vintage postcards

Pentru sărbătorile de iarnă, casa se poate aranja (cu mare stil chiar!) fără așa de multe investiții.

Trebuie doar pricepere, pasiune și bun gust (câte puțin din fiecare)!

De-a lungul timpului am scris despre multe lucrări DIY, iar la sfârșitul articolului aveți o listă cu cele specifice decorațiunilor de Crăciun.

Ideea de astăzi combină două tehnici –  scrapbook și învechirea hârtiei.

La noi în țară nu a fost niciodată așa prosperitate, încât să se tipărească o mulțime de cărți poștale cu teme de Crăciun, iar exemplare din ele  să mai și ajungă pâna în zilele noastre. Ați văzut prin târguri de vechituri locale?

Inspiratia mi-a venit citind un articol despre scrapbook din secolul al XIX-lea, perioadă în care oamenii aveau îndeletnicirea de a aduna, a decupa și a lipi în albume tot felul de ilustrate și fotografii din reviste. Aceste albume sunt astazi adevarate comori din care oamenii de artă se inspiră pentru a reproduce atmosfera din epocile respective.

Am avut câteva ilustrații din epoca victoriană și cea edwardiană într-o revistă și m-am gândit sa “pacalesc” privitorii cu cateva carti postale “de epoca”.

Daca va tentează ideea, iată ce aveți de făcut:

1. Decupați imaginile cu grijă.

vintage postcards

2. Tăiati formatele de ilustrații. Eu am folosit o coală de desen A3 pe care am împărțit-o in 8.

vintage postcards

3. Preparați o cafea tare. Mmm, am păstrat puțină și pentru mine. Îmi place să beau, din când în când, o cafea neagră.

vintage postcards

4. Folosind o bucată de prosop din hârtie, tamponați suprafața. Lăsați să se usuce. Repetați operația de mai multe ori, până ajungeti la rezultatul dorit.

Eu am exagerat puțin, cu cinci treceri; am învechit bine de tot hartia. Ca sa o usuc mai repede, am asezat-o pe aragaz si au aparut inca niste dungi de la gratarul acestuia, ceea ce foloseste, pana la urma, scopului.

vintage postcards

5. Lipiți fotografiile.

UPDATE: Am acoperit cu lipici obișnuit pentru hârtie spatele fotografiilor. După aceea, unde am simțit nevoia, am tamponat și imaginile cu puțină cafea.

vintage postcards

6. Aranjați cărțile poștale în mod artistic, pentru un efect interesant.

vintage postcards

Observați că simbolurile Crăciunului occidental, comercial (chiar dacă inspirate din legendele daneze și germane), au apărut încă de atunci: aspectul moșului, sacul plin cu cadouri, bradul împodobit.

vintage postcards
4 Comments
 1. Sunt superbe, pur si simplu 🙂 Cu ce ai lipit imaginile? Nu se vede deloc alb in jur… le-ai decupat atat de bine? 🙂 Felicitari… pentru felicitari 🙂

  • Scuze, voi scrie un update.
   Da, le-am decupat foarte bine 🙂
   Mersi, sunt foarte frumoase si in realitate si miros a cafea!

 2. Foarte frumoase 🙂

 3. Multumesc, Green!

Leave a Reply