Încă un Crăciun care s-a terminat și iată că trebuie să strângem toate ornamentele din casă. Cei frugali termină operațiunea în 10 minute. Cei care au împodobit locuința cu generozitate trebuie să adune o mulțime de obiecte împrăștiate peste tot. De organizarea decorațiunilor de iarnă depinde timpul consumat atât pentru împodobirea casei, cât și pentru despodobirea ei.
***** Ultima frază mi-a amintit de inegalabilul Toma Caragiu. Șă ne amuzăm amintindu-ne de un scheci celebru.
Acest articol reprezintă un punct din organizarea pe luna ianuarie.
Cum depozităm decorațiunile de iarnă
Acestea sunt folosite o singură dată pe an. De aceea trebuie să stea în restul timpului undeva, departe de activitățile curente ale casei. Eu le păstrez într-o nișă din pod. Acolo stau neclintite până vine iar vremea lor.
Înainte de a împacheta
Sunt două lucruri de făcut.
În primul rând, trebuie fotografiate aranjamentele care ni s-au părut foarte reușite și pe care vrem să le repetăm anul viitor. Acum considerăm de la sine înțeles că vom ține minte peste 11 luni cum să le reconstituim. Dar s-ar putea să fie o iluzie. Nu vom mai pierde timp prețios atunci dacă luăm această minimă precauție.
În plus, acele lucruri care nu au mers cum ne-am fi dorit trebuie îndreptate. Poate niște luminițe s-au stricat, poate mai trebuiau niște globuri într-un aranjament. Veți fi recunoscători că ați pus o notiță undeva ca să vă reamintiți de ele. Cel mai simplu e să puneți notița direct în cutia cu podoabe. Sau în Trello – cum am făcut eu – la board-ul Crăciun 2020.
Al doilea lucru se referă la sortare. Când se strâng multe mărunțișuri, e necesară trierea lor la un moment dat.
Obiectele se împart în categoriile:
- De păstrat – care vor fi stocate corespunzător.
- Pentru reparat sau refolosit – de exemplu, cioburile de la globurile sparte se pot pisa și folosi la realizarea altor ornamente.
- De donat – sunt ornamente în stare bună, dar care nu ni se potrivesc. Dacă se vor dona la începutul sezonului următor, vor fi puse într-o cutie separată și notată ca atare.
- De aruncat – acum!
Soluții pentru organizarea decorațiunilor de iarnă
Globuri și figurine pentru brad
Există soluții de stocare pentru podoabele de iarnă: frumoase, sofisticate, eficiente. Dacă aveți bani disponibili, puteți cumpăra cutii de lux speciale pentru globuri.
Dacă nu vreți să cheltuiți, aveți posibilitatea de a păstra ornamentele în cutii de prin casă. Le ornați la exterior și le divizați interiorul în cuiburi. Cu puțină răbdare, acestea vor arăta minunat!
Eu am început să refolosesc, mai întâi, cutii de la pantofi și cizme sau de la echipamente electronice. Apoi am utilizat unele de la lenjeriile de pat. Am ales cutii foarte frumoase, din carton gros și de calitate. Pe acestea am lipit hârtie de cadouri, bordată cu bandă decorativă (washi tape).
Am scris pe larg cum am procedat într-un articol despre cum să realizăm rapid cutii de lux pentru globuri.
Cuiburile din interior sunt îmbrăcate în hârtie de mătase. Pe aceasta o aveam deja de la ambalajele marochinăriei de lux. Am avut și tocătură din hârtie aspectuoasă. Recunosc că eu păstrez toate ambalajele ce mi se par interesante.
Am făcut tot ce e posibil pentru a oferi un pat sigur globurilor fragile. Unele dintre ele sunt foarte vechi, altele sunt mai noi, dar tot atât de prețioase. In decursul timpului nu s-a spart nimic în timpul păstrării acestora, ci, din păcate, atunci când au fost expuse.
