Nu e vorba de mobila veche de valoare, ci de cea produsă la normă în anii socialismului. Deci întrebarea e viabilă, pentru că acum se găsesc multe variante de mobilier pe piață. O recondiționare în regim DIY mănâncă timp și efectul nu e garantat.

Una peste alta, mi-am spus că dacă, în final, nu îmi va plăcea, nu am nimic de pierdut: va ajunge în subsol, iar eu voi scoate niște bani din buzunar pentru vitrine noi mai frumoase.

Aceste vitrine au făcut parte dintr-o bibliotecă, una din primele mobile pe care le-am cumpărat ca proaspăt căsătorită. Au fost garnisite cu cărți în apartament, apoi, la casă, au ajuns în bucătărie. Mi-a plăcut să expun vesela în spatele geamurilor și am încercat să le îmbunătățesc aspectul în timp: am lipit pe fundal tapet și le-am împodobit cu danteluri. Am scris demult despre aceasta aici.

 

 

Acum, la renovare, nu am putut renunța la ele din motive sentimentale, așa că am hotărât să le împrospătez.

Vopsirea unei mobile implică operațiuni simple, însă, cu cât piesa e mai complicată, necesită mai mult timp de atenție.

Acestea sunt:

 • demontarea ușilor
 • demontarea mânerelor
 • aplicarea chitului de lemn pentru reparații: zgârieturi, găuri (dacă se pun mânere noi, cu alte poziționări ale șuruburilor),
 • finisare cu șmirghel
 • aplicarea straturilor de vopsea
 • fixarea mânerelor și ușilor

Despre recondiționarea mobilierului vechi am mai scris atunci când am lucrat două birouri aflate intr-o stare jalnică, dar cât de folositoare acum pentru atelierul de croitorie și crafting!

Așa arătau dulapurile înainte de recondiționare…

 

vitrina reconditionata

 

… și așa arată acum.

 

vitrina reconditionata

 

Rafturile care erau plasate lângă aragaz au ajuns să flancheze vitrinele. Iar cărțile de bucate au un loc privilegiat acum: sunt vizibile din două camere și îmi fac cu ochiul să încerc câte o rețetă.

 

vitrina reconditionata

 

M-am bucurat foarte mult să aduc, în sfârșit, înapoi în bucătărie, vesela pentru Crăciun, să încep să deschid cutiile de podoabe și să fac inventarul decorațiunilor.

Brăduții din pâslă s-au păstrat bine după atâția ani care au trecut peste ei. Am explicat crearea lor aici. Am alcătuit o mică scenă de iarnă, din care nu lipsește un ren simpatic, menită să ascundă suportul pentru rețete care se va ivi doar la momentul preparării bucatelor.

Am pomponat ușile cu bulgării ornamentali pe care îi folosesc de mulți ani.

 

vitrina reconditionata

 

Iar încununarea acestui proiect a dat-o sculptura în lemn primită de la Naturtrend. Pe cei de la Naturtrend (https://www.ro.naturtrend.com/index.html) i-am aflat căutând o soluție pentru șemineu și le voi fi clientă fidelă, dar aceasta este altă poveste pentru altă dată.

Se pare că zona de servire e pregătită pentru musafiri.

 

vitrina reconditionata

 

Serviciile pe care vreau să le folosesc și-au luat locul. Minunatele piese de la Villeroy & Boch mă fac să zâmbesc de câte ori trec pe lângă ele.

 

vitrina reconditionata

 

Paharele de cristal și serviciile aurite sunt și ele pregătite de a fi folosite. Farfuriile din fundal sunt cele pe care le-am aurit acum câțiva ani. S-au păstrat foarte bine ținând cont că nu le-am protejat în mod special. Am scris despre realizarea lor aici.

 

vitrina reconditionata

 

Un ceainic foarte nostim…

 

vitrina reconditionata

 

Și pentru că ordinea este despre ceea ce nu se vede, iată că în spatele ușilor de jos farfuriile sunt așezate frumos, iar în bibliorafturi sunt rețete și prospectele aparatelor din bucătărie, sortate pe categorii: pentru aparate mici și pentru cele mari.

 

vitrina reconditionata

 

În diferite vase de pe rafturi am așezat cuișoare pentru ca, atunci când deschid ușile, să simt aromele iernii. Mi se pare o idee bună să o încercați folosind ce mirodenii preferați.

 

vitrina reconditionata

 

Cu conuri de brad și globuri ici-colo am completat scena de iarnă.

LATER EDIT:

Am adăugat încă o fotografie în care se văd ambele vitrine:

vitrina reconditionata

P.S. Un film foarte bun pentru cei care doresc informații despre recondiționarea bucătăriei.

 

15 Comments
 1. Foarte frumos a iesit! Mi-ar fi placut sa vad si imaginea de ansamblu, cu usile inchise, ca sa-mi fac o idee completa a acestei minunatii.

 2. Multa munca, dar rezultatul final este unul spectaculos, felicitari !
  Si eu tin prospectele electrocanicelor intr-o parte mai mica a mobilei de bucatarie. 🙂
  Ideea cu bibliorafturile este excelenta ! O s-o aplic si eu. Multumesc, Ela !

  • Mulțumesc mult! Eu păstram toate prospectele sortate pe categorii în cutii, în altă cameră, dar acum, la renovare, am cumpărat multe aparate și am nevoie să consult mai des modul de utilizare al acestora. Așa că e bine să le am la îndemână.

 3. Buna ziua,
  Felicitari pentru modul in care ati reusit sa reconditionati dulapul dar si pentru aspectul deosebit pe care l-ati creat cu ajutorul ornamentelor de sezon. Totul este simplu,deosebit,autentic si de bun gust. O zi plina de energie si spor in tot ce faceti sa aveti!

 4. Foarte frumoase lucruri realizați, felicitări!
  Ce tip ce vopsea ați folosit la mobila de bucatarie? Abia aștept sa ma apuc de vopsit.

 5. Foarte frumos…ati facut o mobila moderna si fff draguta .Felicitari

 6. Splendid, va felicit! Cum se pastreaza vopseaua, a rezistat in timupl asta?

  • S-a comportat perfect! Am făcut o investiție minimă pentru un rezultat bun și de durată.
   Mulțumesc pentru vizită și comentariu!

 7. Buna ziua,

  Cam cât a costat investiția? Avem si noi i biblioteca foarte Draga sufletului de aproximativ 3 m si nu știm dacă sa ne încumetam sa o recondiționat. Ma gândească ca dacă am apela la specialiști ar ajunge foarte mult. Mulțumesc anticipat.

  • Fără decorațiunile sculptate din lemn, investiția e modică. Vopseaua a fost Oskar, cred, pe care am luat-o de la Dedeman, la fel chitul.
   Investiția mare este cea de timp, deoarece am demontat ușile, am scos rafturile și am aplicat 2-3 straturi de vopsea pe toate suprafețele.
   Ornamentele au costat sub 100 de lei fiecare.
   În concluzie, bani mai puțini, dar timp pierdut din belșug! Și trebuie puțin curaj.
   Succes!

Leave a Reply