Încă un an cu secetă prelungită. Cu mari eforturi am reușit să menținem vii plantele pe timpul verii. Să vedem ce vom face cu grădina în septembrie.

Obiective pentru grădina în septembrie

Diminețile devin răcoroase, uneori chiar neguroase, semn că toamna se apropie cu pași mici. Căldura s-a domolit, iar zilele sunt dulci și plăcute.

Și plantele se simt acum mai bine, după ce a trecut canicula. Încep să revină la viață, să le apară iar boboci, iar verdele frunzelor capătă culori mai vii.

Petrecerea timpului în grădină acum, fără căldura sufocantă, este o delectare. Fie că ne găsim câte ceva de lucru printre plante, fie că ne odihnim sau luăm masa.

În același timp, să ne gândim la viitor. Pentru că…

Sezonul următor de grădinărit începe toamna!

Nu trebuie să așteptăm iarna pentru a face planuri de cum va arăta grădina anul viitor. Acum o avem în fața ochilor!

O plimbare prin grădină cu observarea atentă a plantelor e utilă pentru a vedea ce a mers bine și ce nu anul acesta. Dacă unor plante nu le-a priit în locul în care au fost puse, vom cerceta cu ce am greșit: cu expunerea la soare, cu tipul de sol sau modul de udare. Vom căuta să le găsim un loc mai potrivit sau vom renunța la ele.

Pepinierele sunt iarăși pline de răsaduri, ofertele se țin lanț și toate ne îmbie să facem noi încercări. Rămâne să luăm decizii.

Exemplul unui strat de flori (o evaluare a grădinii)

Am un exemplu de strat care a fost spectaculos în lunile de primăvară și început de vară; acum e dezolant. De la acest peisaj, cu lalele…

lalele mov

…a urmat acesta, la începutul verii.

gradina la sfarsit de mai- strat insorit

Pe măsură ce treceau zilele, florile de Lychnis coronaria deveneau tot mai spectaculoase.

suport de flori

Ca acum, la început de septembrie, aleea să arate așa:

Gradina in septembrie

Ce e de făcut pentru ca un strat să arate bine până vine iarna?

De la caz la caz, trebuie adăugate plante perene cu înflorire toamna, plante anuale sau ghivece cu flori.

În cazul acestui strat, pe el sunt plante perene veșnic verzi în primul an. Mai am de așteptat doi ani până ce acestea să ajungă la maturitate, cu ținută aspectuoasă și după ce florile trec. De aceea, aici nu voi putea planta crizanteme, de exemplu. Dar pentru pete de culoare, am hotărât ca anul viitor să răsădesc niște flori de vară anuale de statură mică, cu înflorire până târziu în toamnă.

Pentru anul acesta voi adăuga câteva ghivece cu flori.

Desigur că e nevoie de un pic de experiență, de multe încercări și de inevitabile eșecuri până când începem să intuim, în mod natural, ce avem de făcut.

Ideea e că fiecare strat de flori poate fi îmbunătățit. Acum îl vedem cel mai bine și acum trebuie să hotărâm ce vom face pentru anul următor.

Lucrări generale

Curățare

După perioada de vară (caniculă, concedii) trebuie luate la rând din nou straturile din grădină. Eliminarea buruienilor acum e mult mai eficientă. Acestea nu vor apuca să producă semințe, iar primăvara va fi mai ușor de gestionat problema lor.

De asemenea, e necesară o trecere prin toată grădina pentru a înlătura florile ofilite, crengile și frunzele uscate.

Udare

Septembrie aduce ploaie, în sfârșit. Dacă perioadele dintre ploi sunt mai mari, grădina trebuie udată temeinic o dată pe săptămână. E mult mai sănătos pentru plante decât udat câte puțin în fiecare zi. Deoarece, în acest ultim caz, rădăcinile se ridică la suprafața solului după apă, iar la venirea iernii, acestea au șanse să înghețe, iar planta să fie compromisă.

Plantări

Se plantează cel mai bine toamna, la începutul ei. Fie că e vorba de bulbi, arbori, arbuști sau plante perene. Dacă întârziem mai mult, acestea nu vor avea timp să își stabilizeze rădăcinile și să se obișnuiască în noul loc până la venirea frigului.

Pe un caiet notăm pentru fiecare loc ce ne dorim și cumpărăm cât mai multe plante acum. Iar la primăvară, acestea vor avea deja un pas înainte pentru noul sezon.

Să avem, de asemenea, o listă de magazine de unde am mai făcut achiziții bune. Eu am una salvată pe Trello.

Pentru lucrările din grădină am un plantator excelent și am scris acum ceva timp despre el.

Colectarea semințelor

E o plăcere să te plimbi prin grădină și să observi ce strategii de înmulțire a dezvoltat fiecare plantă. Apoi, să aduni prețioase semințe și să le păstrezi cu stil, după cum am scris on Colectarea semințelor.

pictez in acuarela pe plicurile de seminte

Plante perene

Tăierea plantelor perene e cel mai bine să o lăsăm pentru primăvară. Acestea au farmecul lor iarna în straturi, se acoperă de promoroacă, țin peisajul interesant, iar semințele sunt hrană pentru păsări.

crizanteme

Doar cele care arată rău trebuie tăiate acum, cu grijă să nu afectăm baza plantei, unde deja își fac apariția mugurași (rozete).

Unele dintre ele sunt veșnic verzi, precum helleborus, garofițele, euphorbia, heuchera, cimbrul, lavanda. Acestea au evoluții interesante iarna.

În schimb, e momentul propice să le divizăm pe cele pe care le considerăm prea dese. După ce le transplantăm, le adăugăm compost ca să țină rădăcinilor cald până se dezvoltă suficient să facă față iernii. Pentru restul plantelor perene vom pune compost în octombrie.

Exemple din grădina mea: crini de o zi (hemerocallis), iriși, bujori.

Iar plantele bulboase de vară (dalii, gladiole) se scot și se păstrează la loc rece.

Straturi de flori

Pentru realizarea unor straturi noi de flori, ideal este să pregătim pământul de acum, fie că vom planta toamna sau doar la primăvară. Trebuie:

  • delimitat locul;
  • smulse buruienile;
  • adaugat compost pentru a îmbunătăți solul.

Compostul se integrează în sol în timpul iernii, iar primăvara stratul este gata pentru plantări. Dacă vom proceda la plantări de acum, trebuie să avem grijă să protejăm plantele la venirea frigului.

Gazonul

Pe acesta încă îl tăiem normal în această lună. Iarba o întindem la uscat și o vom folosi pentru mulcire.

gradina in august

Plante în ghivece

Aclimatizarea plantelor de interior care au stat afară pe timpul verii se face gradual. Recunosc că nu întotdeauna am răbdare cu ele. Ideală este următoarea schemă: câte 1-2 săptămâni la lumină mai redusă în exterior, apoi în loc foarte luminos în interior și în final să ajungă la locul în care vor ierna.

Tot acum vom face replantări în cazul acelora cărora vrem să le schimbăm ghiveciul.

Recolta din grădina în septembrie

Din septembrie încep recoltele bogate de fructe și legume. Gama de procedee de conservare este foarte mare, fie că e vorba de compoturi, gemuri, dulcețuri.

tomate

De ani de zile prefer pentru legume congelarea. De exemplu, strivesc roșiile întregi în blender și le păstrez ca atare la congelator.

În final…

Grădinile sunt complexe, așa că fiecare va adăuga lucrări specifice cazului său. Spor la treabă vă urez, că e mult de muncă pentru grădina în septembrie!

2 Comments
  1. Sa aveti o toamna minunata cu roade bogate!

Leave a Reply