E o secetă prelungită în zona în care locuiesc, încât mă cuprinde jalea. Cu mari eforturi am reușit să menținem vii plantele. Dar le văd cum suferă și caut soluții. Să vedem ce vom face cu grădina în septembrie.

Lucrări generale

Curățare

După perioada de concedii și călătorii, a venit timpul să curăț straturile de flori.
Astfel, buruienile ar trebui să se rărească anul următor.

De obicei toamna mă apucă așa o stare de lehamite în lupta cu buruienile! Îmi spun că vine frigul și rezolvă el problema. Dar am citit că o curățare – acum – e mai eficientă. Deci…

De asemenea, e necesară o trecere prin toată grădina pentru a înlătura florile ofilite, crengile și frunzele uscate.

Udare

Sper ca septembrie să aducă ploaie, în sfârșit. Cărțile spun ca toamna să se stropească grădina doar dacă e cazul. Păi anul acesta udatul va fi la ordinea zilei, cel puțin în prima parte a lunii.

O evaluare a grădinii

O plimbare prin grădină cu observarea atentă a plantelor e utilă pentru a vedea ce a mers bine și ce nu anul acesta. Astfel ne facem planuri pentru anul următor.

Dacă unor plante nu le-a mers bine în locul în care au fost puse, vom cerceta cu ce am greșit: cu expunerea la soare, cu tipul de sol sau modul de udare. Vom căuta să le găsim un loc mai potrivit sau vom renunța la ele.

Plantări

Începutul toamnei este momentul potrivit pentru plantări. Fie că sunt bulbi, arbori, arbuști sau plante perene.

Acestea din urmă, e bine să le sădim în septembrie pentru ca rădăcinile să apuce să se stabilizeze până la apariția gerurilor.

Plantatorul pe care îl folosesc este excelent și am scris acum ceva timp despre el.

Din nefericire, când am avut lucrări în grădină și am mutat bulbii, am pierdut multe flori de primăvară. Acum voi căuta în special lalele și anemone, ca cele care au dispărut.

Am o listă de distribuitori salvată pe Trello și voi studia oferta lor. De la Sweet Garden am mai cumpărat.

Plante perene

Tăierea plantelor perene e cel mai bine să o lăsăm pentru primăvară. Acestea au farmecul lor iarna în straturi, se acoperă de promoroacă, țin peisajul interesant, iar semințele sunt hrană pentru păsări.

crizanteme

Doar cele care arată rău trebuie tăiate acum, cu grijă să nu afectăm baza plantei, unde deja își fac apariția mugurași.

Unele dintre ele sunt veșnic verzi, precum helleborus, garofițele, euphorbia, heuchera, cimbrul, lavanda. Acestea au evoluții interesante iarna.

În schimb, e momentul propice să le divizăm pe cele pe care le considerăm prea dese. După ce le transplantăm, le adăugăm compost ca să țină rădăcinilor cald până se dezvoltă suficient să facă față iernii. Pentru restul plantelor perene vom pune compost în octombrie.

Exemple din grădina mea: crini de o zi (hemerocallis), iriși, bujori.

Iar plantele bulboase de vară (dalii, gladiole) se scot și se păstrează la loc rece. Noi avem puține plante de acest fel. E comoditatea mea; vreau să muncesc cât mai puțin.

Straturi de flori

Am în plan realizarea unor straturi noi de flori. Ideal este să pregătesc pământul de acum, chiar dacă voi planta în primăvară. Trebuie să:

  • delimitez locul;
  • smulg buruienile sau să scot gazonul;
  • adaug compost pentru a îmbunătăți solul.

Compostul se integrează în sol în timpul iernii, iar primăvara stratul este gata pentru plantări.

Gazonul

Pe acesta încă îl tăiem normal în această lună. Iarba o întindem la uscat și o vom folosi pentru mulcire.

gradina in august

Plante în ghivece

Aclimatizarea plantelor de interior care au stat afară pe timpul verii se face gradual. Recunosc că nu întotdeauna am răbdare cu ele. Ideală este următoarea schemă: câte 1-2 săptămâni la lumină mai redusă în exterior, apoi în loc foarte luminos în interior și în final să ajungă la locul în care vor ierna.

Tot acum vom face replantări în cazul acelora cărora vrem să le schimbăm ghiveciul.

Recolta din grădina în septembrie

Din septembrie merii și perii dau recolte bogate. Doar fructele perfect sănătoase se califică pentru a fi păstrate ca atare. Dar gama de procedee de conservare este foarte mare, fie că e vorba de compoturi, gemuri, dulcețuri.

tomate

De ani de zile strivesc roșiile întregi în blender și le păstrez la congelator. Am credința aceasta că semințele și coaja sunt foarte sănătoase și nu vreau să mă privez de a le mânca. Din fericire, tot mai multe studii recente confirmă ceea ce bunul simț (common sense) m-a îndrumat.

Grădinile sunt complexe, așa că fiecare va adăuga lucrări specifice cazului său. Spor la treabă, vă urez, că e mult de muncă pentru grădina în septembrie!

Leave a Reply