Din această lună activitățile se precipită. Grădina în martie este plină de energie și necesită lucrări nenumărate și diverse. Deci: ce avem de făcut?

În primul rând verificăm lista din februarie. Am comandat răsadurile dorite? Am plantat ceapă, spanac, usturoi sau ne resemnăm să le cumpărăm de la piață? La mine deja restanțele au apărut și va fi greu să le recuperez în martie!

Lucrări

Pavajele trebuie să aștepte sfârșitul lunii (depinde de temperaturi). E greu să transformi structura grădinii când plantele încep să crească și să înflorească. Am trecut prin astfel de momente și pot spune că a fost traumatizant (și pentru grădină, și pentru mine).

alee gradina
În 2017 se lucra de zor la grădina din fața casei

Anul acesta o iau de la capăt. Cel mai corect ar fi ca toate aceste lucrări să se facă toamna. Cazul ideal. Realitatea însă e mai mereu diferită.

Legume

Grădina în martie nu dă multe legume, însă acum se pun bazele salatelor viitoare.

 • Legumele care sunt rezistente la frig se plantează acum, dacă nu s-a întâmplat deja acest lucru din februarie. Eu nu mă complic cu multe plante; doar ceapă, usturoi și spanac, uneori salată.
 • La adăpost se plantează semințele pentru răsadurile de roșii și ardei. Am promis că voi arăta rafturile pentru răsaduri. Sunt foarte practice: încap pe ele o mulțime de ghivece, au lumină, iar de afară nu se vor vedea echipamentele din atelier, ci în primul rând șirurile de plante. Fotografia nu este prea frumoasă; nu am avut timp să aranjez fancy ghivecele. Însă voi reuși să le rânduiesc pe toate mai bine până vor crește tomatele heirloom.
raft cu rasaduri
Fotografie real-life 🙂

Fructe

Am câțiva pomi fructiferi, însă m-am axat în special pe arbuști pentru că îmi plac fructele de pădure în mod deosebit. Am încercat să cultiv în grădină zmeuri, muri, un coacăz negru și unul roșu, agrișe, afine. Unora le-a mers bine, cu altele trebuie să mai insist.

Ce e de făcut pentru grădina în martie pentru a avea fructe din belșug:

 • Este încă perioadă bună pentru plantări de pomi fructiferi.
 • Deasemenea, pentru plantat căpșuni și zmeuri.
 • Zmeurii și murii se leagă pe spalieri.
 • Pomii fructiferi trebuie tăiați la începutul lunii, înainte de înmugurire, dacă nu s-au tăiat deja în februarie.
 • Este utilă mulcirea arbuștilor cu fructe.
 • Stropirea de primăvară.

Plante ornamentale

O perioadă mare de timp m-am bucurat de arbuștii ornamentali pe care i-am plantat: kerria, iasomia, philadelphus, liliac, weigella, trandafiri. La fel, de cățărătoare: glicina, campsis radicans (luleaua turcului), clematite și soiuri de trandafiri.

kerria and tulips
De fiecare dată, de la sfârșitul lui martie, lalelele și kerria fac spectacol

Am constatat că după ce plantele de primăvară se trec, vara, grădina nu se sprijină decât pe acești arbuști. Iar straturile de flori devin cam triste.

De acum doi ani am început să proiectez, deodată cu grădina, straturile de flori. Și am adăugat tradiționalelor trandafiri și crizanteme, o mulțime de alte plante de susținere a acestora.

E o listă lungă: sortimente de salvie, nepeta, stachys bizantina, delphinium, lavandula, aquilegia (colombine), rudbeckia, margarete, aster, garofițe, geranium, hosta, crini de o zi. M-am axat pe plante perene pentru că vreau ca întreținerea lor să fie cât mai ușoară. Salvia am cumpărat-o de la pepiniera Mizil. Vă voi spune cum m-am descurcat cu ele.

În același timp, o varietate mare de plante înseamnă că ecosistemul este mai sănătos. Din păcate, multe grădini (a mea cu siguranță) suferă în privința diversității. Vreau să îndrept acest lucru.

Și acum lucrările din grădina în martie:

 • Curățenie în straturi.
 • Se plantează plantele perene din răsaduri.
 • Plantele perene din grădină care au devenit prea mari se desfac.
 • Se seamănă sau se plantează răsadurile florilor anuale rezistente la frig.
 • Florile de vară bulboase se plantează acum.
 • Se taie trandafirii.

Mirodenii

Cei care citesc de mult timp blogul sunt familiarizați cu relația mea specială cu mirodeniile. Am scris cum am ajuns să cultiv 27 de plante aromatice. În această perioadă le plantez în ghivece pe cele pe care le-am pierdut anul trecut. Doar mărarul și borago (limba mielului) le însămânțez direct în grădină.

borago officinalis
Borago (limba-mielului) se răspândește singur prin grădină

Compostul

Anul trecut nu am reușit să umblu la compost. Premiul l-am primit acum, când am împrăștiat o cantitate impresionantă de pământ hrănitor în straturi. Am economisit astfel o sumă frumoasă de bani și am făcut rost de spațiu pentru resturile de la prepararea mâncării.

Știți cât de greu mi-a fost să pun la coșul de gunoi toate resturile vegetale din bucătărie după ani în care îmi formasem spiritul ecologic? De acum reiau obiceiul de a le duce la coșul de compost. Containerele pe care le făcusem mai demult au cam putrezit și trebuie înlocuite, dar este o lucrare pentru anul viitor. Dacă vreți să știți mai multe despre compost, puteți citi un articol detaliat aici.

container pentru compost
Container din paleți pentru compost

Concluzie pentru grădina în martie

O bună organizare face ca lucrările numeroase din grădină în martie să fie trecute cu bine. Se mai pot raporta către aprilie unele. Totuși, e bine ca majoritatea să fie finalizată acum. Asta pentru că aprilie e tot o lună grea pentru grădinari.

Succes!

Leave a Reply