Vara și-a intrat în drepturi pe deplin. Să vedem grădina în iunie și ce e de făcut pentru a o păstra frumoasă, sănătoasă și plină de roade. E de preferat să citim mai întâi lista din mai pentru că sunt lucrări care se întrepătrund sau se repetă. Fiecare grădină are ritmul său, în funcție de climă.

Lucrări generale

Tot timpul când ies în grădină acum trebuie să am la mine mănușile și o foarfecă. Flori numeroase ale trandafirilor înseamnă strict la fel de numeroase flori ofilite. E cea mai frecventă ocupație din această perioadă.

gradina in iunie
Heathcliff Rose

Lucrările:

  • Udat în perioadele secetoase;
  • Verificarea aracilor și legăturilor pentru plantele care au nevoie de ele;
  • Tăierea florilor ofilite unde este cazul;
  • Verificarea plantelor pentru a depista boli și dăunători;
  • Mulcire;
  • Eliminarea continuă a buruienilor.
Trandafir New Dawn
New Dawn Rose

Lucrări speciale

Tăierea arbuștilor

Principala grijă pe care o am în luna iunie este să tai ramurile câtorva arbuști care au înflorit. Iasomia, philadelphus și kerria sunt principalele beneficiare ale acestor lucrări. Forsythia are parte de o tăiere mai lejeră.

iasomie

Este o muncă destul de grea, la care e nevoie de foarfecă foarte bună. Pentru că trebuie să tai ramurile lemnificate de la bază sau până în locul în care a apărut un lăstar viguros. Dintr-un arbust foarte dens va rezulta unul aerat, în care noile ramificații vor avea spațiu să crească. Iar pe ele vor lua naștere în anul următor mugurii florilor. Acum se dau plantei forma și dimensiunile pe care le dorim.

kerria
Kerria

Acești arbuști înfloresc și fără această tăiere, doar că mai puțin. Ei au creștere viguroasă, devin remarcabili și denși, iar ramurile noi nu mai apar în număr mare. M-am obișnuit cu adevărate spectacole primăvara și am grijă ca acest hop de iunie să fie trecut.

Plantări

În grădina de legume se mai pot planta răsaduri.

Eu mai pun și semințe de mirodenii, spanac și salată pe unde găsesc un colțișor disponibil, în ghivece sau în grădină.

Alte lucrări pentru grădina în iunie

În grădină sunt multe activități specifice de făcut. Fiecare tip de plantă reclamă un anumit set de lucrări. Pe lângă udat, legat, tăiat, adăugat îngrășământ, adică cele care sunt mai generale.

În grădina mea, mai am de tăiat coacăzul roșu, după ce culeg fructele. Atunci trebuie eliminate ramurile care au crescut rău.

Tomatele trebuie îngrijite în mod special prin copilire, prindere pe araci, mulcirea pământului.

Și vor mai fi câteva lucrări la zmeură, mur, agrișe, căpșuni…

În final…

Rămâne să ne bucurăm de ce ne oferă grădina în iunie. Fiecare după cât a încercat. Să o privim, să îi savurăm miresmele, să o ascultăm.

Florile vor intra în casă sub formă de buchete.

roses

Legumele, fructele, mirodeniile ne vor îmbogăți mesele.

Va fi un câștig orice roadă care va poposi în bucătărie și de care vom ști sigur că e atât de sănătoasă și neafectată de chimicale pe cât am hotărât noi să fie.

Dacă doriți să vă plimbați prin grădinile altor oameni, aveți pe Gap Gardens o colecție superbă din care să vă inspirați din plin!

Leave a Reply