Nu imi place sa merg la cumparaturi deloc. Cunosc persoane care isi fac drum mereu la magazin pentru a lua mancare, lucru care pe mine m-ar stresa cumplit. Prefer sa organizez proviziile si sa raresc pe cat posibil cursele pentru a le reactualiza.

Notiunea de camara ca spatiu de stocare a primit noi intelesuri odata cu modernizarea bucatariilor. Cand am prezentat-o pe larg, am aratat ca am folosit un sertar al mobilei bucatariei pentru a tine borcanele cu produse de bacanie,

 

kitchen drawers

 

iar alte doua pentru mirodenii.

 

kitchen drawers

 

Le folosesc de 10 ani (ce mult timp a trecut!) si trebuie sa spun ca a fost o decizie castigatoare, chiar daca destul de scumpa la vremea aceea.

Pentru stocuri mici de alimente e suficient daca spatiul este organizat bine. Dar acea camara, ca pe vremuri, cu rafturi aliniate pline de conserve de casa, cu mirodenii puse la uscat in cosuri, cu lumina difuza si plina de mister, m-a bantuit multa vreme. Renovarea subsolului, pe langa ateliere si gradina de iarna, a insemnat si implinirea acestui vis.

Am pus pe facebook acum ceva timp o fotografie cu camara inca neamenajata. In comentariul de atunci incercam sa surprind atmosfera de vraja care ma copleseste de cate ori patrund in ea. Mi se pare ca timpul e suspendat in acest loc in care lumina si zgomotul abia patrund. (De aceea si fotografiile sunt neclare!)

 

camara

 

M-am bucurat de ea de la bun inceput, chiar daca amenajarea urma sa dureze.

Proiectul de mobilare a insemnat realizarea unor rafturi din lemn de molid pe care l-am ars pentru a-l face mai interesant. Scriam aici ca l-am innobilat trecandu-l prin foc.

Rafturile se intind pe patru metri si sunt mai late in partea de jos, 60 cm, suficient pentru a incadra congelatorul si alte obiecte mari, iar in partea de sus au 40 cm.

 

camara

 

Deasupra lor am asezat o colectie de cosuri (in unele se afla mirodenii puse la uscat) si vase de ceramica.

Pe blat am asezat cosuri cu nuci si alune (prima productie importanta a celor doi aluni din curte). Conurile agatate si cele presarate pe rafturi au fost primele decoratiuni pe care le-am aranjat pentru Craciun.

 

camara

 

Asa cum scriam in articolul Cum ma organizez pentru mesele de sarbatori, dupa ce ma hotarasc ce feluri de mancare vreau sa gatesc pe perioada sarbatorilor, urmeaza aprovizionarea cu alimente cu termen de valabilitate mare. Anul acesta, de cum am terminat de montat rafturile, am dat fuga la magazin si am facut provizii. Marturisesc ca nu mai aveam in casa nici macar zahar si ulei de floarea soarelui. Cum bucataria este acum sub asediu, mesele noastre au mai mult aer de santier.

Cu ce sunt ocupate rafturile

Primul segment e rezervat congelatorului in partea de jos. A fost o intreaga discutie daca sa il aduc aici, tinand cont ca asta inseamna un surplus de caldura. Dar, observand ca temperatura spatiului nu a crescut nici macar in zilele de canicula cu mai mult de 18º C,  am hotarat ca locul lui este aici.

 

camara 5

 

In partea de sus sunt bauturi, (cateva pregatite in familie), pahare, cani ce amintesc de diverse evenimente.

Urmeaza zonele cu tipuri de zahar, cu ceaiuri de iarna si cafea, cu alte produse de bacanie, cu mai multe alimente cumparate pentru sarbatorile de acum, cu conserve si muraturi.

 

camara

 

Si-au mai gasit loc: vase si ustensile pentru gratar care stau pe timpul iernii aici, un cantar vechi pe care l-a folosit mama pe toata durata copilariei mele pentru minunatele ei prajituri si pe care as vrea sa il reconditionez, colectia de cutii metalice, bune oricand este nevoie de un recipient pentru ceaiuri sau alte obiecte, tingiri extrem de vechi pe care le folosea bunica mea pentru placinta.

 

camara

 

Sub blat sunt bidoane, damigene (din pacate goale, deocamdata), cutii cu recipiente de plastic sau aluminiu si cutiile din lemn despre care am vorbit cand le-am desenat etichetele.  Acestea pastreaza sortate tipuri de borcane pentru conserve si capacele aferente.

 

camara

 

 

camara

 

 

camara

 

Rezervele de mirodenii stau grupate intr-un cos. Langa acesta se vede o sticla cu esenta de vanilie homemade.

 

camara

 

In camara mai sunt: vase de dimensiuni mari pe care le folosesc de foarte putine ori pe an, ceaune (cel mare asezat pe pirostrii, o chestie primita de la mama si pe care nu am folosit-o niciodata, dar care se pare ca face parte dintr-o gospodarie solida!), navete bune pentru transportul borcanelor. Vasul cel mare din cupru adaposteste un sac de faina, caci ce ar fi o camara traditionala fara faina din belsug!

 

In departare se vad cosuri care vor sta candva pe masa, in centrul camerei, masa pe care o voi construi (un proiect care va trebui sa mai astepte).

Visez cu ochii deschisi acum ca pe acea masa vor sta cosurile cu ierburi puse la uscat si inca unul gol care va fi folosit pentru a duce/aduce alimente in si din bucatarie.

