Ultima lună din an cu muncă intensă în grădină. De cât de implicați suntem acum va depinde frumusețea și sănătatea acesteia în anul următor. Deci, ce e de făcut în grădina în noiembrie?

Dacă ați pierdut din vedere sau ați întârziat cu unele lucrări, citiți mai întâi despre grădina în septembrie și grădina în octombrie.

Pregătirea straturilor pentru iernat

Perioada de iarnă poate dăuna plantelor perene, prin fluctuațiile de temperatură ale solului. Apoi, înghețarea și dezghețarea succesivă a acestuia determină un fenomen fizic nedorit: ridicarea plantelor, lăsând rădăcinile mult mai expuse înghețului. De aceea sunt necesare pregătiri pentru protejarea acestora.

  • Se acoperă cu mulch pământul când prognoza anunță venirea primelor geruri. În zona noastră, sfârșitul lui noiembrie e o perioadă corectă. Mulch-ul va menține o temperatură constantă a pământului și va proteja rădăcinile de îngheț. Dacă operațiunea se face prea devreme, plantele vor crede că vine primăvara și vor începe să răsară și să dezvolte lăstari în pragul iernii, ceea ce va fi dezastruos pentru ele.
  • Se protejează rădăcinile trandafirilor sensibili cu movile de pământ.
  • Pentru plantele tinere expuse crivățului, este utilă folosirea de paravânturi (paravane).
  • Zăpada este bună, o pătură de protecție naturală, doar că nu va fi disponibilă mereu.
crizanteme roz

Scopul este ca plantele să treacă bine peste iarnă. Dacă perioadele de îngheț vor fi aprige și de lungă durată, multe din acestea, în special cele recent plantate, nu vor putea supraviețui fără o astfel de pregătire.

Curățenie în grădina în noiembrie

În partea a doua a lunii fac o ultimă curățare de frunze uscate a gazonului și a aleilor. Tot acum este ultima tăiere a gazonului. Resturile vegetale vor merge la compost.

Mobilă, decor, unelte

Ghivecele cu flori sensibile le duc în casă sau într-un loc ferit de ger (în garaj). La fel procedez cu cele fără plante, dacă sunt fragile și pot crăpa la îngheț. Mut în interior mobila care nu rezistă umezelii. O acopăr cu prelate din plastic pe cea rezistentă care rămâne afară. Curăț uneltele și le depozitez. Așez lemnele de foc la îndemână, într-un loc uscat.

gradinarit

Pregătirea pentru sărbători

Până la sfârșitul lunii montez luminițele și podoabele de exterior. Nopțile sunt prea lungi acum ca să nu le înfrumusețăm puțin!

gradina in noiembrie

Soluții pentru zăpadă și îngheț

Pentru perioada de iarnă trebuie pregătite: un sac de nisip (sau similar), lopată de zăpadă, spray-uri pentru încuietori, pentru a nu risca accidente.

***

Decembrie este o lună de pauză pentru grădină. Mai trebuie inspectate plantele în caz de ninsori puternice sau de îngheț masiv. Nu pentru a desprinde gheața de pe ele; ar face mult rău. Ci pentru a sprijini ramurile să nu se încovoaie și să se rupă.

Activitatea pe afară este sporadică.

Astfel că vom încheia jurnalul grădinii acum.

Sper să ne reîntâlnim cu bine anul viitor și să grădinărim cu spor!

2 Comments
  1. Spor in toate!

Leave a Reply