Totul se învârte în această perioadă în jurul sărbătorilor. Să vedem ce avem de făcut în decembrie – de Crăciun.

Dacă nu ați citit articolul de organizare pe noiembrie, e momentul să o faceți acum. Aveți acolo specificate câteva sfaturi esențiale de organizare, inclusiv pentru această perioadă.

Iar acum, decembrie:

La începutul lunii

Cadouri și împachetarea lor, felicitări

Am cumpărat deja cadouri pentru familie. Am luat, de asemenea, dulciuri și alte câteva mărunțișuri pentru oaspeți neașteptați. De sărbători, fiecare va trebui să găsească ceva sub brad!

Chiar dacă mai am de adăugat, am scăpat de stresul acesta foarte mare. Mă voi putea concentra pe casă și pe atmosfera în care doresc să îi primesc pe cei dragi.

În orice caz, vă va aduce o mare ușurare să aveți deja lista de cadouri scrisă.

Aveți timp acum chiar să realizati singuri anumite cadouri: de la prăjituri și felicitări la ornamente festive.

În plus, dacă vreți să trimiteți prin poștă felicitări, tot acum este momentul să le cumpărați și să le scrieți.

Alcătuiți, de asemenea, o listă cu persoanele cărora le veți trimite mail-uri, sms-uri. Concepeti deja mesajele și păstrați-le memorate, astfel încât în zilele din preajma sărbătorilor doar să le transmiteți.

Stabilirea meniurilor și cumpărături de făcut în decembrie

Pentru noi, cei care stăm acasă și primim musafiri, bucuria de a fi cu cei dragi presupune muncă, gătit și aranjat mese în serii. De organizarea acestor activități depinde starea noastră de bine. De prea multe ori sărbătorile implică surmenaj și sentimente de neîmplinire dacă uneori lucrurile nu merg așa cum ne dorim.

Trebuie să pornim de la premisa că nu e posibil ca totul să fie perfect! Uneori, chiar incidentele (care se termină cu bine!) vor fi amintiri amuzante.

Organizarea meniurilor

În ceea ce mă privește, experiența combinată cu spiritul de organizare au creionat o anumită tactică pentru această perioadă.

Mai întâi fac ordine și curăț frigiderul, congelatorul si cămara inainte de a începe aprovizionarea pentru sărbatori, în trei etape. Citiți mai multe în articolul despre noiembrie, pentru că este o acțiune începută atunci.

Acolo găsiți detalii despre cele trei etape de aprovizionare.

organizarea frigiderului
Organizarea frigiderului

La începutul lunii decembrie stabilesc meniul pentru zilele festive. În acest fel am clară lista de ingrediente și cumpăr doar alimentele proaspete de care am nevoie. Nu supraîncarc frigiderul cu lucruri pe care mă voi chinui apoi să le consum sau le voi arunca.

Pentru această perioadă, cel mai bun mi se pare modelul cu o masa festivă bogată și două gustări pe zi. Cel puțin, acesta este modelul care se potrivește cel mai bine familiei noastre. Fiecare membru are propria agendă socială în această perioadă. Astfel că stabilim un moment al zilei în care să ne reunim cu toții. Aceasta este masa principală. Iar gustările sunt menite a fi accesate de fiecare (sau împreună) după propriul program.

Craciun 2015
Însușirile meniurilor

Meniurile stabilite în decembrie – de Crăciun – trebuie să aibă niște caracteristici anume. În acest fel ne simplificăm viața și ne eliberăm timpul pentru a simți bucuria sărbătorilor.

Ele trebuie să fie un mix de:

  • alimente care se pregătesc înainte (fursecuri, blaturi), semi-preparate care se pot pune la congelator;
  • alimente care se pot prepara cu o zi înainte de mese;
  • doar o mică parte din mâncăruri care să fie pregătite în ziua respectivă.

De măiestria alcătuirii acestui mix va depinde în mare parte și micșorarea stresului și a oboselii.

Desigur, multe preparate se pot comanda, dar eu (încă) prefer să le gătesc pe cele mai multe acasă.

Coc dulciuri cu ceva timp înaintea Crăciunului, dar păstrez rețete de prăjituri, foarte simple, de făcut pe moment. Calculez mental, uneori chiar pe hărtie, timpul necesar preparării alimentelor. Apoi descarc meniurile de mâncăruri ce ar lua prea mult timp.

Bucuria conceperii unei mese trebuie să se unească cu lejeritatea pregătirii ei!