Voi ascunde tevile vizibile sub niste polite care vor inconjura peretii goi. Mai e de lucru, insa important este ca am acum o camara functionala.

 

camara

 

Intr-un colt am asezat un mic dulap cu rafturi inguste. Aici stau sortimentele de dulceturi, gemuri, miere.

 

camara

 

Inca nu am avut timp sa le aranjez frumos pentru sedinta foto; sunt doar sortate si asezate pe servetele dantelate de hartie.

 

camara

 

Cam atat am avut de zis despre aceasta lucrare la care am muncit foarte mult, dar care mi-a adus atat de multa bucurie, incat am coborat in subsol in ultimele zile si cand am avut treaba si cand nu: numai ca sa-i mai arunc o privire.

Ca persoana obsedata de organizare, pot spune ca este o camera fundamentala si care se leaga perfect cu zona de bucatarie. Un vis pentru orice gospodarie cu pretentii.

 

camara

 

Cum se organizeaza camara:
  1. O camara eficienta trebuie sa urmareasca preferintele familiei, altfel mancarea se iroseste.
  2. Pentru fiecare pachet inceput si dus in bucatarie trebuie sa existe o rezerva in camara.
  3. E necesara o lista de cumparaturi asezata la indemana pentru a nota cand este inceput ultimul pachet dintr-un sortiment.
  4. Proviziile noi se aseaza in spatele celor vechi (rotirea stocurilor).
  5. Din cand in cand trebuie facut un inventar scurt pentru alimentele carora li se apropie termenul de expirare sau nu s-au potrivit gustului familiei.

 

Observatii de final:
  1. Ambianta intr-o camara trebuie sa fie pastrata intre anumiti parametri constanti pe parcursul anului. Trebuie urmarite temperatura si umiditatea cu ajutorul unui termometru/higrometru. Despre conditiile din camara (si din subsoluri, in general), voi scrie separat. Deocamdata nu am facut referire decat la problema radonului.
  2. Contrar a ceea ce ati putea crede, legumele si fructele NU se pastreaza in camara. Acestea au nevoie de umiditate foarte mare si pentru ele voi construi un loc special. Cand va fi gata il voi prezenta.

 

 

 

9 Comments
  1. Absolut superb.
    Mi se pare ca esti norocoasa sa ai spatiul care iti trebuie ca sa iti pui toate proiectele in aplicare. Asta e minunat. Aceasta camara e si visul meu, dar din pacate nu am unde sa o fac. Stii insa cu ce ma confrunt acum? Cu niste gaze care au aparut in pungile cu faina si malai. Am un raft in bucatarie pe care tin cate o punga din cele necesare, iar in fata lor am borcanele cu capac in care sunt puse cantitatile uzuale din aceste produse. Ei bine, desi borcanele au capac, si in ele au intrat aceste gaze. Ai mare grija, urmareste sa nu apara si la tine, caci tu ai acolo cantitati mai mari si e pacat sa ti le infesteze pe toate. Nu stiu de la ce se fac si cum se poate scapa de gazoabele astea, caci am incercat inclusiv cu insecticid si degeaba.

    • Multumesc, Cristina!
      Cunosc problema gazelor care apar in borcane inchise; au aparut si la mine uneori. Dar am constatat ca se intampla doar in unele borcane in acelasi timp, ceea ce m-a dus cu gandul la faptul ca acele produse sunt deja infestate cand le cumparam. S-a intamplat si in cazul pungilor de plastic inchise ermetic si fara gauri. De aceea am si scris in sfaturi ca este bine sa se faca din cand in cand un inventar rapid; e de fapt o verificare a datelor de expirare si a starii alimentelor. Iar ca sa scapi de ele nu iti ramane, din pacate, decat sa arunci continutul borcanelor, pungile cu probleme si sa speli bine in urma lor. Si sa te rogi sa ai mai mult noroc data viitoare la cumparaturi 🙂

  2. mie mi se pare… incredibila. mi-as face biroul in asa camara 🙂
    se intra din casa sau de afara in incapere?

    • Multumesc frumos! Avem si scaune prin preajma 🙂
      De fapt se ajunge repede in camara; scarile catre subsol pornesc de langa bucatarie si pana la camara este interpusa doar o incapere. Partea frumoasa cu renovarea subsolului este ca il simt acum facand parte integranta din casa. Chiar daca si inainte doar coboram cateva trepte sa ajung la el, mi se parea un corp strain si nu imi placea sa stau acolo. Acum e minunat. Voi mai scrie despre el.

  3. Buna seara. Un loc minunat in acelasi timp practic si deosebit de util, creeat de un om gospodar care stapaneste tainele organizarii.Poate oricand rivaliza cu cele mai elegante magazine in stil rustic.Felicitari si spor la pregatirile de Sarbatori.

  4. Ce cuvinte frumoase! Multumesc. Este un proiect la care tin mult si sper ca voi reusi sa il inchei cu bine.
    Sarbatori fericite!

  5. wow. foarte organizat

  6. Felicitari pențu tot ceea ce faceti si ne aratati si noua si ne dati atatea idei frumoase! Va citesc cred de vreo patru ani si intru mereu o data pe saptamana sa vad daca ati mai scris ceva…astept fiecare articol cu emotie si bucurie…Acum am simtit nevoia sa va felicit si sa va urez muuulta sanatate,sarbatori binecuvantate si numai bine.Va multumesc pentru tot ce impartasiti cu noi!

    • Multumesc mult pentru aprecieri si sper mereu ca sunt de ajutor.
      Sarbatori fericite!

Leave a Reply