Munca grea din martie s-a terminat. Grădina în aprilie ne oferă deja daruri. E plină de flori de primăvară, de pomi radiind în soare, de verdeață și gâze. Ce e de făcut pentru a o păstra frumoasă în continuare? (Dar după ce verificăm stadiul lucrărilor plănuite pentru martie.)


Straturile de flori

Munca principală din prima perioadă a lunii constă în întreținerea straturilor de flori.

Buruieni

Buruienile se bucură și ele de venirea primăverii și, fiind native, sunt foarte puternice și încearcă să controleze teritoriul. Noi trebuie să ajutăm în special plantele tinere răsădite să se instaleze bine în noul spațiu. Așa că e necesar să-l eliberăm de plante nedorite. Câteodată las buruieni arătoase să crească în locuri goale din straturi. Astfel își aduc și ele contribuția la frumusețea grădinii. Când devin deranjante, le elimin.

zambile in gradina

Udat, mulcire

Mulcirea este indicată pentru a uda mai puțin și a păstra răcoros pământul. Ca să economisesc, folosesc tocătură de la tăierile pomilor și arbuștilor. Nu știu dacă o fi bine sau nu; florile nu mi s-au plâns.

lalele in gradina

Îngrășăminte

Anul acesta am pus îngrășământ la trandafiri. Cred că acesta a fost motivul pentru care cei mai mulți au fost săraci în flori anul trecut. Aștept rezultatul.

lalea roz in gradina

Toaletarea straturilor

Deja florile de martie cu bulbi s-au ofilit și trebuie tăiate. Excepție fac cele mici: ghiocei, muscari, care se înmulțesc prin semințe și florile trebuie să rămână.
Plantele rămân pe loc până se ofilesc și frunzele. Apoi le putem muta în alte locuri, dacă dorim.

muscari in gradina
Florile de muscari nu se taie după ce se ofilesc

Metoda culorilor

Când am început lucrările în exterior, am scos toate florile de primăvară din straturile din fața casei și le-am sortat pe categorii, în lădițe.

Rezultatul? Am flori răsărite în alte locuri decât am plănuit. Ca să nu spun că am pierdut anemonele și câteva tipuri de narcise și lalele. Știu că nu toate lalelele se naturalizează în grădină, totuși mă tot gândesc că eu am greșit cu ceva.

Acum mi-a venit ideea de a folosi metoda culorilor pentru florile cărora vreau să le schimb locul. Cum procedez:

 • Am dedicat fiecărui strat o culoare.
 • Leg un fir de lână în culoarea stratului nou tuturor florilor pe care vreau să le mut.
 • Apoi tai floarea ofilită. (Nu la ghiocei și muscari, cum am spus mai sus).
 • Las planta pe loc până se ofilesc frunzele, apoi o scot din pământ și o plantez în noua locație. (În iunie).
de facut in gradina
Plantele care trebuie mutate primesc un fir colorat după un cod. Apoi se taie florile.

Sper ca această metodă să fie mai bună, iar anul viitor să nu mai am surprize.

Legume și mirodenii

Spre sfârșitul lunii semăn direct afară mirodenii, legume și flori. Pe cele care iubesc soarele și căldura. Grădina în aprilie este o promisiune încă în ceea ce privește multe dintre acestea.

Iar răsadurile de ardei și tomate, în funcție de temperaturile de afară, se transplantează acum sau la începutul lui mai. Au fost ani în care, după ce am pus zeci de fire de roșii, s-au dezlănțuit furtuni cu ploi torențiale și valuri de frig. Odată a fost îngrozitor! Am cumpărat folii și le-am așezat peste tomate, dar am pierdut multe dintre răsaduri. De atunci mă uit cu multă atenție pe previziunile meteorologice și, dacă am temeri, amân transplantarea.

aprilie in gradina

Mentenanță generală în grădina în aprilie


Constă în observarea continuă a plantelor și intervenția în caz de nevoie. Cu o foarfecă întotdeauna la îndemână, se curăță ramurile și florile uscate, se ajustează câte o creangă, se elimină lăstarii lacomi.

Dăunătorii trebuie ținuți sub control. Lipsa de atenție poate avea urmări catastrofale. Am avut situații urâte în care am pierdut plante pentru că nu am observat la timp o astfel de invazie.

Și mult udat. În primul rând pentru plantele noi, apoi pentru toată grădina, dacă ploile întârzie.


Date cu grădina în aprilie

Nu uitați să consemnați ceea ce vă place și ce nu în grădină, să faceți fotografii ale sale în diferite perioade. Astfel veți avea datele necesare pentru a ameliora situația pe viitor unde e cazul. Sau de a copia în anii viitori reușitele de acum.

Sugestii

În final, vă propun o listă (incompletă) cu grădinari pe care îi citesc și care se pricep mai bine decât mine la grădinărit. Am căutat la fiecare câte un articol care mi-a plăcut în mod deosebit.

Grădina lui Vasile – despre cum și-a ușurat munca în grădină

Grădina din Mândra – despre locuri de unde putem cumpăra plante deosebite

Grădina Cristinei – despre trandafiri deosebiți

Grădina Simonei – despre solul lutos

L.E. În comentarii am amintit de un produs pentru melci și limacși.

ferramol
6 Comments
 1. la fiecare inceput de luna, ma uit pe blog, sa vad ce-am scris in alti ani. asa stiu si ce trebuie facut, imi amintesc si ce-am gresit, si ce-a iesit bine. ca pana la urma blogul e un jurnal.
  udat, fertilizat, mulcit. pregatit terenul pentru viitoarele rasaduri. ingrijit plante perene (singura curatare/sapaligire din an). taiat pomi si arbusti. privit cerul. ascultat pasarele. zambit. 🙂
  (multumesc pentru recomandare.)

  • Blogul este și pentru mine ca un jurnal. Mă uit la fotografii și nu îmi vine să cred cum au trecut anii de la imaginile pe care le privesc!
   Cu drag.

 2. Ce tare! M-ai pus pe mine la categoria gradinari mai priceputi ca tine! :))) In nici un caz! Dar iti multumesc.

  Am ceva de comentat despre mulcire, insa. Eu cred ca asta mi-a favorizat mie in gradina invazia limacsilor, asa ca nu cred ca o s-o mai practic o vreme. E doar o parere.

  • Știu că ai avut probleme cu grădina, dar cred că te-ai implicat mult mai mult ca mine. Eu nu mă consider pricepută. (Sau, cel puțin, nu până de curând). Nu am “simțit” grădina, deși am citit mult despre plante.
   În privința melcilor și limacșilor, într-adevăr, am o problemă. Noi adunam cu gălețile melci. Acum soțul meu a adus din Austria un produs care poate se găsește și pe la noi și e foarte eficient. I l-au recomandat prietenii de acolo. Este ecologic și nu dăunează câinilor și pisicilor. Să vedem cum va merge.
   Am pus fotografia la sfârșitul articolului.

 3. Sper sa va mearga bine cu produsul!
  Eu am pus din nou paharele cu bere in pamant si parca nu am mai prins tot asa de multi ca anul trecut, sper sa se mai fi imputinat din ei.

Leave a Reply