Grădina în aprilie ne oferă deja daruri. E plină de flori de primăvară, de pomi radiind în soare, de verdeață și gâze. Ce e de făcut pentru a o păstra frumoasă în continuare? (Dar după ce verificăm stadiul lucrărilor plănuite pentru martie.)

Obiective pentru grădina în aprilie

Mă ocup în continuare de atingerea obiectivelor stabilite la începutul anului.

Timpul petrecut afară depășește mult cele 20 de minute pe care mi le propusesem. Cel puțin în zilele frumoase, sunt câteva ore bune. Cum în această perioadă deplasările în afara casei sunt extrem de puține, profit de grădină pentru a sta la soare și a face mișcare.

Am întrerupt lucrările mari pentru a respecta distanțarea socială. Amenajăm, în schimb, continuu grădina cu lucrări pe care le putem face noi. Sigur că era bine să avem ajutoare. Sper însă că vom fi foarte în formă la sfârșitul sezonului, cu așa mult efort fizic.

Organizarea grădinii, începută anul trecut, îmi dă așa o stare de bine! Toate activitățile sunt acum simple și clare. De exemplu, zilele trecute am cernut compost, o activitate peste care săream anii trecuți. Acum am locul potrivit, uneltele perfecte și plăcerea de a face un lucru bun.

Organizarea grădinii e ca un ceas mecanic, la care rotițele se învârt perfect pentru a da ora exactă. Sper să pun la locul lor toate rotițele în acest an și mai sper să vă pot împărtăși această experiență!


Straturile de plante

După anii de renovare, în care curtea a fost plină de materiale de construcții și grădina neglijată, iau acum la rând bucățică cu bucățică de pământ și amenajez straturi de flori sau de legume. E o activitate care se va întinde pe tot parcursul anului. Iar dacă va ieși ceva bun din ea, veți fi primii care veți afla! În plus, trebuie îngrijite și îmbunătățite straturile pe care am reușit să le plantez de anul trecut.

lalele mov

Straturile existente

Munca principală din prima perioadă a lunii constă în întreținerea lor.

Buruieni

Buruienile se bucură și ele de venirea primăverii și, fiind native, sunt foarte puternice și încearcă să controleze teritoriul. Cu cât le eliminăm mai din timp, cu atât va fi mai ușor. Câteodată las unele buruieni arătoase să crească în locuri goale din straturi. Astfel își aduc și ele contribuția la frumusețea grădinii.

zambile in gradina

Udat, mulcire

Mulcirea este indicată pentru a uda mai puțin și a păstra răcoros pământul. Ca să economisesc, folosesc tocătură de la tăierile pomilor și arbuștilor. Nu știu dacă o fi bine sau nu; florile nu mi s-au plâns.

lalele in gradina

Îngrășăminte

Adaug în straturi compost din plin. Pun îngrășământ special trandafirilor. Și hortensiei care suferă din pricina pământului alcalin.

lalea roz in gradina

Toaletarea straturilor

Deja unele flori cu bulbi se ofilesc și trebuie tăiate. Excepție fac cele mici: ghiocei, muscari, care se înmulțesc prin semințe și florile trebuie să rămână.
Plantele rămân pe loc până se ofilesc și frunzele. Apoi le putem muta în alte locuri, dacă dorim.

muscari in gradina
Florile de muscari nu se taie după ce se ofilesc

Metoda culorilor

Acum doi ani, când am început lucrările în exterior, am scos toate florile de primăvară din straturile din fața casei și le-am sortat pe categorii, în lădițe.

Rezultatul? Am soiuri amestecate peste tot. Acum folosesc metoda culorilor pentru florile cărora vreau să le schimb locul. Cum procedez:

 • Am dedicat fiecărui strat o culoare.
 • Leg un fir de lână în culoarea stratului nou tuturor florilor pe care vreau să le mut.
 • Apoi tai floarea ofilită. (Nu la ghiocei și muscari, cum am spus mai sus).
 • Las planta pe loc până se ofilesc frunzele, apoi o scot din pământ și o plantez în noua locație. (În iunie).
de facut in gradina
Plantele care trebuie mutate primesc un fir colorat după un cod. Apoi se taie florile.

Straturile noi

În ultimii ani am avut o privire mai atentă asupra grădinii. Am început să studiez, în cărți sau pe internet, straturi de flori ca să îmi dau seama ce le face atât de frumoase. Grădinile arată atât de bine în fotografii, dar în fața unei bucăți goale de pământ te simți extrem de intimidat.

Anul acesta am plantat (complet sau parțial) patru straturi noi de flori. Iar până în toamnă mai am câteva de amenajat. Am constatat că nu trebuie să grăbesc acest proces. La straturile de flori plantate la repezeală am sărit peste etape și asta a dăunat aspectului final.

Acum am urmat strict următoarele puncte pentru a le aduce la viață:

Proiect și planificare

Pornesc de la plante. Le aleg pe cele pe care mi le-aș dori în grădină. Studiez cerințele lor privind lumina, solul și apa, apoi stabilesc dacă cele dorite se încadrează în geografia stratului de amenajat. Mă interesez și cât de ușor de întreținut sunt acestea. Unele plante pică la această sită de cerințe. Am trecut de perioada romantică în care cumpăram, de pildă, rododendroni sau alte plante care nu aveau decât de suferit în grădina mea.

