Am parcurs o lungă perioadă de progrese privind plantările, modul în care lucrăm în aer liber sau posibilitățile de relaxare în propria curte. Sistematizarea grădinii s-a terminat, la fel, lucrările mari. A venit timpul pentru mici îmbunătățiri în grădină. Ce înseamnă aceasta? Sunt acele amănunte organizatorice care ușurează viața, enorm uneori, și care sunt înglobate în toate amenajările. Câteodată este suficient să bați un cui în locul potrivit și salvezi astfel câteva minute zilnic.
Astăzi mă refer la grădină, dar bineînțeles că principiile rămân valabile și în casă sau la locul de muncă.
Obiectul potrivit la locul potrivit
Este foarte util ca fiecare tip de obiecte să aibă un loc desemnat și pe care să nu îl schimbi prea des. E legendară replica mea în familie la întrebarea: unde este… Răspunsul și-l dă fiecare știind deja ce voi spune eu: la locul lui!
Dar unde ar trebui să fie acela? Cel mai bine, unde avem nevoie de el!
Iar când acel obiect ar trebui folosit în mai multe zone, dacă se poate, ar trebui multiplicat.
Exemplu din grădină:
Am așezat ghivece goale pentru flori, gata pregătite pentru a primi semințe, răsaduri sau plante, în trei locuri.
- în zona amenajată pentru grădinărit din garaj – ghivecele pentru plante de interior
- lângă masa de flori din seră – ghivece umplute deja cu pământ
- în magazia din spatele curții – stocul de ghivece sortat pe mărimi
În acest mod am locuri speciale și acces rapid la orice tip de ghiveci doresc. Grădina este destul de mare și aș pierde mult timp cărându-le de colo-colo, unde am nevoie de ele.
La fel, uneltele mici de grădină sau mănușile de protecție se află în aceste trei zone, gata de a fi folosite.
Sisteme de organizare adecvate
Fără a avea sisteme potrivite de a așeza obiectele pe care le dorești la îndemână, cu greu reușești să muncești cu spor.
Dacă aduci, de asemenea, puțină frumusețe în preajmă, cu atât va fi mai plăcut timpul petrecut pentru activitățile din grădină.
În sera care e deja funcțională, (doar câteva finisaje mai trebuie făcute) am folosit suporturi din lemn sau din fier care să fie aspectuoase, pe cât sunt de utile.
Am vopsit un mic vas de florărie în care au fost flori de primăvară și l-am făcut suport pentru sfoară.
Un alt suport de agățat flori a devenit cuier pentru unelte sau alte obiecte mici.
La masa din seră am sudat nituri decorative pentru uneltele folosite în mod curent.
Suporturi de plante
După încercări de garduri mai mult sau mai puțin decorative, am hotărât că trebuie să găsesc o altă soluție pentru a stopa câinii să intre prin straturi.
Suporturile pe care le-am gândit au permis florilor să se dezvolte, iar grădina a căpătat un aer unitar. Acestea dispar sub frunziș pe măsură ce plantele se dezvoltă.
Cu experiența dobândită, voi proiecta alte modele adaptate diferitelor situații. Va fi activitatea organizatorică principală din toamnă.
Organizarea lemnelor de foc
Chiar și lemnele rezultate din tăieri din grădină trebuie organizate. Unele esențe nu sunt adecvate șemineului, precum lemnul de pomi fructiferi. Acesta este destinat grătarului din curte și e rânduit în locașuri pe lângă el.
Pentru lemnul pentru șemineu am prevăzut coșuri de nuiele, foarte ieftine și utile. Acestea au rol decorativ, așa așezate cum sunt la intrarea în casă. Când va veni frigul, lemnul va fi gata de folosit.
Relaxare în grădină
Căldura nu are nicio șansă în umbrarul clădit de glicină. Loc de odihnă sau de luat masa, pergola aduce un element remarcabil în grădină datorită acestei plante extrem de puternice. Probabil că ploile numeroase din ultima vreme au făcut-o să înflorească a doua oară în acest an.
Așa cum la restaurante vedem o servantă cu veselă la îndemână pe care o folosește ospătarul, voi amenaja și aici câteva rafturi pentru a așeza obiecte în drumul dinspre bucătărie către terasă.
În final…
Aceste îmbunătățiri în grădină pot părea prea neînsemnate. De fapt, fiecare din ele salvează timp și face din activitatea și din petrecerea timpului în propria curte o adevărată plăcere.
Ce îmbunătățiri în grădină ați gândit pentru a vă face viața mai ușoară și mai plăcută?
Alte articole despre cum vă puteți ușura munca în grădină:
Leave a Reply