Am intenționat ca grădina să fie sustenabilă pe cât posibil, iar colectarea apei de ploaie a fost unul din punctele cheie. Nu este un proiect finalizat, dar tot spun că voi scrie despre ce am făcut pentru îmbunătățirea casei și grădinii la renovare. Cum lucrările nu sunt complet terminate, amân să le arăt și uite așa mai trece un an!

Așa că am hotărât să scriu și despre proiectele aproape-gata!

colectarea apei de ploaie

Construcția propriu-zisă

Pentru că avem o casă mare cu acoperiș pe măsură, era necesar măcar un container de volum mare pentru colectarea apei de ploaie. Ar fi trebuit să cumpărăm unul nou și e destul de scump, după cum se vede în acest link. Dar un prieten ne-a făcut rost de un astfel de tanc de 1000 litri, scos din uz.

Am construit un postament din beton ca să îi stabilizăm poziția și să îl înălțăm suficient cât să fie practic de folosit. Nu ne-am complicat cu pompe pentru împingerea apei, ci am folosit principiul vaselor comunicante.

De când l-am montat, este un element de bază pentru irigare.

container de apa de ploaie

Avantajele sunt diverse:

  • Apa de ploaie e gratuită, deci are efect direct asupra costurilor de întreținere a casei
  • E apă fără clor – un avantaj cert pentru plantele din grădină
  • În perioadele foarte ploioase, surplusul de apă nu se duce direct în grădină sau sub casă, ci este stocat pentru a fi folosit mai târziu

Estetica

În pofida acestor avantaje, un astfel de tanc de apă este total inestetic. La noi el nu se vede din stradă, totuși este chiar în mijlocul părții de nord a casei, în zona terasei cu grill. Deloc drăguț de privit!

Știam că la un moment dat va trebui să îl acoperim vederii, dar partea aceasta de estetică a trebuit să aștepte. Timp de trei ani nu am avut o idee mai bună decât să îi facem un fel de gărduleț. Nu mă încânta, totuși, ca în loc de un bloc de plastic să am în față un bloc de lemn.

Anul acesta a venit, în schimb, cu o iluminare! Am făcut un spalier din crengile rezultate din tăierea pomilor fructiferi din primăvară.

Apoi am plantat o iederă care va trebui să acopere destul de repede spalierul. Cred că se va urca și pe perete, dar e un lucru bun, pentru că am citit că acționează ca un izolator natural. Iedera suportă bine atât soarele, cât și umbra deasă. Este veșnic verde și de abia aștept să văd cum se va comporta pe timpul iernii. Cred că este o soluție bună pentru acoperirea oricărei alte zone inestetice din curte.

O altă idee pe care vreau să o pun în practică constă în construirea unor lădițe pe care să le așez deasupra tancului și în care să crească diverse plante mărunte. În acest fel, recipientul de plastic nu va mai fi vizibil nici de sus. Vreau să le construiesc deja vara aceasta și voi actualiza atunci articolul.

iedera pe containerul pentru apa de ploaie

Folosirea apei de ploaie

Furtunul racordat la recipient e folosit pentru a uda partea de nord a grădinii.

Lângă tancul de apă se află un butoi mai mic în care redirecționez apă pentru a umple sticle sau alte recipiente. E pur și simplu o scurtătură pentru mine; nu e neapărat necesar. Dar dacă hotărăsc să rămână aici, va trebui și el mascat într-un fel. Voi vedea. Astfel ud ghivecele din casă și din curte.

E drept că în perioadele de vară secetoasă tancul stă gol. Cu atât mai mult este util pentru a nu irosi apa eventualelor ploi.

Considerații finale

Acest container pentru apă este doar un element al sistemului proiectat pentru a avea un surplus gratuit de apă pentru grădină.

colectarea apei de ploaie

Dar sistemul este gândit și pentru a face față unei căderi masive de apă. În curte avem burlane deviate de lângă pereți și alte containere, mai mici, pentru colectarea apei de ploaie. În subsol avem un sistem de drenare cu pompe și un UPC la care acestea sunt legate în cazul în care s-ar opri curentul. Poate voi scrie despre el cândva.

La noi, perioadele cu secetă severă alternează cu cele cu ploi în exces. Nu știi cum va fi anul ce vine. A realiza un sistem care să acopere ambele probleme deodată devine o necesitate.

Alte articole despre grădină:

Grădina în iunie – ce e de făcut

Îmbunătățiri în grădină

4 Comments
  1. Wow, super! La cat de organizata esti, nu ma mai mira ca te-ai gandit la toate.
    Cu iedera am acoperit si eu o fantana ruginita, dar acum vreau s-o erbicidez, caci e invaziva si n-o mai pot tine sub control. Eu am iedera din aceea salbatica, cu frunza parca din trei bucati si uite ce ciudatenie, cautand pe net ca sa ti-o arat in poze, constat ca nu este! Poate ca ii zic eu iedera si ea e altceva. O sa o identifica acasa si o sa revin.

    • Mersi, Cristina!
      Cred că știu la ce iederă te referi. Ajunge la mine peste gard de la un vecin și am grijă să o tund din când în când.
      Pe eticheta de la iedera mea scrie că este comună. Comună, poate, dar nu la noi! Deci eu îi spun iederă englezească. Am citit despre ea că e invazivă. Dar am plantat-o într-o casetă cu flori care e izolată de restul straturilor. Sper să se ducă în sus, pe pereți, și să nu se întindă, ca nebuna, peste alte plante.

  2. Mi-am adus aminte sa te intreb, in recipientul asta nu se fac alge?

    • În principiu, se fac, dar nu a stat până acum atât de mult timp apa în tanc ca să devină o problemă. Am discutat dacă să folosim pastile contra țânțarilor sau algelor și am hotărât ca deocamdată să sărim peste asta. Vom vedea pe viitor dacă va fi chiar nevoie.

Leave a Reply