Pasul următor este să verific dacă plantele vor sta bine împreună. Fac un mic desen colorat ca să îmi dau seama cum le voi așeza și câte voi comanda. Apoi schițez câte o fișă pentru fiecare plantă, mai ales dacă este un tip nou. Mă ajută să verific repede cum să le îngrijesc și să le înmulțesc, eventual, fără să caut de fiecare dată informații despre ele. Planurile, fișele și etichetele soiurilor fiecărui strat stau în dosarele pe care le-am prezentat deja.

dosare cu informatii despre gradina

Comandarea plantelor

Urmează comandarea lor. Acum se găsesc foarte multe plante de cumpărat pe internet. Am substituit soiurile de negăsit cu altele asemănătoare. Călătoria din această primăvară la Praskac a trebuit să fie anulată, deci m-am descurcat doar cu pepinierele autohtone.

Prelucrarea pământului

Stratul trebuie delimitat, apoi săpat, adăugat din plin compost și greblat. Nu știu cum aveți grădinile, dar la noi e o secetă cumplită. Trebuie adăugată apă multă în fiecare strat nou.

Plantare și îngrijire

Răsadurile se țin în apă, cu ghiveci cu tot, înainte de a fi plantate. Măcar o oră. În locașul destinat fiecărei plante mai pun puțin compost amestecat cu pământ de grădină, apoi apă, apoi plantez și adaug iar apă în final.

Am grijă să ud temeinic plantele în primele săptămâni.

Legume și mirodenii

Spre sfârșitul lunii semăn direct afară mirodenii, legume și flori. Pe cele care iubesc soarele și căldura. Grădina în aprilie este o promisiune încă în ceea ce privește multe dintre acestea.

Iar răsadurile de ardei și tomate, în funcție de temperaturile de afară, se transplantează acum sau la începutul lui mai. Au fost ani în care, după ce am pus zeci de fire de roșii, s-au dezlănțuit furtuni cu ploi torențiale și valuri de frig. Odată a fost îngrozitor! Am cumpărat folii și le-am așezat peste tomate, dar am pierdut multe dintre răsaduri. De atunci mă uit cu multă atenție pe previziunile meteorologice și, dacă am temeri, amân transplantarea.

aprilie in gradina

Mentenanță generală în grădina în aprilie


Constă în observarea continuă a plantelor și intervenția în caz de nevoie. Cu o foarfecă întotdeauna la îndemână, se curăță ramurile și florile uscate, se ajustează câte o creangă, se elimină lăstarii lacomi.

Dăunătorii trebuie ținuți sub control. Lipsa de atenție poate avea urmări catastrofale. Am avut situații urâte în care am pierdut plante pentru că nu am observat la timp o astfel de invazie.

Și mult udat. În primul rând pentru plantele noi, apoi pentru toată grădina, dacă ploile întârzie.


Date cu grădina în aprilie

Nu uitați să consemnați ceea ce vă place și ce nu în grădină, să faceți fotografii ale sale în diferite perioade. Astfel veți avea datele necesare pentru a ameliora situația pe viitor. Sau de a copia în anii viitori reușitele de acum.

Relaxare în aer liber

Închei cu îndemnul de a petrece timp în aer liber acasă, fie doar stând în fața unei ferestre deschise, dacă nu aveți balcon sau grădină. Cu câteva plante frumoase alături, cu o carte și cu o cafea (în cazul meu).

Căminul a devenit la propriu centrul universului pentru fiecare din noi în aceste săptămâni. Era o metaforă pentru mulți până de curând. Acum metafora a prins viață și depinde de noi să facem ca timpul acasă să fie nu numai suportabil, ci plăcut.

6 Comments
 1. la fiecare inceput de luna, ma uit pe blog, sa vad ce-am scris in alti ani. asa stiu si ce trebuie facut, imi amintesc si ce-am gresit, si ce-a iesit bine. ca pana la urma blogul e un jurnal.
  udat, fertilizat, mulcit. pregatit terenul pentru viitoarele rasaduri. ingrijit plante perene (singura curatare/sapaligire din an). taiat pomi si arbusti. privit cerul. ascultat pasarele. zambit. 🙂
  (multumesc pentru recomandare.)

  • Blogul este și pentru mine ca un jurnal. Mă uit la fotografii și nu îmi vine să cred cum au trecut anii de la imaginile pe care le privesc!
   Cu drag.

 2. Ce tare! M-ai pus pe mine la categoria gradinari mai priceputi ca tine! :))) In nici un caz! Dar iti multumesc.

  Am ceva de comentat despre mulcire, insa. Eu cred ca asta mi-a favorizat mie in gradina invazia limacsilor, asa ca nu cred ca o s-o mai practic o vreme. E doar o parere.

  • Știu că ai avut probleme cu grădina, dar cred că te-ai implicat mult mai mult ca mine. Eu nu mă consider pricepută. (Sau, cel puțin, nu până de curând). Nu am “simțit” grădina, deși am citit mult despre plante.
   În privința melcilor și limacșilor, într-adevăr, am o problemă. Noi adunam cu gălețile melci. Acum soțul meu a adus din Austria un produs care poate se găsește și pe la noi și e foarte eficient. I l-au recomandat prietenii de acolo. Este ecologic și nu dăunează câinilor și pisicilor. Să vedem cum va merge.
   Am pus fotografia la sfârșitul articolului.

 3. Sper sa va mearga bine cu produsul!
  Eu am pus din nou paharele cu bere in pamant si parca nu am mai prins tot asa de multi ca anul trecut, sper sa se mai fi imputinat din ei.

Leave a Reply