Căutam un apartament obișnuit pentru fata mea, în București. Ea nu are timp. Nu mi-a sugerat decât zona, în rest trebuia să mă descurc cu criteriile. Dintr-odată, de când cu criza Covid, am realizat că detaliile căutate trebuie modificate. Primul gând a fost spre o terasă încăpătoare, care devine în noul context esențială. Am constatat apoi, citind articole, că se prefigurează o astfel de mișcare în toată regula pe mapamond. Oare se va schimba modul în care vom locui de acum încolo? Se vor modifica locuințele după Coronavirus?
A fost nevoie de această pandemie pentru ca oamenii să realizeze că locuința lor trebuie să fie altceva. Nu cutia minusculă din care evadează plecând la serviciu, cafenea, magazine, restaurant sau spectacole. Ci locul în care muncim, în care învață copiii, unde mâncăm mai mereu, în care facem puțin sport și ne desăvârșim hobby-urile.
Va trebui să o facem primitoare, degajată și confortabilă, încât să ne simțim bine în ea oricât timp e nevoie.
Cum scriam mai sus, au fost lucruri la care m-am gândit de la bun început. Despre altele m-am luminat citind despre ele.
Am făcut o listă cu cele mai importante schimbări care vor surveni, probabil, în alegerea sau construirea locuințelor după Coronavirus.
Încep cu cel mai important element:
Terasă încăpătoare sau un petic de grădină
Am fost privilegiată în această perioadă pentru că am o grădină mare în care mă mișc în voie, mă bucur de flori și de viața care freamătă în ea. Tot timpul m-am gândit însă la copiii mei, care locuiesc în apartamente.
O terasă devine elementul principal pe care și-l doresc acum toți cei care locuiesc la bloc. Dacă nu au balcoane sau acestea sunt prea mici pentru a instala pe ele o masă cu scaune sau fotolii. Aici ar putea să lucreze, să mănânce sau să se odihnească. Să le transforme în oaze de verdeață.
Devine important și ceea ce ești nevoit să privești de pe balcon. O vedere către un parc nu e totuna cu una către un bulevard plin de mașini zgomotoase și de noxe. Poziționarea acestuia trebuie să permită ca soarele să fie vizibil într-o parte a zilei pentru a te bucura de el.
Dacă blocul sau casa au propria grădină, deja e un lux pentru că poți face mișcare sau chiar un grătar.
Din păcate, orașele noastre sunt departe de aceste deziderate.
Biroul de acasă
Pentru mulți dintre noi, căminul a devenit locul de muncă. Am constatat astfel că este un mod comod de a face bani, cu condiția de a exista în casă locul potrivit și de a fi utilat corespunzător.
Eu și soțul meu lucrăm de o perioadă de timp acasă. Avem rutina zilnică formată, locuri dedicate muncii, echipamentele necesare (deși aici aș mai îmbunătăți situația). Am avut în ultima perioadă ședințe pe Zoom și fac monitorizări on-line. Iată că și deplasările pe care le bifam de obicei pot fi înlocuite. Iar lucrurile ar trebui să funcționeze bine și în acest mod.
Tendința actuală este clar spre digitalizare și remote work. Dar era nevoie de un ghiont al destinului pentru ca lucrurile să prindă un ritm alert. Astfel am constatat că și școala se poate face de la distanță, și ședințele pentru care era nevoie de deplasări pe distanțe lungi, iar de munca pe suport IT nu mai vorbesc.
Multe firme vor combina pe viitor munca de la birou cu cea de acasă. Ceea ce va modifica locuințele după Coronavirus.
Pentru norocoșii cu case mai mari, o cameră dedicată biroului e binevenită. Pentru cei care au apartamente mici, aceștia trebuie să găsească un colț de cameră în care să așeze o masă, cutii cu acte și alte obiecte necesare. Mulți oameni au amenajat biroul în dormitor, presupus un loc mai liniștit, mai ales pentru cei cu copii.
Am scris mai multe separat, în: Cum mă organizez să lucrez de acasă. și în seria de articole lunare despre ce e de făcut acasă.
Intrarea în casă
Iată un punct unde am fost prinsă pe picior greșit. Probabil în curând vom reveni la vechiul antreu, locul unde lăsam paltonul și încălțămintea înainte de a intra în casă. Camera aceasta tampon, care face legătura între exteriorul contaminat și interiorul ce trebuie păstrat curat, a dispărut în cele mai multe locuințe.
