vintage postcards

Am scris intr-un articol anterior ca intentionez sa ornez pentru sarbatori intreaga casa. Ceea ce inseamna ca va trebui sa realizez singura mai multe ornamente (buget limitat!)

Ati vazut bradutii din hartie aici.

Aceste sarbatori vor avea si o componenta nostalgica – pentru ca imi place curentul vintage.

Iata ideea de astazi: combina doua tehnici –  scrapbook si invechirea hartiei.

La noi in tara nu a fost niciodata asa prosperitate, incat sa se tipareasca o multime de carti postale cu teme de Craciun, iar exemplare din ele  sa mai si ajunga pana in zilele noastre. Ati vazut prin targuri de vechituri asa ceva?

In schimb, in Imperiul Britanic si in Statele Unite nu se pune problema de a gasi astfel de articole de colectie. Inspiratia mi-a venit citind un articol despre scrapbook-ul din secolul al XIX-lea, caci oamenii aveau indeletnicirea de a aduna, a decupa si a lipi in albume tot felul de ilustrate si fotografii din reviste. Aceste albume sunt astazi adevarate comori din care diversi oameni de arta se inspira pentru a reproduce epocile respective.

Am avut cateva ilustratii din epoca victoriana si cea edwardiana intr-o revista si m-am gandit sa “pacalesc” privitorii cu cateva carti postale “de epoca”.

Daca va tenteaza ideea, iata ce aveti de facut:

1. Decupati imaginile cu grija.

vintage postcards

2. Taiati formatele de ilustratii. Eu am folosit o coala de desen A3 pe care am impartit-o in 8.

vintage postcards

3. Preparati o cafea tare. Mmm, am pastrat putina si pentru mine. Imi place sa beau, din cand in cand, o cafea neagra.

vintage postcards

4. Folosind o bucata de prosop din hartie, tamponati suprafata. Lasati sa se usuce. Repetati operatia de mai multe ori, pana ajungeti la rezultatul dorit.

Eu am exagerat putin, cu cinci treceri; am invechit bine de tot hartia. Ca sa o usuc mai repede, am asezat-o pe aragaz si au aparut inca niste dungi de la gratarul acestuia, ceea ce foloseste, pana la urma, scopului.

vintage postcards

5. Lipiti fotografiile.

UPDATE: Am acoperit cu lipici obisnuit pentru hartie spatele fotografiilor. Dupa aceea, unde am simtit nevoia, am tamponat si imaginile cu putina cafea.

vintage postcards

6. Aranjati cartile postale in mod artistic, pentru un efect interesant.

vintage postcards

Of, lipseste scrisul acela caligrafic de pe verso, plin de ornamente, cu penita inmuiata in tus!

Observati ca simbolurile Craciunului occidental, comercial (chiar daca inspirate din legendele daneze si germane), au aparut inca de atunci: aspectul mosului, sacul plin cu cadouri, bradul impodobit.

vintage postcards

4 Comments
 1. Sunt superbe, pur si simplu 🙂 Cu ce ai lipit imaginile? Nu se vede deloc alb in jur… le-ai decupat atat de bine? 🙂 Felicitari… pentru felicitari 🙂

  • Scuze, voi scrie un update.
   Da, le-am decupat foarte bine 🙂
   Mersi, sunt foarte frumoase si in realitate si miros a cafea!

 2. Foarte frumoase 🙂

 3. Multumesc, Green!

Leave a Reply