Când vine vorba de case, oamenii sunt fie minimaliști, fie strângători. Primii își cumpără puține lucruri și renunță repede la ele. Pentru cei din urmă, casa devine la un moment dat neîncăpătoare. Iar de aici ajung la un blocaj. Pare că e mult prea complicat, că implică prea multe emoții și muncă pentru a porni o cruciadă împotriva a ceea ce au strâns sau au moștenit. Cazul de azi este despre organizarea unei debarale.

Am pornit de la această situație:

organizare deb

Pentru a ajunge aici:

organizarea debaralei

Între aceste două instantanee au stat multe activități. O planificare, o muncă efectivă de sortare, apoi amenajarea interiorului, plus puțină psihoterapie ad-hoc.

Considerații…

Pare simplă organizarea unei debarale, dar nu e așa deloc. Pentru că înainte de a ne lupta cu lucrurile, trebuie să ne ajustăm propriile convingeri, sau frici, sau obiceiuri. Trebuie să reclădim modul de a vedea ce ne înconjoară. Abia apoi totul devine un pic mai simplu.

Când oamenii sunt depășiți de situație, chiar cei mai decenți dintre ei, renunță. Închid ușile după care ascund oroarea de a nu mai face față. Astfel se întâmplă în case curate, dar în care ar fi bine să nu vezi vreun dulap deschis.

M-am bucurat că am reușit să luminez locul acela și mai mult decât atât! După ce am finalizat proiectul, proprietarul a continuat organizarea în alte câteva dulapuri.

După ce ani de zile am aranjat și rearanjat camere acasă, am hotărât să ies din confortul căminului meu și să îmbunătățesc alte locuințe.

Un proiect de organizare a unui spațiu presupune parcurgerea mai multor etape. Le voi detalia aici, pentru acest caz de organizare a unei debarale.

1. Spațiul și obiectele

Mai întâi am analizat spațiul și am observat obiectele.

Când oamenii au anumite obiceiuri, clădite în zeci de ani, este dificil să le schimbi și să întorci pe dos viața cuiva. Mult mai bine e să dai dovadă de flexibilitate și să aranjezi totul astfel încât să respecți modul de viață al persoanei respective. De aceea, activitatea de organizare este în primul rând o muncă prin care vrei să contribui la bunăstarea psihică a cuiva, nicidecum să bulversezi o existență.

Organizarea unui spațiu trebuie să îmbunătățească o viață. Trebuie să aducă liniște și un strop de frumusețe, chiar dacă admiți a fi doar o problemă de aranjare de obiecte.

2. Sortarea obiectelor

Sortarea presupune o judecată de mediere între o persoană și obiectele sale. Ce rămâne și ce dispare. Dar rămânerea este profund subiectivă. Precum ursulețul zdrențuit pe care copilul îl târăște după el ani și ani, ne atașăm de obiecte. Fie că ne plac foarte mult, deși alții ne-ar putea spune că nu merită atenție, fie că sunt legate de amintiri puternice.

Când eliberez un spațiu, nu îmi fac planuri cu ceea ce scot de acolo. Nu am idee cât de intensă este acea legătură om-obiecte. Știu doar ce trebuie să fac din punct de vedere organizatoric.

Așa că:

Am golit debaraua de lucruri, dar nu oricum; le-am așezat în cutii, pe categorii. În acest fel am putut observa duplicatele, ce prisosește, ce este deteriorat și s-ar putea arunca fără probleme.

Cutiile au rămas înșirate, însoțite doar de câteva sfaturi pentru trierea lor. Au rămas în grija proprietarului, pentru o perioadă de reflecție, în care să-și stabilească limitele renunțării la parte din ele.

Nu aș putea niciodată să mă apuc să arunc în cutia de reciclare lucruri pe care consider EU ca trebuie aruncate. Relația om-obiecte e sfântă. Aproape la fel de mult ca relația om-om. Iar sortarea propriu-zisă va veni doar după această perioadă în care cel ce a deținut lucrurile se va împăca cu gândul că nu trebuie să rămână toate în grija lui.

Amenajarea spațiului

Când toate obiectele sunt în cutii, am o clară imagine a ceea ce a conținut spațiul respectiv, a ceea ce ar fi trebuit și a ceea ce ar trebui de acum încolo să conțină.

Este începutul reconfigurării lui.

În acest caz am tăiat rafturile incomod de late, în spatele cărora se ascundeau fel de fel de lucruri uitate. Cum îmi place să economisesc oricând am ocazia, am refolosit lemnul pal de calitate bună, pe care l-am vopsit în alb. Am văruit pereții și ușile, am înlocuit mânerele acestora.