Holul e locul în care este așezat un cuier, într-adevăr, dar acum casele sunt decomandate și de aici există uși către alte camere. Iar spațiul acesta de pătrundere în casă nu ar trebui străbătut de alte trasee. Într-un fel, circuitele gândite pentru spitale trebuie să pătrundă în conștiința tuturor, mai devreme sau mai târziu.
Acum s-a prefigurat inclusiv soluția cutiei aflate exact lângă ușă, în care să fie puse geanta și pantofii imediat cum pătrunzi în casă.
În aceeași idee, locurile comune din bloc vor fi prevăzute cu uși care se deschid fără a folosi mâinile, iar ascensoarele vor trebui manevrate altfel. Multitudini de soluții care sunt așteptate. Sper ca unele din ele să ne surprindă.
Acasă am organizat pe pervazul ferestrei de la intrare un loc cu mănuși și măști. Deocamdată am folosit niște cutii pe care le aveam în casă (unele sunt de florărie). O cutie veche de șervețele a devenit dispenser de mănuși de unică folosință.
Dacă pandemia se va prelungi, voi organiza mai bine acest loc, mai profesional.
Un loc pentru hobby-uri
Pentru majoritatea populației, casele sunt prea mici pentru a avea camere specializate pe activități. Ar trebui ca spațiile să poată fi reconfigurate după dorința proprietarilor.
Obligați să locuiască uneori pe perioade lungi în casă, oamenii vor dori să își perfecționeze hobby-urile în căminul lor.
Fie că e o sală de sport sau un atelier de crafting, obiectele trebuie să se răsucească atât de bine, încât într-o clipă livingroom-ul să devină sală de fitness, camera copiilor să devină atelier de creație, dormitorul să devină sanctuar de meditație.
Iar toate acestea să se producă fără ca interioarele să arate prea încărcate sau apăsătoare.
Spațiile de depozitare
Organizarea rapidă a ocupațiilor nou apărute acasă e dificilă. Când ești obligat să desfășori mai multe activități, spațiile de depozitare devin esențiale. Să ai la îndemână obiectele necesare la un moment dat, să nu pierzi timp căutând sau rearanjând continuu lucrurile.
Chiar dacă la început nu există mobilele necesare, câteva cutii improvizate pot face minuni. Obiectele trebuie sortate, așezate în cutii, apoi cutiile etichetate pentru acces rapid.
La reamenajarea casei, e necesar să fie prevăzute mobile inteligente cu spații de depozitare eficiente.
Rafturile prevăzute peste tot ajută la punerea în ordine a casei.
Iar sertarele reprezintă soluția ideală pentru multe probleme de organizare a obiectelor. De diferite dimensiuni și cu sisteme interioare de aranjare, fac posibilă cea mai exigentă sortare. Cu multe sertare disponibile, casa va fi organizată chiar dacă va trebui să găzduiască o multitudine de activități.
Tehnologii pentru curățenie
Nu știu ce s-a întâmplat în această perioadă cu firmele de curățenie, cert e că mulți oameni care apelau la serviciile lor au renunțat la ele. Totuși, stând în casă tot timpul, casa trebuie ținută sub control.
Metodele simple și robotizate de curățenie m-au preocupat de mult timp pentru că am dorit să nu depind mult de ajutoare. Soluțiile găsite sunt destul de costisitoare inițial, dar își scot banii repede și fac activitatea de curățenie, culmea, plăcută! Am avut în vedere nu numai roboții care curăță singuri, ci și alte soluții extrem de ușor de folosit.
Am scris pe larg despre sistemul de curățare a podelelor, aici.
La fel, sistemele de purificare a aerului vor fi tot mai folosite. Uneori, poluarea din exteriorul casei va face ca aerisirea prin deschiderea ferestrelor să devină periculoasă. Trebuie să ne gândim că va exista și o astfel de situație și să ne pregătim pentru ea.
Locuințele după Coronavirus se vor modifica, este cert. Mulți oameni vor acționa pentru a-și face viața mai bună în condițiile date. Multe obiceiuri se vor schimba pentru totdeauna. Se vor folosi materiale mai sănătoase, cum s-a constatat că e cazul cuprului. Spațiile comune vor fi regândite.
Rămîne să vedem ce curente vor fi mai puternice.
Eu, în orice caz, voi căuta neapărat o locuință cu terasă mare.
Bibliografie:
Cum va schimba Coronavirusul casele noastre
O lecție a distanțării sociale: să contruim balcoane mai bune
Un ghid pentru părinți privind munca la domiciliu
Cum se va schimba arhitectura clădirilor și a orașelor după Covid
Leave a Reply