De dat zăpada… cam atât.

Dar planuri pentru a o avea splendidă sau măcar în limite acceptabile putem să elaborăm, nu?

Iată ce fac în ianuarie pentru grădină.

 

Ordine în lădița cu semințe

În ianuarie fac rost de semințe. Am o carte în care sunt descrise cele mai folosite plante aromatice (se vede în fotografie). Am răsfoit-o și am notat preferințele mele cu mirodeniile pe care le doresc anul acesta în producție proprie.

Am făcut inventarul  cu ce am deja în lădița de semințe și am scris o listă cu ce e de cumpărat. Moment propice să fac o verificare a datelor de expirare.

 

organizarea semintelor

 

În lădiță semințele sunt sortate pe categorii, iar celor din grădina proprie le-am pictat pliculețele.

 

plicuri cu seminte

 

După mirodenii au urmat legumele și câteva sortimente de flori.

Faptul că am pliculețele aranjate în lădița cu semințe mă ajută să bifez repede aceasta operațiune.

 • am făcut lista cu ce îmi doresc să plantez
 • am verificat ce semințe am deja și am bifat pe listă
 • am completat lista de cumpărături cu cele care îmi lipsesc.

Pentru a lucra mai ușor am atribuit coduri de culoare plantelor (metodă preluată din Trello!). Cu verde am însemnat plantele perene care sunt deja în ghivece, cu portocaliu semințele pe care le am și cu roșu cele ce vor trebui cumpărate. Am notat, în plus, diverse informații utile (ca, de exemplu, să semăn mărarul la intervale de trei săptămâni).

 

organizarea semintelor

 

Sfat: Chiar dacă vi se pare că munciți mai mult la început, metodele de organizare vă clarifică drumul de urmat și opțiunile. Faptul că am realizat inventarul în acest mod m-a făcut să văd limpede ce am acum și ce trebuie să fac în continuare.

 

Despre cum am ajuns să plantez 27 de plante aromatice am scris aici.

Cu legumele din strat am fost mai circumspectă pentru că mai am de lucru în curte. Renovarea asta pare că nu se va termina niciodată!

 

Cumpărarea/comandarea semințelor

Cu lista făcută urmează să caut plantele dorite. Am păstrat câteva site-uri în bookmarks și voi mai merge la magazinele locale.

În albumul grădinii am liste din trecut cu plante cumpărate (soiuri, prețuri) și facturi. Mă ajută să evaluez mai bine situația actuală (ce a mers bine sau rău, ce mi-a plăcut mai mult din ce am cumpărat).

 

organizarea semintelor

 

Organizarea zonei de răsaduri

Acum doi ani m-am bucurat că am un loc special pentru răsaduri în nou amenajatul atelier-fost garaj. Am așezat ghivecele pe mese, pe scaune, pe unde am putut. Anul trecut nu s-a pus problema de răsaduri; a fost haos total peste tot.

 

gradinarit

 

Acum le voi oferi un loc privilegiat la ferestre. Rafturile special comandate pentru ele vor fi gata în curând. De abia aștept să vă arăt cum voi aranja acest loc!

 

Primele verdețuri

Am deschis oficial sezonul de grădinărit cu creson plantat la fereastră. Va aduce o notă proaspătă în casă și în farfurii.

 

cresson

Planuri pentru grădină

Acum se fac și se desfac planurile cu ce vrem să schimbăm sau să plantăm pe viitor. În albumul Garden Design (pe care l-am arătat în fotografiile de mai sus) am păstrat însemnări și mă bucur că pe unele le-am pus în practică deja. Nu am scris încă decât despre jardinierele din fața casei.

Sper că anul acesta voi putea povesti despre procesul de realizare a câtorva straturi cu plante (cu bucuriile și greșelile aferente). În orice caz, mă ajută metodele de organizare pe care le folosesc și acum. Citiți despre ele aici: Organizarea semințelor și a informațiilor despre grădină: patru metode.

Restul de timp destinat grădinii rămâne vizionării atâtor fotografii minunate de pe site-uri specializate. Am ales câteva imagini de pe houzz.

Visăm la primăvară.

 

 

LATER EDIT:

Greenzonelife mi-a amintit că trebuie să ne gândim și la păsărelele care își găsesc cu greu hrana acum. Ea are invitate permanente zburătoarele cartierului și le ospătează cu tot ce e mai bun. E o gazdă perfectă.

 

2 Comments
 1. Mulțumesc pentru sumarul lunii ianuarie, abia în aștept pe cel din februarie.
  Deși am crescut la țară, multe din lucrurile legate de grădinărit trebuie să le re-învăț, mai ales pentru că sunt foarte comodă și nu vreau să muncesc mai mult decât e nevoie (convingerea mea e că în gospodăriile din Moldova, unde am crescut eu, se muncește în exces). Metodele de organizare sunt o binecuvântare pentru cei ca mine pentru că simplifică și ajută mult.

  • Și eu sunt comodă și vreau să îmi simplific viața cât mai mult. De aceea organizez activitățile și apoi am timp să fac ce îmi place.
   Mulțumesc pentru comentariu!

Leave a Reply