Iar, în final, am adus câteva modele de cutii din plastic și organizatoare din metal.

Readucerea obiectelor pentru organizarea unei debarale

Discuțiile despre obiceiurile casei sunt esențiale pentru a putea ajuta la îmbunătățirea calității vieții cuiva. Altfel, ar fi doar un loc așezat frumos la început, dar care, curând, va deveni dezordonat din nou.

Acesta fiind un spațiu adiacent bucătăriei, am amenajat zone pentru păstrarea mirodeniilor și a câtorva articole de băcănie. Restul a revenit vaselor de bucătărie.

În cutiile mici am sortat diferite tipuri de piese mărunte: forme pentru prăjituri, pentru mufffins, de tarte, pahare de unică folosință, chibrituri etc. Acestea stau pe și sub suporturile de înălțare, foarte practice când trebuie folosit eficient un spațiu mai înalt. Toate sunt de la Ikea.

Cutia ca un coș este de la Kika.

organizarea unei debarale

În suporturile tip armonică am așezat tăvi și capace. De la Ikea, asemenea.

Suporturile din metal pentru condimente au fost aduse de mine, parte a proiectului de organizare. Sub ele am adăugat niște rafturi mici din plastic de la Ikea, pentru un plus de spațiu pentru articolele de băcănie.

organizarea unei debarale

Privind la fotografia de început, vă vine să credeți că am făcut loc și pentru alte lucruri din casă?

În final…

O ultimă observație: Dacă aranjați un loc și, după un scurt timp, dezordinea începe iar să-l stăpânească, înseamnă că a fost greșit conceput. Un spațiu organizat nu e un loc în care lucrurile sunt așezate frumos ca într-o vitrină de muzeu. Calitatea organizării constă în manevrarea continuă a obiectelor fără ca haosul să revină acolo la scurt timp. Bineînțeles că în perioade lungi de timp, lucrurile tind să se dezorganizeze. Inclusiv prin mici schimbări de obiceiuri. Acela e momentul când o nouă amenajare trebuie pusă în practică.

Îmi doresc să aflu din partea voastră ce părere aveți despre o asemenea întreprindere în casele oamenilor -pentru a-i consilia și a le rezolva problemele de organizare. Vă rog să comentați mai jos.

8 Comments
  1. Buna dimineata,multumesc pentru idei.Sa aveti o noua saptamana minunata!

  2. Eu nu am debara, dar am o bucatarie mare (si, uneori, dezordonata).

    • Debaraua poate fi un dulap special pentru alimente. Nici eu nu am debara și nu-mi lipsește în mod deosebit.
      Mulțumesc pentru comentariu!

  3. * tin in dulapurile din locul de masa strict ce folosesc zi de zi, fiecare vas/condiment are locul lui si, dupa ce-l folosesc, il pun fix acolo. restul sunt in magazie (pe ele le folosesc mai rar, magazia e langa bucatarie, locul de masa, la fel). fac ordien de doua ori pe an, nu c-ar fi dezastru, cat pentru igiena. si nu le prea rearanjez, mi se pare eficient cum sunt asezate acum.
    * am rafturi deschise in bucatarie si multe chestii de agatat in care sunt pahare, polite cu recipiente, cuiere in care stau canile, banda magnetica pentru cutite.
    * conservele sunt in beci.
    (daca n-am camara, a trebuit sa ma orientez.)

    • Ordine de 2 ori pe an e perfect. Se pare că sistemul tău e foarte bun dacă funcționează cu intervenții așa rare. S-a pliat perfect pe modul de viață.
      Cu partea de cămară m-am amuzat pentru că acum, la renovare, m-am gândit și m-am învârtit de 100 de ori unde să pitesc o cămară, cât de mică, în bucătărie. (Deh, site-urile astea de interioare care îți sucesc mințile!). Apoi mă scuturam și reveneam la realitate: dar stai, am o cămară URIAȘĂ la subsol! 🙂
      Mulțumesc mult pentru comentariu!

      • Arata foarte bine, felicitari! Mai stiti sub ce denumire ati gasit la ikea acele rafturi albe de plastic? Mi-a venit o idee de a reorganiza un colt de bucatarie:)

        • Bine ați venit pe blogul Stil Organizat!
          Dacă este vorba de rafturile din dreapta-jos, se găsesc la raionul de băi, se numesc Vesken, au 4 rafturi si costă 39,90 lei.
          Mulțumesc pentru comentariu!

Leave a Reply