Trec deja la jurnalul grădinii în martie. Am ratat să scriu în februarie, dar voi consemna aici ce am făcut în ultimele două luni. După cum procedez de fiecare dată, am citit informațiile din Grădina în martie – ce e de făcut pentru a nu scăpa din vedere vreo lucrare. Apoi am trecut în revistă informațiile din jurnalul pe ianuarie (știu, trebuia să fie februarie, dar asta e!)

Să le luăm pe rând:

Obiective

Obiectivul principal în martie a fost să lucrez pe afară cât mai mult. Dar iarna s-a tot răzgândit să plece, așa că nu au fost chiar așa multe zile frumoase. A plouat și a nins mult, iar pământul rece și îmbibat de apă m-a determinat să amân curățenia în straturi.

E uimitor că fotografia de mai jos e făcută la sfârșitul lunii, nu la începutul ei.

iarna in martie

Oricum, am avut ce face pentru grădină și în casă! Am început și organizarea serei, dar tot din cauza frigului nu am avut activitate aici. Rămâne pentru aprilie!

Planuri pentru plantări

Acesta va fi anul plantărilor!

  • Cumpărat o varietate destul de mare de flori și legume ✔
  • Primit comenzile pe internet ✔
  • Dat o tură prin magazine când am avut prilejul ✔

Voi aranja straturi de flori de anul trecut și voi planta porțiuni de grădină de la zero.

Ca această bucată pe care o voi numi grădina de nord. Toată iarna am privit pe fereastră și mi-am imaginat cum o voi aranja! Primul lucru la care m-am gândit au fost arbuștii de tuia pe care să-i plasez la gard și care să confere structură spațiului. Apoi va trebui să integrez plante care iubesc umbra și care să se armonizeze cu cele deja existente.

amenajare gradina de nord

Uitați că sunt încă tăieturi de la pomi și materiale de construcții peste tot! Priviți cum schimbă aspectul un simplu rând de tuia!

amenajare gradina de nord- tuia

Voi scrie despre această porțiune tot anul. Vom vedea dacă voi reuși să transform repede un spațiu care era în trecut plin de materiale și gunoi într-o grădină elegantă.

Locul de plantare cel organizat

Nu știu alții cum sunt, dar eu, dacă nu am locul de muncă organizat, mă complac într-o stare de procrastinare teribilă! De aceea, știindu-mi această meteahnă, caut să organizez totul în jurul meu.

Am arătat deja cum am amenajat locul de plantare (vezi mai multe în jurnalul din ianuarie).

locul pentru plantari de iarna

A fost o idee minunată! Pentru că mi-a purtat pașii aproape în fiecare zi către el și m-a determinat să umplu tot mai multe ghivece și răsadnițe. Când ai totul la îndemână și nu trebuie să pui laolaltă de fiecare dată materiale și unelte, viața e mult mai simplă.

Dar de aici a plecat marea problemă

Pasul firesc următor, al menținerii răsadurilor în condiții optime, nu a fost organizat. Am considerat că trebuie mai întâi să văd cum mă descurc cu însămânțările și apoi să fac o investiție costisitoare în rafturi speciale. Așa că răsadurile mele stau acum peste tot prin casă. După ce au ocupat pervazurile ferestrelor, s-au întins pe mese și nu prea mai am loc pentru ele la lumină. Aș fi vrut ca jurnalul grădinii în martie să consemneze o organizare perfectă pe toată linia, dar… poate anul următor!

jurnalul gradinii in martie - rasaduri pe pervaz
jurnalul gradinii in martie - rasaduri pe mese

Am adus inclusiv rafturi din alte camere în bucătărie.

raft cu plante in bucatarie

Desigur că atunci când am renovat garajul, am construit ferestre pe toată înălțimea peretelui de la intrare și le-am dotat cu rafturi. Acestea sunt ocupate însă acum de mușcate și de căpșuni, iar pe lângă ele stau daliile preplantate și plantele care nu rezistă iarna afară. Deci nu mai este loc nici să calci pe acolo!

jurnalul gradinii in martie - garajul

Ce consideram că va fi locul pentru creșterea răsadurilor a fost deturnat de alte plante.