Uneori am cumpărat figurine care aveau cutii speciale. Am îndepărtat capacele și am înșirat aceste ambalaje în cutii mai mari. E o plăcere să deschid capacul și să văd păpușelele așezate frumos.
Globurile din plastic pot sta la grămadă în cutii. Doar cele cu ornamente aplicate trebuie protejate pentru a nu se zgâria.
Mărgelele
Acestea stau cel mai bine pe suporturi de șervete de bucătărie sau de hârtie de cadouri. Așa se înfășoară foarte ușor și nu se încurcă.
Capetele se crestează pentru a fixa mărgelele, după cum arată săgețile din fotografie.
Zăpada artificială
Se păstrează foarte bine în suporturi pentru mingi de tenis.
Beculețe
De câte ori nu ați aruncat aceste ambalaje pentru fixarea echipamentelor electrice? Cablurile cu beculețe se înfășoară foarte bine pe ele și nu se mai încurcă.
Forma suportului ne dă posibilitatea să aranjăm cablul pe porțiuni, să-i prindem capetele, să fixăm ștecherul și să notam unde îl vom folosi.
Pentru cele care funcționează cu baterii, ca și pentru alte ornamente asemenea (lămpi, figurine luminoase), bateriile trebuie scoase pentru a nu risca să se scurgă și să strice ornamentul.
Ghirlande
Ghirlandele (ca și luminițele) trebuie etichetate. Am scris pe bandă de hârtie pentru zugrăvit locul în care a fost aplicată fiecare ghirlandă.
Lumânări si suporturi
Pe acestea le păstrez laolaltă cu celelalte lumânări, în cutii transparente de la Ikea.
Tot în cutii transparente stochez conurile, nucile, frunzele aurite și alte ornamente.
Încă o fotografie a podoabelor de iarnă. Îmi place să le văd pe toate deodată, expuse ca la magazin, la încheierea sezonului.
În final, le mulțumesc că m-au ajutat să realizez o atmosferă feerică de Crăciun. Închid cutiile, le duc în pod și le stivuiesc. Apoi le trimit o bezea și le las să se odihnească până iarna viitoare.
Le urez somn ușor!
Înapoi la parter: Casa pare atât de goală fără brad și ornamente! Remediul sigur contra tristeții pentru această situație sunt florile de primăvară! Acestea au început să apară în magazine.
Deja am cumpărat primele zambile și mă gândesc la primavară.
P.S. Ce soluții aveți pentru organizarea decorațiunilor de iarnă?
Vai…sunt superbe toate!
Mulțumesc! Îmi sunt foarte dragi și le răsfăț cum pot.
la mine e mai simplu, nu le folosesc niciodata pe toate, le rulez, si am ambalajele originale la mai toate. bradul din casa e bradut din matase, are vreo 60 cm, il pun impodobit intr-o cutie, anul urmator mai schimb pe ici, pe colo si clar beteala de alta culoare (am clasica, dreapta, argintie, aurie, verde, rosie, albastra). spal tavi, suporturi de farfurii, servete, cutii din tabla si alte minuni cu decoruri de sezon, sa le am ok la anul. scot bateriile de la instalatiile mici. tin cateva zile in casa, la caldura, proiectorul si instalatiile care au fost afara, sa iasa orice urma de umezeala. dupa ce strang tot (zic eu), le pun in cutii si le mai las macar o saptamana la parter, ca mereu uit cate ceva si ma-nerveaza sa fac n drumuri, ca-s io cascata 🙂
Ah, corect, voi face update pentru bateriile care trebuie scoase. Am pățit-o odată când s-a scurs o baterie, că și eu sunt căscată!
Nu știam de brazii de mătase. Mă voi uita pe net după ei.
Eu am renunțat la cutiile originale în cele mai multe cazuri. Chiar atunci când le-am păstrat, ca la păpușele, le-am rânduit într-o cutie mare de cizme. Așa mi se pare mai ușor de gestionat toată cantitatea de ornamente.
Mulțumesc, Simona, pentru comentariu!