Grădina în aprilie ne oferă deja daruri. E plină de flori, de pomi radiind în soare, de verdeață și gâze. Ce e de făcut pentru a o păstra frumoasă în continuare? (Dar după ce verificăm stadiul lucrărilor plănuite pentru martie.)
Obiective pentru grădina în aprilie
Mă ocup în continuare de atingerea obiectivelor stabilite la începutul anului.
Timpul petrecut afară depășește mult cele 20 de minute pe care mi le propusesem. Cel puțin în zilele frumoase sunt câteva ore bune. Profit de grădină pentru a sta la soare și a face mișcare.
Organizarea grădinii îmi dă așa o stare de bine! Toate activitățile sunt acum simple și clare. De exemplu, zilele trecute am cernut compost, o activitate peste care săream anii trecuți. Acum am locul potrivit, uneltele perfecte și plăcerea de a face un lucru bun.
Organizarea grădinii e ca un ceas mecanic, la care rotițele se învârt perfect pentru a da ora exactă. Peste acest tipar exact, surprizele vin de la plante. Care au propria lor voință și care se desfășoară uneori în cele mai neașteptate moduri.
De exemplu, buchetele de lalele planificate toamna trecută îmi dau emoții. S-au deschis mai mult florile albe, iar din cele colorate nu au apărut decât câteva. Sper că acelea sunt lalele târzii și se vor ivi la un moment dat în buchete.
Straturile de plante
După anii de renovare, în care curtea a fost plină de materiale de construcții și grădina neglijată, iau acum la rând bucățică cu bucățică de pământ și amenajez straturi de flori sau de legume. În plus, trebuie îngrijite și îmbunătățite straturile pe care am reușit să le plantez de anul trecut.
Straturile existente
Munca principală din prima perioadă a lunii constă în întreținerea lor.
Buruieni
Buruienile se bucură și ele de venirea primăverii și, fiind native, sunt foarte puternice și încearcă să controleze teritoriul. Cu cât le eliminăm mai din timp, cu atât va fi mai ușor. Câteodată las unele buruieni arătoase să crească în locuri goale din straturi. Astfel își aduc și ele contribuția la frumusețea grădinii.
Udat, mulcire
Mulcirea este indicată pentru a uda mai puțin și a păstra răcoros pământul. Ca să economisesc, folosesc tocătură de la tăierile pomilor și arbuștilor. Nu știu dacă o fi bine sau nu; florile nu mi s-au plâns.
Îngrășăminte
Adaug în straturi compost din plin. Pun îngrășământ special trandafirilor. Și hortensiei care suferă din pricina pământului alcalin din grădina noastră.
Toaletarea straturilor
Deja unele flori cu bulbi se ofilesc și trebuie tăiate. Excepție fac cele mici: ghiocei, muscari, care se înmulțesc prin semințe și florile trebuie să rămână.
Plantele rămân pe loc până se ofilesc și frunzele. Apoi le putem muta în alte locuri, dacă dorim.
Metoda culorilor
Acum doi ani, când am început lucrările în exterior, am scos toate florile de primăvară din straturile din fața casei și le-am sortat pe categorii, în lădițe.
Rezultatul? Am soiuri amestecate peste tot. Acum folosesc metoda culorilor pentru florile cărora vreau să le schimb locul. Cum procedez: De fapt, am început să mut florile bulboase care nu se potrivesc într-un loc imediat ce înfloresc. Am sute de exemplare și nu mai fac față altfel. Am descoperit de anul trecut că cele mai multe se prind în noile locuri desemnate.
Straturile noi
În ultimii ani am avut o privire mai atentă asupra grădinii. Am început să studiez, în cărți sau pe internet, straturi de flori ca să îmi dau seama ce le face atât de frumoase. Grădinile arată atât de bine în fotografii, dar în fața unei bucăți goale de pământ te simți extrem de intimidat.
Și anul acesta am plantat straturi noi de flori. Am urmat strict următoarele puncte pentru a le aduce la viață:
Proiect și planificare
Pornesc de la plante. Le aleg pe cele pe care mi le-aș dori în grădină. Studiez cerințele lor privind lumina, solul și apa, apoi stabilesc dacă cele dorite se încadrează în geografia stratului de amenajat. Mă interesez și cât de ușor de întreținut sunt acestea. Unele plante pică la această sită de cerințe. Am trecut de perioada romantică în care cumpăram, de pildă, rododendroni sau alte plante care nu aveau decât de suferit în grădina mea.
Pasul următor este să verific dacă plantele vor sta bine împreună. Fac un mic desen colorat ca să îmi dau seama cum le voi așeza și câte voi comanda. Apoi schițez câte o fișă pentru fiecare plantă, mai ales dacă este un tip nou. Mă ajută să verific repede cum să le îngrijesc și să le înmulțesc, eventual, fără să caut de fiecare dată informații despre ele. Planurile, fișele și etichetele soiurilor fiecărui strat stau în dosarele pe care le-am prezentat deja.
Comandarea plantelor
Urmează comandarea lor. Acum se găsesc foarte multe plante de cumpărat pe internet. Am substituit soiurile de negăsit cu altele asemănătoare. Călătoria din această primăvară la Praskac a trebuit să fie anulată, deci m-am descurcat doar cu pepinierele autohtone.
