Acest articol ar fi trebuit să înceapă cu povestea unor căutări prin anticariate, de unde aș fi obținut partituri interesante, cu foi subțiri, îngălbenite. Frumoase, dar nu atât de valoroase încât să nu poată fi tăiate și folosite la o coroniță de Crăciun din partituri. Din păcate, nu am avut pentru acest proiect nimic prețios. Doar am dat iama prin partiturile băiatului meu, de care nu mai avea nevoie și pe care le-a lăsat acasă.

coronita de Craciun din partituri

Colile de hârtie A4 fiind albe, am avut o tentativă de a le învechi cu metoda cafelei. Poate vă amintiți de cărțile poștale vintage pe care le-am făcut acum câțiva ani. Îmi sunt dragi în continuare și ornez biblioteca mereu cu ele de Crăciun. (Citiți aici cum le-am realizat).

vintage postcards

Din păcate, hârtia normală pentru tipărit nu e poroasă și nu se impregnează cu cafea așa cum ar trebui.

Am lăsat antichizarea deoparte, cu regretul că ornamentul pe care îl voi face nu va arăta așa de bine ca în modelul văzut în filmul pe care îl postez la sfârșit. Rezultatul a fost însă surprinzător de bun și iată de ce nu trebuie să ne demoralizăm și să renunțăm, chiar dacă nu pare totul perfect de la început.

Bineînțeles că puteam folosi file din cărți vechi, doar că pentru mine provocarea a fost să apară pe foi limbajul muzical.

coronita de Craciun din partituri

Materiale necesare

  • coli A4 tipărite sau file de carte
  • o bucată de celuloză de grosime mică cu laturile 30/30cm
  • scotch
  • capsator
  • pistol de lipit
  • sistem de prindere pe perete
  • globuri mici sau mărgele

Materialele sunt cele la îndemână, în afară poate de pistolul de lipit. E util pentru proiecte de crafting și ar trebui să cumpărați unul ca să îl aveți la dispoziție.

Realizare

Coronița constă într-un ansamblu de cornete dispuse circular.

Suportul

Suportul este o bucată de celuloză 30/30cm, căruia i-am marcat centrul și apoi am desenat două cercuri concentrice, unul cu raza de 5cm (deci 10cm diametru), celălalt cu raza de 10cm.

Pe spatele lui am folosit același sistem de prindere ca în film, cu două cheițe de la doze de aluminiu pe care le-am lipit pe celuloză. De ele am prins o sîrmă subțire.

suport pentru coronita

Cornetele

Pentru cornete am tăiat partiturile la 21/18 cm. Din restul rămas de la fiecare foaie am folosit 16/12 cm pentru cornetele mici. Nu știu de ce în film se spune că e nevoie de 120 de foi. Mie mi-au trebuit doar vreo 60. Poate cornetele mele au fost mai groase sau le-am montat mai rar. Cert e că rezultatul a fost bun.

Cornetele se fac foarte simplu prin răsucirea foii, apoi trebuie asigurate cu puțin scotch. După aceea trebuie presate puțin având grijă ca vârful să fie pe centru și se capsează în această poziție.

cornete pentru coronita

60 de cornete se fac imediat. Față de film, eu am lucrat fiecare bucată deodată: am lipit cu scotch și apoi am capsat imediat.

Pentru cornetele mici, am tăiat resturile rămase de la tăieturile inițiale: 12/16 cm.

Asamblare pentru coroniță de Crăciun din partituri

Am început să lipesc cornetele, mai întâi pe cercul mare, apoi pe cel mic. Se observă din fotografie că lipitura este aproximativ în zona capselor. Adică nu am aliniat vârfurile cornetelor, ci o porțiune puțin mai lată a lor. Probabil de aici provine diferența față de model, deși nici acolo alinierea nu este chiar pe vârfuri.

Pentru ca ansamblul să arate bogat, am adăugat în final al treilea strat cu cornete mici, ale căror vârfuri au fost exact in centrul cercurilor. (Nu am mai fotografiat, dar veți vedea în film).

asamblarea cornetelor pentru coronita de craciun din partituri

Tușa finală de eleganță o dă decorul din mijloc. Am lipit câteva mărgele și o broșă.

coronita de Craciun din partituri- detaliu

Integrare în decor

Pentru acest Crăciun mi-am propus să fac un minim de proiecte. Însă pe lângă ce am creat eu, am văzut alte lucrări pe bloguri sau youtube și nu m-am abținut să nu le realizez. Mai ales că nu a trebuit să cumpăr mai nimic!

Coronița de Crăciun mi s-a părut perfectă pentru a umple un gol dintr-o nișă a livingului. Pentru care am avut o mulțime de idei de-a lungul timpului, dar nu m-am hotărât încă la niciuna.

coronita de Craciun din partituri

Arăt și o zonă mică de ședere din proximitatea coroniței, cu decor de sezon cu conuri de pini și un ghiveci cu iederă, cu o mică bombonieră cu fructe uscate, cu albume frumoase bune de răsfoit.

decor de Craciun

Crăciunul începe să își facă simțită prezența!

coronita de Craciun din partituri

Și, în final, filmul care m-a determinat să adaug încă un proiect celor de anul acesta pentru Crăciun.

2 Comments
  1. Buna ziua, o realizare frumoasa si inedita, felicitari. Sa aveti un Craciun minunat si un An Nou plin de tot ce va doriti, La multi ani!

Leave a Reply