Grădina în martie aduce primele flori de primăvară, ceea ce ne bucură, bineînțeles. În același timp, necesită lucrări nenumărate și diverse. Din această lună activitățile se precipită în grădină. Deci: ce avem de făcut?

În primul rând verificăm lista din februarie. Am comandat răsadurile dorite? Ceapa, spanacul, usturoiul sunt plantate sau ne resemnăm să le cumpărăm de la piață? Am urmărit obiectivele propuse sau le-am uitat, prinși de alte treburi? Unele activități se pot recupera acum. Pe altele le sărim și sperăm că anul viitor, poate…

narcise

Obiective pentru grădina în martie

Dacă în fiecare lună stabilesc să fac o îmbunătățire în grădină, pe lângă muncile obișnuite, la sfârșitul sezonului se va simți clar diferența.

Cele trei obiective mari pentru grădină continuă să jaloneze activitățile acesteia. Astfel că:

  • Lucrez afară când vremea este favorabilă
  • Pun în practică mici proiecte prin care îmbunătățesc aspectul grădinii
  • Amenajez sera pentru primăvară

Lucrări structurale

Din experiență spun că acestea ar trebui să fie realizate toamna. E greu să transformi structura grădinii când plantele încep să crească și să înflorească. Am trecut prin astfel de momente și pot spune că a fost traumatizant (și pentru grădină, și pentru mine). Muncitorii au strivit plante sau le-au acoperit cu praf de la ciment sau piatră.

În restul anului se pot face lucrările care nu strică tot ce e în jur. Îmbunătățiri sunt mereu de făcut.

Straturi de flori

Comenzile de răsaduri și de semințe au sosit. Din magazinele din zonă am făcut diverse completări.

Voi planta în continuare multe plante perene pentru că întreținerea lor e mai ușoară. Voi adăuga și câteva soiuri de flori anuale.

flori

Dacă în februarie am îndepărtat stratul protector de peste iarnă, acum lucrările din straturi sunt mai migăloase:

  • Curățenie în detaliu: curățat de frunze uscate, smuls buruieni.
  • Plantez răsaduri de plante perene.
  • Desfac plantele perene din grădină care au devenit prea mari (acum sau în aprilie, funcție de soi).
  • Semăn sau plantez răsadurile florilor anuale rezistente la frig.
  • Florile de vară bulboase se plantează spre sfârșitul lunii (dacă e cald) sau în aprilie.
  • Tai trandafirii la începutul lunii (pe cei pe care nu i-am aranjat deja la sfârșitul iernii).

Arbuști

Arbuștii ornamentali care înfloresc primăvara nu trebuie tunși acum. Exemple: kerria, iasomia, philadelphus, liliac, weigella. Ramurile cu flori vor fi îndepărtate după ofilire. Astfel vom asigura dezvoltarea lăstarilor noi care vor înflori anul următor.

kerria and tulips
De fiecare dată, de la sfârșitul lui martie, lalelele și kerria fac spectacol

Legume și flori din semințe

Împart semințele în categorii:

  • prima categorie este cu semințe care se plantează direct în grădină;
  • a doua, cu semințe de răsad la ghiveci.

Semințele din prima categorie se plantează în luna înscrisă pe pachet.

La cele din a doua categorie, semințele se sortează după data optimă de la care răsadurile vor rezista temperaturilor din exterior.

seminte sortate

Grădina în martie nu dă multe legume, însă acum se pun bazele salatelor viitoare.

Rafturile pentru răsaduri pe care le-am realizat la subsol sunt foarte practice. Încap pe ele o mulțime de ghivece și au lumină suficientă.

raft cu rasaduri

Fructe

Am câțiva pomi fructiferi, însă m-am axat în special pe arbuști pentru că îmi plac fructele de pădure. Cultiv în grădină zmeuri, muri, coacăzi, agrișe, afine.

Ce e de făcut pentru grădina în martie pentru a avea fructe din belșug:

  • Este încă perioadă bună pentru plantări de pomi fructiferi.
  • Deasemenea, pentru plantat căpșuni și zmeuri.
  • Zmeurii și murii se leagă pe spalieri.
  • Pomii fructiferi trebuie tăiați la începutul lunii, înainte de înmugurire, dacă nu s-au tăiat deja în februarie.
  • Este utilă mulcirea arbuștilor cu fructe.
  • Stropirea de primăvară.

Mirodenii

Cei care citesc de mult timp blogul sunt familiarizați cu relația mea specială cu mirodeniile. Am scris cum am ajuns să cultiv 27 de plante aromatice. În această perioadă le plantez în ghivece pe cele pe care le-am pierdut anul trecut. Însămânțez direct în grădină doar mărarul și borago (limba mielului).

borago officinalis
Borago (limba-mielului) se răspândește singur prin grădină

Compostul

Compostarea este o metodă minunată de a nu risipi o mulțime de gunoaie utile. Apoi, de a economisi astfel o sumă frumoasă de bani necumpărând compostul din comerț. Nu în ultimul rând, de a avea o grădină prosperă și sănătoasă, hrănită cu ceea ce ar fi trebuit, în principiu, aruncat.

