Grădina în martie aduce primele flori de primăvară, ceea ce ne bucură, bineînțeles. În același timp, necesită lucrări nenumărate și diverse. Din această lună activitățile se precipită în grădină. Deci: ce avem de făcut?

În primul rând verificăm lista din februarie. Am comandat răsadurile dorite? Ceapa, spanacul, usturoiul sunt plantate sau ne resemnăm să le cumpărăm de la piață? Am urmărit obiectivele propuse sau le-am uitat, prinși de alte treburi? Unele activități se pot recupera acum. Pe altele le sărim și sperăm că anul viitor, poate…

narcise

Obiective pentru grădina în martie

Dacă în fiecare lună stabilesc să fac o îmbunătățire în grădină, pe lângă muncile obișnuite, la sfârșitul sezonului se va simți clar diferența. Luna aceasta este rândul solariului ce va fi finalizat și amenajat.

Cele trei obiective mari pentru grădină continuă să jaloneze activitățile acesteia. Astfel că:

 • Lucrez afară când vremea este favorabilă;
 • Voi realiza un prototip de jardinieră;
 • Voi amenaja sera.

Lucrări structurale

Din experiență spun că acestea ar trebui să fie realizate toamna. E greu să transformi structura grădinii când plantele încep să crească și să înflorească. Am trecut prin astfel de momente și pot spune că a fost traumatizant (și pentru grădină, și pentru mine). Muncitorii au strivit plante sau le-au acoperit cu praf de la ciment sau piatră.

În restul anului se pot face lucrările care nu strică tot ce e în jur. Îmbunătățiri sunt mereu de făcut.

Straturi de flori

Comenzile de răsaduri și de semințe trebuie să sosească. Din magazinele din zonă am făcut diverse completări.

Voi planta în continuare multe plante perene pentru că întreținerea lor e mai ușoară. Voi adăuga și câteva soiuri de flori anuale.

flori

Dacă în februarie am îndepărtat stratul protector de peste iarnă, acum lucrările din straturi sunt mai migăloase:

 • Curățenie în detaliu: curățat de frunze uscate, smuls buruieni.
 • Plantez răsaduri de plante perene.
 • Desfac plantele perene din grădină care au devenit prea mari (acum sau în aprilie, funcție de soi).
 • Semăn sau plantez răsadurile florilor anuale rezistente la frig.
 • Florile de vară bulboase se plantează spre sfârșitul lunii, dacă e cald sau în aprilie.
 • Tai trandafirii la începutul lunii (pe cei pe care nu i-am aranjat deja la sfârșitul iernii).

Arbuști

Arbuștii ornamentali care înfloresc primăvara nu trebuie tunși acum. Exemple: kerria, iasomia, philadelphus, liliac, weigella. Ramurile cu flori vor fi îndepărtate după ofilire. Astfel vom asigura dezvoltarea lăstarilor noi care vor înflori anul următor.

kerria and tulips
De fiecare dată, de la sfârșitul lui martie, lalelele și kerria fac spectacol

Legume și flori din semințe

Împart semințele în categorii:

 • prima categorie este cu semințe care se plantează direct în grădină;
 • a doua, cu semințe de răsad la ghiveci.

Semințele din prima categorie se plantează în luna înscrisă pe pachet.

La cele din a doua categorie, semințele se sortează după data optimă de la care răsadurile vor rezista temperaturilor din exterior.

seminte sortate

Grădina în martie nu dă multe legume, însă acum se pun bazele salatelor viitoare.

Rafturile pentru răsaduri pe care le-am realizat la subsol sunt foarte practice. Încap pe ele o mulțime de ghivece și au lumină suficientă.

raft cu rasaduri
Fotografie real-life 🙂

Fructe

Am câțiva pomi fructiferi, însă m-am axat în special pe arbuști pentru că îmi plac fructele de pădure foarte mult. Cultiv în grădină zmeuri, muri, coacăzi, agrișe, afine.

Ce e de făcut pentru grădina în martie pentru a avea fructe din belșug:

 • Este încă perioadă bună pentru plantări de pomi fructiferi.
 • Deasemenea, pentru plantat căpșuni și zmeuri.
 • Zmeurii și murii se leagă pe spalieri.
 • Pomii fructiferi trebuie tăiați la începutul lunii, înainte de înmugurire, dacă nu s-au tăiat deja în februarie.
 • Este utilă mulcirea arbuștilor cu fructe.
 • Stropirea de primăvară.

Mirodenii

Cei care citesc de mult timp blogul sunt familiarizați cu relația mea specială cu mirodeniile. Am scris cum am ajuns să cultiv 27 de plante aromatice. În această perioadă le plantez în ghivece pe cele pe care le-am pierdut anul trecut. Însămânțez direct în grădină doar mărarul și borago (limba mielului).

borago officinalis
Borago (limba-mielului) se răspândește singur prin grădină

Compostul

Compostarea este o metodă minunată de a nu risipi o mulțime de gunoaie utile. Apoi, de a economisi astfel o sumă frumoasă de bani necumpărând compostul din comerț. Nu în ultimul rând, de a avea o grădină prosperă și sănătoasă, hrănită cu ceea ce ar fi trebuit, în principiu, aruncat.

Dacă nu aveți spațiu pentru compostare, păstrați măcar zațul de cafea. Îl lăsați să se usuce, apoi îl împrăștiați în grădină, în special pentru plantele cărora le priește solul acid.

Containerele de compostare nu mai arată exact ca în fotografie. Le-am refăcut, le-am schimbat locația, dar principiul de realizare a rămas în vigoare. Dacă vreți să știți mai multe despre compost, puteți citi un articol detaliat aici.

container pentru compost
Container din paleți pentru compost

Ghivece de exterior

Plantez acum primele ghivece, cu plante rezistente la temperaturile scăzute ale nopților de martie. Voi începe cu cele de hosta.

Voi planta în interior begoniile pentru ca vremea caldă să le găsească deja dezvoltate. Urmăresc evoluția răsadurilor de mușcate de care scriam în februarie.

Este momentul să fac un inventar al ghivecelor pe care le posed. Apoi să completez cu ceea ce mai e necesar. Voi crea de asemenea un prototip de jardinieră din lemn. Dacă voi fi mulțumită de rezultat, voi replica modelul pentru a crea unitate în diferitele zone ale grădinii.

Ghivece de interior

În această lună e bine să adăugăm fertilizant ghivecelor de flori. Pământul este secat de nutrienți după un timp și planta suferă de lipsa lor.

Concluzie pentru grădina în martie

O bună organizare face ca lucrările numeroase din grădină în martie să fie trecute cu bine. Se mai pot raporta către aprilie unele. Totuși, e bine ca majoritatea să fie finalizată acum. Asta pentru că aprilie e tot o lună grea pentru grădinari.

Succes!

2 Comments
 1. Buna ziua.Un ghid perfect pentru lucrarile din gradina si niste fotografii incantatoare.Sa aveti o primavara minunata cu spor si sanatate!
  LA multi ani, de ziua femeii!

Leave a Reply