Prelucrarea pământului
Stratul trebuie delimitat, apoi săpat, adăugat din plin compost și greblat. Nu știu cum aveți grădinile, dar la noi e o secetă cumplită. Trebuie adăugată apă multă în fiecare strat nou.
Plantare și îngrijire
Răsadurile se țin în apă, cu ghiveci cu tot, înainte de a fi plantate. Măcar o oră. În locașul destinat fiecărei plante mai pun puțin compost amestecat cu pământ de grădină, apoi apă, apoi plantez și adaug iar apă în final.
Am grijă să ud temeinic plantele în primele săptămâni.
Legume și mirodenii
Spre sfârșitul lunii semăn direct afară mirodenii, legume și flori. Pe cele care iubesc soarele și căldura. Grădina în aprilie este o promisiune încă în ceea ce privește multe dintre acestea.
Iar răsadurile de ardei și tomate, în funcție de temperaturile de afară, se transplantează acum sau la începutul lui mai. Au fost ani în care, după ce am pus zeci de fire de roșii, s-au dezlănțuit furtuni cu ploi torențiale și valuri de frig.
Mentenanță generală în grădina în aprilie
Constă în observarea continuă a plantelor și intervenția în caz de nevoie. Cu o foarfecă întotdeauna la îndemână, se curăță ramurile și florile uscate, se ajustează câte o creangă, se elimină lăstarii lacomi.
Dăunătorii trebuie ținuți sub control. Lipsa de atenție poate avea urmări catastrofale. Am avut situații urâte în care am pierdut plante pentru că nu am observat la timp o astfel de invazie.
Și mult udat. În primul rând pentru plantele noi, apoi pentru toată grădina, dacă ploile întârzie.
Date cu grădina în aprilie
Nu uitați să consemnați ceea ce vă place și ce nu în grădină, să faceți fotografii ale sale în diferite perioade. Astfel veți avea datele necesare pentru a ameliora situația pe viitor. Sau de a copia în anii viitori reușitele de acum.
Grădina pentru începători
Salata semănată luna trecută a crescut suficient și poate fi transplantată într-un ghiveci mare, o jardinieră sau în curte. După dorințele și posibilitățile fiecăruia.
Eu am avut o cutie de lemn interesantă pe care am transformat-o în jardinieră și aici am pus salatele din răsadniță. Culeg câteva frunze de la fiecare plantă pentru că cele mai multe soiuri se dezvoltă în continuare cu frunze noi și fragede.
O cutie din lemn se poate transforma oricând într-o jardinieră. Trebuie prevăzută cu scurgere, asigurată împotriva umezelii, umplută cu pământ de ghiveci și grădina e asigurată!
Relaxare în aer liber
Închei cu îndemnul de a petrece timp în aer liber acasă, fie doar stând în fața unei ferestre deschise, dacă nu aveți balcon sau grădină. Cu câteva plante frumoase alături, cu o carte și cu o cafea (în cazul meu).
Căminul a devenit la propriu centrul universului pentru fiecare din noi în acești ani. Era o metaforă pentru mulți până de curând. Acum metafora a prins viață și depinde de noi să facem ca timpul acasă să fie nu numai suportabil, ci plăcut.
la fiecare inceput de luna, ma uit pe blog, sa vad ce-am scris in alti ani. asa stiu si ce trebuie facut, imi amintesc si ce-am gresit, si ce-a iesit bine. ca pana la urma blogul e un jurnal.
udat, fertilizat, mulcit. pregatit terenul pentru viitoarele rasaduri. ingrijit plante perene (singura curatare/sapaligire din an). taiat pomi si arbusti. privit cerul. ascultat pasarele. zambit. 🙂
(multumesc pentru recomandare.)
Blogul este și pentru mine ca un jurnal. Mă uit la fotografii și nu îmi vine să cred cum au trecut anii de la imaginile pe care le privesc!
Cu drag.
Ce tare! M-ai pus pe mine la categoria gradinari mai priceputi ca tine! :))) In nici un caz! Dar iti multumesc.
Am ceva de comentat despre mulcire, insa. Eu cred ca asta mi-a favorizat mie in gradina invazia limacsilor, asa ca nu cred ca o s-o mai practic o vreme. E doar o parere.
Știu că ai avut probleme cu grădina, dar cred că te-ai implicat mult mai mult ca mine. Eu nu mă consider pricepută. (Sau, cel puțin, nu până de curând). Nu am “simțit” grădina, deși am citit mult despre plante.
În privința melcilor și limacșilor, într-adevăr, am o problemă. Noi adunam cu gălețile melci. Acum soțul meu a adus din Austria un produs care poate se găsește și pe la noi și e foarte eficient. I l-au recomandat prietenii de acolo. Este ecologic și nu dăunează câinilor și pisicilor. Să vedem cum va merge.
Am pus fotografia la sfârșitul articolului.
Sper sa va mearga bine cu produsul!
Eu am pus din nou paharele cu bere in pamant si parca nu am mai prins tot asa de multi ca anul trecut, sper sa se mai fi imputinat din ei.
O să spun cum a mers.