Dacă nu aveți spațiu pentru compostare, păstrați măcar zațul de cafea. Îl lăsați să se usuce, apoi îl împrăștiați în grădină, în special pentru plantele cărora le priește solul acid.

Containerele de compostare nu mai arată exact ca în fotografie. Le-am refăcut, le-am schimbat locația, dar principiul de realizare a rămas în vigoare. Dacă vreți să știți mai multe despre compost, puteți citi un articol detaliat aici.

container pentru compost
Container din paleți pentru compost

Ghivece de exterior

Plantez acum primele ghivece cu plante rezistente la temperaturile scăzute ale nopților de martie. Voi începe cu cele de hosta.

Voi planta în interior begoniile pentru ca vremea caldă să le găsească deja dezvoltate. Urmăresc evoluția răsadurilor de mușcate de care scriam în februarie.

secretul muscatelor din gradina

Este momentul să fac un inventar al ghivecelor pe care le posed. Apoi să completez cu ceea ce mai e necesar. Voi crea, deasemenea, mai multe jardiniere din lemn.

Ghivece de interior

În această lună e bine să adăugăm fertilizant ghivecelor de flori de interior. Pământul este secat de nutrienți după un timp și planta suferă în lipsa lor.

Cu plante primite sau cumpărate se pot face aranjamente minunate care acum stau în casă, iar odată ce vine vremea caldă, se pot muta la exterior.

aranjament de primavara

Pentru începători

Grădinăritul poate însemna un ghiveci și două semințe, lumină, apă și un strop de atenție!

Poți să urmărești miracolul vieții care se desfășoară chiar pe pervazul ferestrei! Iar dacă ceva nu merge bine și planta se usucă, țineți minte că experimentele nereușite fac și ele parte din viața unui grădinar. Doar perseverența va aduce în final rezultate satisfăcătoare și mulțumire.

Să grădinărim împreună pentru a produce clasica salată verde, poate cea mai simplă recoltă posibilă!

Avem nevoie de:

  • un ghiveci
  • un plic de semințe
  • pământ special pentru răsaduri

Cum procedăm:

Semanarea salatei in ghiveci

Pământul pentru răsaduri se găsește în saci mai mari și e bine să îl transferați în găleți cu capac (păstrate de la diverse produse). Astfel îl depozitați ordonat și e mai ușor de folosit. (Vedeți în fotografie că am o găleată în care a fost inițial sare.) Luați din el o cantitate, cât apreciați că veți folosi și turnați apă peste, frământând bine. Pământul trebuie să se umezească, dar să nu curgă apă din el dacă îl stoarceți.

Puneți pământul în ghiveci.

Verificați instrucțiunile de pe plicul cu semințe. Semințele de salată trebuie acoperite cu puțin pământ (0,5 cm). Este utilă o lingură cu care să presărăm pământul deasupra semințelor.

Semanarea salatei

Apoi presăm ușor cu lingura pentru ca semințele să adere la pământ.

Semanarea semintelor de salata

Udăm în ploaie fină. Eu am un pulverizator cu presiune pentru că am foarte multe răsaduri și așa e eficient. Dar puteți folosi un pulverizator obișnuit recuperat de la alte rosturi de prin casă.

udarea salatei

Puneți deasupra o folie transparentă pentru a păstra umezeala până răsare planta. Apoi o înlăturați.

Peste aproximativ o săptămână va apărea o mică plantă. Așteptați să crească puțin și schimbați modul de udare. De acum încolo e bine să puneți apă în farfurioara ghiveciului. Astfel stimulați dezvoltarea sistemului de rădăcini. Iar peste 1-2 luni veți putea culege salata.

Salatele din fotografie sunt semănate pe la sfârsitul lui ianuarie. Soiul este Australiche Gele. Plicul conține aproximativ 900 semințe. O mulțime de plante!

salata verde

Este util ca la intervale de două săptămâni să plantați cîteva ghivece de salată. Astfel veți avea recolte regulate tot timpul anului.

Notă:

În fotografiile de mai sus sunt vizibile în fundal niște răsadnițe. Sunt indicate pentru productivitate mai mare. Eu semăn în ele, apoi transfer în ghivece individuale sau direct în grădină. Este o muncă în plus pentru cine nu este obișnuit cu obținerea răsadurilor, de aceea eu am dat exemplu cu semănarea semințelor direct în ghivece.

Aproape toate salatele și multe mirodenii se pot crește pe pervazul ferestrei la fel de simplu.

Concluzie pentru grădina în martie

O bună organizare face ca lucrările numeroase din grădină în martie să fie trecute cu bine. Se mai pot raporta către luna următoare unele. Totuși, e bine ca majoritatea să fie finalizată acum. Asta pentru că urmează un aprilie greu pentru grădinari.

Succes!

2 Comments
  1. Buna ziua.Un ghid perfect pentru lucrarile din gradina si niste fotografii incantatoare.Sa aveti o primavara minunata cu spor si sanatate!
    LA multi ani, de ziua femeii!

Leave a Reply