economisi pentru acest Crăciun. Nu cred că trebuie să cădem în nicio extremă. Materialele strălucitoare sau cele umile au aceleași drepturi de a poposi în casa noastră.

Contează mai ales ce semnifică pentru fiecare dintre noi Crăciunul. Cum înglobăm obiectele din casă într-o experiență unică, alături de cei dragi și în amintirea celor pierduți!

Leave a Reply