Vesela pentru mesele din decembrie – de Crăciun

Îmi place să aranjez mese speciale de sărbători. De aceea am alcătuit o colecție frumoasă de farfurii cu decoruri pentru fiecare sezon.

Îmi dau seama că nu mulți au astfel de pasiune pentru ceramică și porțelan și nu colecționează ca mine.

Craciun 2018

În schimb, își dau toată arta în a pregăti feluri de mâncare memorabile. Chiar în cazul unor seturi albe, simple, e necesar să faceți inventarul tuturor elementelor necesare mesei. Apoi să le completați. Să adăugați șervețele de sezon, lumânări festive, să călcați șervetele de pânză și fețele de masă.

O masă îngrijită va aduce seninătate și zâmbetul pe buzele tuturor.

O temă care să amuze asistența ar anima atmosfera din start. Așa că gândiți “outside the box” și, în funcție de oaspeți, găsiți elemente interesante de adăugat.

masa de Craciun in rosu
Masă în roșu – dați click pentru link
centru de masa cu conifere

Pregătirea pentru musafiri

Când renovarea interioară a casei era în toi, am simțit nevoia mai mult ca oricând să mă organizez pentru musafiri. Era decembrie – de Crăciun, iar eu trăiam în mijlocul haosului.

Uitându-mă iar pe acel articol, îmi dau seama că principiile expuse se aplică oricui, așa că vi-l recomand.

Alte câteva lucruri de amintit:

  • Aruncați o privire peste spațiile în care vor intra musafirii și țineți la îndemână obiecte de curățat pentru a interveni rapid în caz de nevoie.
  • Țineți la îndemână un coș drăguț și încăpător în care să puneți repede lucruri aruncate prin casă: ambalaje de cadouri, pături, jucării etc. Apoi le veți duce la locurile lor când veți avea un pic de timp la dispoziție.
  • Mașina de spălat e ideală pentru a înghiți vasele murdare. Dacă nu aveți una, e bun un lighean pe care să îl pitiți undeva.
  • Așezați vesela în așa fel încât să fie folosită comod. Grupați cești, căni, pahare la îndemână pentru a le putea utiliza cu ușurință.   
  • Vesela pentru masa de Crăciun o puteți aranja de seara. Dimineața vă veți bucura mai mult de timpul petrecut cu ceilalți.
  • Pentru oaspeții care înnoptează, pregătiți dinainte seturi de lenjerii, prosoape, cosmetice pe care să le folosiți la momentul oportun. Eliminați astfel un stres major. Nu veți mai alerga de colo-colo să aduceți tot ce e necesar, cu musafirii de față. Plus că e posibil ca tocmai atunci să nu găsiți ceva adecvat sau să uitați un element important.
baia pentru musafiri

Aranjarea bradului și a decorurilor de Crăciun

În luna noiembrie scrisesem că voi monta deja luminițele. Aflați că am reușit să scot din cutii, de asemenea, toate decorurile și să le aranjez prin casă și pe afară. M-am bucurat să revăd podoabe cumpărate de-a lungul anilor. Le-am scos din cutiile de lux pe care le-am confecționat singură.

Și în acest an îmi voi face timp, stând la un film, să ornez câteva pentru prețioasele decoruri de Crăciun. (Chiar glumeam cu soțul meu că nici la Jelmoli – tipul de magazin universal de lux din Zurich – nu aveau cutii atât de rafinate.)

cutii pentru globuri
Cutii pentru globuri DIY

Citiți cum le puteți confecționa; e atât de ușor!

Aranjarea decorurilor de la începutul lunii decembrie (sau de la sfârșitul lui noiembrie, în cazul meu!) are mai multe avantaje:

  • bucuria de a intra mai devreme în spiritul sărbătorilor de iarnă;
  • constatarea din vreme a lucrurilor ce lipsesc sau ar mai trebui adăugate. Așa e timp mai mult la dispoziție pentru cumpărarea sau confecționarea lor;
  • presiunea pe timpul (limitat) al lunii decembrie scade.

Tot aici trebuie să adaug muzica. E foarte simplu acum să căutați pe internet programe de sezon și să le salvați pe cele care v-au plăcut mai mult.

Garderoba

E o perioadă de vizite, de petreceri, de serbări, de călătorii, până după Anul Nou. Trebuie să vă gândiți deja cu ce vă veți îmbrăca și să completați ce vă lipsește. Dacă lăsați aceste lucruri pe ultima sută de metri, vă va stresa inutil subiectul.