Acum am localizat în subsol o zonă perfectă pentru a construi răsadnița pentru anul viitor, cu lumină și căldură adecvate. Astfel nu va mai trebui să umplu casa cu ghivece.

Răsaduri și preplantări

Las aici o listă cu răsaduri:

  • de legume: tomate și ardei
  • mirodenii: sortimente de pătrunjel și busuioc
  • flori: ochiul boului, cleome, cinenaria, osteospermum, cosmos, regina nopții, gura leului, mixandre, sweet pees, colombine, scabiosa, delphinium, digitalis, allysum, crăițe.

O listă destul de asortată, nu-i așa?

Am plantat căpșuni în ghivece. Am preplantat multe soiuri de dalii și câteva plante perene în așteptarea unor zile mai frumoase. Vreau în acest fel să fur puțin startul sezonului. După cum se vede, primăvara aceasta este capricioasă și luna martie se termină cu zăpadă, vânt și temperaturi scăzute.

În seră nu am pus deocamdată decât câteva semințe de plante care germinează la frig. De asemenea, am câteva sticle de plastic care au stat afară cu astfel de semințe.

Ghivece de flori

Pot spune că anul acesta va fi și anul ghivecelor. În ele își vor găsi locul plante care nu suportă gerul iernilor sau plante care, pur și simplu, vor decora diverse locuri din curte.

Am cumpărat, de exemplu, Agapanthus, varietăți de Hosta, Sedum, pentru ghivece. Iar la altele mă voi gândi pe parcurs. Probabil că voi avea și dalii la ghiveci. Voi vedea.

În fotografia de jos Sedum este flancat de două Agapanthus, încă minuscule.

Sedum roz

Lucrări în grădină

Când vremea a fost plăcută, am tăiat trandafirii și florile perene și am adus pe cineva să toaleteze pomii fructiferi și vița de vie.

Încă nu am făcut curat în straturi, va urma în zilele următoare.

Echipamente

Pentru un plan așa ambițios prin care mi-am propus să îmbrac toată grădina în flori, e nevoie de echipamente și unelte care să mă ajute. Așa cum e cazul acestui cărucior de transport. Îl am doar de câteva zile și deja își face datoria cu brio.

carucior transport

Grădina este un hobby deocamdată pentru că îi aloc timpul rămas după job-uri. Tocmai de aceea am nevoie de orice resursă prin care munca pe care o fac să fie ușoară și rapidă.

În final…

Perioada aceasta de Covid a făcut să lucrăm mai tot timpul de acasă, iar faptul că am avut o curte a fost extraordinar. O pauză de cafea de la birou s-a transformat într-o pauză de făcut ceva în grădină. Și m-a determinat să privesc spațiul exterior al casei cu alți ochi și să doresc să îl transform în ceva special pentru sufletul meu. Acesta a fost jurnalul grădinii în luna martie.

Sper că voi avea puterea să reușesc!

2 Comments
  1. De anul acesta ne bucuram si noi de o mica gradina, iar toate insemnarile dvs. despre gradina imi servesc drept inspiratie. Sunt muta de admiratie fata de cum va organizati!…
    As avea si o rugaminte: pregatesc deja meniul pentru Pasti; intr-o insemnare mai veche despre o masa de Pasti cu fluturi si flori ne-ati aratat un fel de chec aperitiv cu cimbru si masline.
    https://stilorganizat.com/?p=3090
    Este posibil sa ne dati reteta pentru acea paine / chec aperitiv?
    Multe multumiri!

    • Da, o idee bună să o explic pe blog. Probabil într-o săptămână.
      Mulțumesc pentru că mă urmăriți!

Leave a Reply