Un articol pe care l-am citit de curând m-a inspirat să scriu cum mă organizez pentru prevenirea răcelilor. Acela se referea la călătorii cu avionul. Copiii mei călătoresc des și, după ce le-am trimis notificarea pe hangouts, am și pornit la a scrie ceea ce urmează. (Link-ul către articol e la finalul postării.)

Încep prin a spune că este uimitor ca în aceste vremuri, în care medicina și microbiologia au contribuit cu atât de multe cunoștințe la adresa bolilor virale, suntem în continuare extrem de expuși răcelilor. Un motiv este chiar nepăsarea noastră. Adică, dacă nu vedem microbii, de ce ne-am sinchisi de ei? Dar asta nu înseamnă că ei nu sunt acolo! Că nu așteaptă momentul prielnic să infesteze o gazdă nouă. Adăugând densitatea oamenilor din anumite spații și însăși natura acestor virusuri schimbătoare, iată rețeta perfectă pentru epidemii de amploare!

Dar minime precauții ne pot ține departe de aceste boli nesuferite, care ne scot din ritmul normal de viață preț de mai multe zile. Voi scrie despre câteva dintre ele.

Obiecte personale

Port în geantă întotdeauna cu mine:

  • Șervețele igienice.
  • Șervețele dezinfectante – pentru cazul în care nu am la îndemână apă și săpun. Le folosesc înainte de a mânca – obligatoriu. Sau atunci când a trecut o perioadă de timp în care am fost la metrou sau în alte spații publice circulate. În articolul de care aminteam mai sus este dat sfatul de a dezinfecta măsuța și brațele scaunului din avion. OK, o voi face în avion. Dar mi s-ar părea excesiv să șterg masa din cafeneaua în care poposesc la București. Apoi m-am gândit mai bine. De multe ori mă duc la cafeteria de la McDonalds din Unirea, unde oamenii își duc singuri tăvile după ce mănâncă. Mai rar trece cineva să șteargă mesele după consumatori. Deci are o logică igienizarea ei. Așa că, pe viitor, dacă veți vedea pe cineva stând la o masă acolo, cu o cafea în față și ștergând masa, să știți că sunt eu!
  • Mască medicală. Aceasta din urmă este utilă pe timpul iernii. Nu obișnuiam să utilizez măști decât din cele pentru protecția muncii. Dar de când cu renovarea, am cumpărat și din cele medicale pentru a mă feri de praf. Iar acum le voi folosi iarna în zone foarte aglomerate. Am văzut mai multe persoane purtându-le și mi se pare civilizat. Este ceea ce spuneam mai sus: nu ignorăm microbii doar pentru că nu îi sesizăm vizual. Este civilizat, în primul rând, ca cineva care este bolnav să poarte o astfel de mască, din grijă pentru cei din jur. Apoi, ar trebui să o facem cu toții atunci când sunt anunțate perioade de epidemie.
organizarea gentii pentru excursii
Organizarea genții

Obiceiuri prin care mă organizez pentru prevenirea răcelilor

Obiceiurile bune ne ajută cu un sistem imunitar capabil să lupte cu agresiunile exterioare. Mă organizez pentru prevenirea răcelilor străduindu-mă să urmez câteva:

  • Beau lichide mai multe (fac eforturi să). E parte a unui program despre care voi vorbi mai mult în curând. Am lângă mine o carafă cu apă și lămâie pe care mă străduiesc să o beau pe parcursul zilei. Trebuie ca seara carafa să fie goală. Eu lucrez de obicei de acasă. Iar în deplasare, o sticlă cu apă, ușor de manevrat, este ideală pentru a fi purtată în geantă sau rucsac. Am scris despre geanta mea de călătorie în care aveam toate lucrurile de care am amintit până acum, inclusiv o sticlă de apă.
  • Consum mai multe vegetale. Cele cinci sortimente minim de mâncat zilnic nu sunt chiar vorbă în vânt. Un mix aduce mai multe tipuri de vitamine esențiale pentru starea de sănătate. Citricele și fructele de pădure sunt critice, plus verdețuri de care sunt pline magazinele acum. (Pe vremuri nu exista așa multă varietate; apelam în special la murături.) Și acesta este un obicei pe care mă străduiesc să mi-l impun. Astfel că îmi creez condiții optime: un vas de fructe la îndemână, lângă birou, plus veselă potrivită lângă el, verdețuri gata spălate în frigider pentru a-mi fi ușor să trec peste bariera de comoditate.
  • Mă străduiesc să mă odihnesc suficient. Sunt conștientă că de calitatea somnului meu depinde calitatea sistemului imunitar.
ma organizez pentru prevenirea racelilor
Câteva lucruri care stau pe masa de lângă birou – astfel mă organizez pentru prevenirea răcelilor

Mediul de acasă și de la muncă

Pentru că în majoritatea timpului stau acasă, am avut grijă să organizez un mediu sănătos și simplu de întreținut.

Pentru cei care stau la birou, sunt bune aparatele de aer condiționat care reglementează și umiditatea din aer, umidificatoarele sau dezumidificatoarele, după caz. Purificatoarele ar trebui să fie indispensabile pentru birourile aglomerate.

purificator de aer Phillips

În final…

Articolul despre care am vorbit la început se referă la călătoriile cu avionul. Multe din sfaturile de acolo se aplică pentru orice călătorie sau în viața de zi cu zi. Am scris și eu câteva din metodele mele de a mă ține departe de răceli. În ultimii trei ani chiar nu am mai răcit.

Aveți de adăugat alte metode pe care le urmați sau ați vrea să le urmați?

2 Comments
  1. O colega m-a invatat sa pun cateva cuisoare in apa pe care o beau pt ca au un puternic efect antibacterian.

    • Nu știam de cuișoare. Știu că îmbunătățesc sistemul imunitar: scorțișoara, usturoiul, rozmarinul, dar se fac cercetări pentru multe plante, într-adevăr.

Leave a Reply