Mijlocul lunii decembrie

Cu toate pregătirile de mai sus (aproape) realizate, aveți mai mult timp să vă bucurați de spiritul Crăciunului. Fie că aceasta presupune întâlniri cu prietenii, concerte, ajutor dat celor care au nevoie, plimbări sau tot ce credeți de cuviință să faceți de sărbători, veți gusta din plin din ele. Veți fi eliberați de mare parte din stresul acelor activități de care nu aveți scăpare (dacă nu faceți parte dintre puținii norocoși).

Aveți răgaz acum să lucrați la detalii pentru oricare din punctele enumerate mai sus.

Cumpărați alimentele perisabile.

Terminați de împachetat toate cadourile.

Crăciunul

Felicitări

Trimiteți în ajun mailurile și sms-urile pe care le-ați conceput. Astfel, nu veți fi distrași de la evenimentele din casă, de Crăciun.

Mesele

Am învățat multe despre mese în atâția ani în care am citit și am experimentat aranjamente, rețete, mode și stiluri. Am devenit mai flexibilă și mă gândesc mereu la modalități de a angrena oaspeții în desfășurarea activităților din bucătărie. Bineînțeles că masa va fi asezată atunci când musafirii intră pe ușă! Că va trebui să fie frumoasă, să arate că eu, ca gazdă, mi-am dorit să îi fac să se simta iubiți și respectați! Dar felurile de mâncare aflate în desfășurarea acesteia nu trebuie să se lovească de un protocol rigid. Suntem noi și familia noastră, prietenii noștri, astfel că ne putem ajuta pentru ca toată lumea să fie destinsă și veselă.

Ca tradiție, avem o masă festivă în noaptea de ajun doar noi și copiii, apoi, în ziua de Crăciun, ne reunim cu familia extinsă. Urmează zile cu musafiri sau în care suntem doar noi.

Am conceput acum, după renovare, locuri mai multe destinate pregătirii băuturilor, accesării gustărilor și obiectelor pentru servire.

Îndemn pentru Crăciun

În ziua respectivă bucurați-vă cât puteți de cei dragi, de familie, de prieteni.

Nu vă simțiți singur nici dacă nu aveți niciun tovarăș acasă! Cu mijloacele de comunicare de astăzi nu mai trebuie decât un efort de un click să intrați în legătura cu cei pe care vi-i doriți aproape. Îmi amintesc de sărbători la care un membru al familiei era prezent pe zoom, așezat la masă prin laptop.

Singur e cel care îi respinge pe ceilalți și se izolează de bunăvoie.

Sau cel care, prin forța împrejurărilor, nu mai poate lua legătura cu nimeni.

Nu și cel ce se nimerește a fi fără altcineva lângă el.

Pentru cei care nu se mai pot deplasa, mergeți către ei!

Bucurați-vă cât puteți de aceste zile, dar găsiți un pic de timp pentru a fotografia sau a scrie impresii la cald. Amintirile sunt de neprețuit și vor constitui hrană pentru suflet mult timp de acum încolo.

Decorurile, întâmplările nostime, mâncărurile deosebite, aranjamentele interesante vor fi exemple pentru evenimentele viitoare. E păcat să se piardă magia odată ce amintirile se încețoșează.

Sfârșitul lui decembrie – de Crăciun și după

Puțină ordine și curățenie trebuie făcute pe toată perioada sărbătorilor. Ambalajele de cadouri, mesele nestrânse, jucăriile în curs de a fi montate, gustările peste tot prin casă, pot crea un aspect dezordonat dar care, din fericire, se înlătură ușor.

Cel mai important în aceste zile este însă să petreceți cât mai mult timp cu cei dragi.

Conversați cu ei!

Găsiți punctele de convergență!

Încărcați-vă cu binele pe care doar familia și prietenii îl pot revărsa asupra voastră!

Iar dacă veți găsi momente de solitudine, vor fi de neprețuit și acestea, pentru că vor fi momente de reflecție a ceea ce a fost în anul ce a trecut și la ce va urma în viitor.

Programul de sărbători va continua cu Anul Nou și cu o pleiadă de zile onomastice pe care fiecare le va petrece acasă sau în deplasare. Iar sfaturile de mai sus se pot replica pentru fiecare dintre ele.

Acest articol se citește în corespondență cu:

De făcut în noiembrie (primele preparative pentru sărbători)

Pregătiți pentru musafiri?

Organizarea pentru servirea musafirilor.

decembrie - de Craciun

2 Comments
  1. Foarte bogate si utile informatiile pentru pregatirile de Crciun.Sarbatori binecuvantate va doresc!

Leave a Reply