Februarie este o lună ciudată; câteodată cumplit de geroasă, alteori primăvară curată. În oricare din aceste situații, trebuie să pândim zilele favorabile pentru a începe lucrările afară. Așadar, urmează grădina în februarie – ce e de făcut. 

Mai întâi revăd lista pe ianuarie. Aceasta pentru a completa activitățile pe care nu le-am terminat. Trec apoi la lista curentă.

 

 

ladita de seminte
Se face inventarul dintr-o privire!

Lucrări în metal și lemn

În zilele ceva mai plăcute putem începe amenajarea grădinii. Doar în metal și lemn, deocamdată. Pentru că cele ce presupun beton și pavaje trebuie să aștepte nopți mai calde.

Noi avem de făcut o mulțime de lucrări anul acesta. Nu am reușit să le terminăm toamna trecută. Sper că am găsit o soluție bună inclusiv pentru stoparea câinilor de a mai intra în straturile de flori. Acum pare o idee excelentă, dar știți cum e; practica ne omoară. Indiferent cum va ieși, voi scrie un articol despre subiect. Pentru că e o problemă care m-a frământat mult timp. Nu vă spun prin câte încercări am trecut și cum le-am abandonat, rând pe rând!

Tăieri în grădină în februarie

Acum tăiem pomii fructiferi (soțul meu), zmeura și coacăzii (eu). În acest caz sunt în avantaj net pentru că am mult mai puțin de muncit. Nu-i nimic, vine martie și curățarea trandafirilor! (Care stă numai în sarcina mea.)

Stropirea de iarnă

Grădinarii serioși nu ratează cele trei stropiri de bază pentru pomii fructiferi. Noi suntem amatori și ne permitem să nu le facem. De fiecare dată ne consolăm cu ideea că producția de fructe e cât se poate de eco. Dar trebuie, măcar la trei ani, să dam un ajutor grădinii cu o stropire ca la carte. Anul acesta soțul meu a promis că va bifa acțiunea. Mai ales pentru că și-a cumpărat un echipament foarte bun ca ajutor: o pompă de stropit electrică. Îmi spune mereu că este foarte mulțumit de ea pentru că i-a ușurat munca.

Plantări

În grădină

În grădină în februarie plantez doar spanac, ceapă și usturoi, dacă nu am făcut-o deja din toamnă.

Răsaduri afară

În mini-serele pe care le improvizez afară, din cutiile de fructe, poposesc semințele rezistente la frig. Se pare că acestea au nevoie de alternanța cald-frig și se dezvoltă mai sănătoase în exterior.

Am scris acum câțiva ani un articol despre grădina în februarie, unde am dat câteva liste. Acolo găsiți date de însămânțare pentru diferite plante.

Răsaduri în casă

Pregătesc deja ghivecele pentru răsadurile de tomate și ardei iuți. Astfel încerc să îmi eliberez cât mai mult timpul de grădinărit pentru primăvară. Și parcă e mai ușor să te apuci de un lucru când infrastructura este pusă la punct, nu? 🙂

Cutiile au capac, sunt ca niste minisere si se pot stivui
Fotografia este din anii trecuți, dar voi face un update până la sfârșitul lunii cu noua zonă de răsaduri

Metoda de a planta răsaduri de flori este foarte economicoasă. Dar, din păcate, la noi se găsesc puține semințe din plantele pe care mi le doresc. Așa că sar la următorul capitol:

Liste pentru răsaduri

Ce nu am cumpărat ca semințe, va trebui să comand ca răsaduri. Am salvat câteva adrese de pepiniere și fac listele în funcție de planurile pentru straturi. În fiecare an încerc soiuri noi. Primesc și dăruiesc cu drag plante diverse. Cu listele făcute, aștept martie pentru a le aduce acasă.

Mai țineți minte? Planurile pentru fiecare strat le-am așezat, împreună cu etichetele plantelor, în plicuri. În acest mod îmi dau seama, în timp, dacă și ce plante au supraviețuit în strat. Sau cărora le-a mers mai bine. Apoi studiez, la categoria eșecuri, dacă nu cumva am plantat ceva în locul nepotrivit. Iar dacă îmi doresc neapărat o floare anume, încerc să îndrept greșelile.

organizare gradina
Pana sa gasesc un model deosebit, utilizez plicuri de prin casa

Există o dinamică extraordinară în viața unei grădini. Noi îi dăm un imbold cu munca și visele noastre, iar ea ne răsplătește. Cu rezultate previzibile uneori. Însă de cele mai multe ori neașteptate.

Contribuim, pe măsura puterilor noastre, să aducem un pic de varietate ecosistemului. Restul va face natura.

2 Comments
  1. Nu am gradina, dar am citit cu interes.

Leave a Reply