Una din plantele cele mai frumoase ale verii, mușcata (Pelargonium) vine într-o diversitate de culori și soiuri. Nu numai florile, ci și frunzele sunt extrem de decorative, iar unele sunt chiar parfumate! În condițiile actuale ale schimbărilor climatice, cu temperaturi mari și secetă vara, este alegerea perfectă. Nu e prima dată când cresc mușcate. Totuși, niciodată nu au fost atât de spectaculoase. Plesnind de sănătate, cu zeci de flori desfăcute, râzând în fiecare zi la soare! Secretul mușcatelor este pământul potrivit, așa cum am constatat de curând.

Dar alte mici amănunte au marcat drumul către rezultatul de acum. Să le luăm pe rând:

secretul muscatelor din gradina

Ghivecele și substratul

Mușcatele pot crește direct în straturile din grădină, în ghivece sau în coșuri suspendate. Ele au nevoie de un loc însorit pentru a performa. Eu prefer să le cultiv în ghivece, deși am încercat și varianta grădinii și le-a mers bine. Dar toamna oricum trebuie să le scot din strat pentru că nu rezistă la frig.

Cu cât ghiveciul e mai mare, implicit cantitatea de pământ folosită mai multă, cu atât mai bine. Mușcatelor le place să se desfete în containere generoase. Dacă acestea au dimensiuni foarte mari, se pot folosi două sau trei exemplare, iar rezultatul va fi cu atât mai impresionant.

Anul acesta am folosit pământ special de mușcate de la Agro. Altădată consideram că fac economie punând ceva compost și, în rest, pământ din grădină. Să știți (sau poate știți) că nu funcționează așa! Pământul special pentru ghivece merită fiecare bănuț dat pe el. Cel de grădină se compactează și nu va lăsa rădăcinile să respire și să se dezvolte în voie, iar planta va suferi.

secretul muscatelor

Apa și îngrășămintele

Mușcatele sunt rezistente la secetă și suportă ca într-o zi să nu primească apă. Totuși, trebuie udate regulat în perioadele caniculare, mai ales dacă ghivecele sunt mici (deci au pământ puțin la dispoziție).

Substratul special menționat mai sus conține fertilizant pentru șase săptămâni. Deși a trecut mai mult timp de la plantare, mușcatele sunt în continuare pline de flori și de boboci. În următoarele săptămâni voi începe să adaug un fertilizant lichid bogat în potasiu, în concentrație mai mică decât cea recomandată în instrucțiuni. Doar dacă acestea vor simți nevoia, le voi pregăti hrana cu concentrația indicată pe sticlă.

Procedez astfel pentru că în materie de fertilizanți, ce e prea mult dăunează sănătății plantelor, chiar dacă, teoretic, ar trebui să le fie mai bine.

Această operațiune va dura până în toamnă, apoi le las să se odihnească în sezonul rece. Pe timpul iernii le voi pune doar puțină apă, atunci când pământul se usucă.

muscate

Răsaduri noi din plante vechi

Mușcatele de acum provin din plante vechi, lemnoase, pe care am hotărât anul trecut să le întineresc.

Astfel am ajuns la un număr foarte mare de noi plante cu care am împodobit grădina și din care deasemenea am dăruit.

Condițiile de microclimat pe care le-am oferit pentru prinderea răsadurilor au fost suficiente. Nu am avut nevoie de hormoni de înrădăcinare. Doar de un pământ special pentru răsaduri, la care am adăugat un surplus de nisip (pentru că el deja avea în compoziție nisip) și puțin perlit.

Am așezat lăstarii de mușcate în ghivece, câte trei, lipiți de marginea lor. Nu știu de ce se procedează astfel, dar a funcționat.

Am tăiat tulpini noi, fragede, și am rupt frunzele de la baza lor, lăsând cel puțin un nod din care se va forma rădăcina.

Am eliminat o parte din frunze pentru ca plantele să nu piarda apă prin respirație. Pentru că ele trebuie să se concentreze pe dezvoltarea rădăcinilor. Le-am udat doar când pământul se usca. E foarte important să nu fie udate prea mult pentru că rădăcinile în formare pot putrezi repede.

plantare muscate

Din cele câteva zeci de răsaduri puse toamna trecută, doar trei-patru nu s-au prins. Ceea ce a dus la o dilemă: ce fac cu atâtea plante?!? Am găsit până la urmă ghivece, am improvizat, am dăruit din ele și de celelalte mă voi bucura până la toamnă. De acest spectacol minunat pe care mi-l oferă sutele de flori roz și roșii.

Operațiunea de întinerire a mușcatelor nu trebuie făcută în fiecare an. Ci doar atunci când tulpinile devin prea lungi, lemnoase și golașe.

Altfel, e necesar ca măcar o parte din pământ să fie schimbat pentru a asigura o înflorire bogată în sezonul următor.

Trecerea prin anotimpuri

Mușcatele sunt plante exotice care nu rezistă afară iarna. Ele sunt perene, deci pot fi ținute la adăpost în timpul iernii, iar când temperaturile devin iar pozitive, sunt scoase în aer liber.

Unii grădinari sfătuiesc să le considerăm anuale și să le aruncăm iarna, apoi primăvara să cumpărăm plante noi. Nu mă pot gândi la un astfel de scenariu!

Iarna

Pe timpul sezonului rece le țin în atelierul din subsol, așezate pe rafturi, la ferestre sau în apropierea lor. Temperaturile sunt de 10-15 C, suficient de mari pentru perioada lor de repaus.

jurnalul gradinii in martie - garajul

Spre primăvară, când zilele sunt mai lungi și însorite, încep chiar să înflorească. Aici primesc suficientă lumină ca să nu își alungească tulpinile în căutarea ei. Astfel cresc viguroase și sănătoase. Le ud moderat, doar când pământul se usucă.

Răsadurile stau inițial departe de soare, dar pe măsură ce plantele se înrădăcinează și încep să se dezvolte frumos, le apropii și pe ele pe cât posibil de ferestre.

Primăvara

Primăvara, când gerurile de noapte au trecut, le duc mai întâi în seră pentru a le obișnui cu diferențele de temperatură zi-noapte. Este așa-zisul proces de întărire a rezistenței sau aclimatizare. Sera are sistem de umbrire, astfel că soarele nu este prea puternic ziua, iar noaptea sunt destul de protejate de temperaturile mici și de vântul rece.

Pentru cine nu are seră, o verandă sau alt loc ferit de frig și vând e suficient de bun pentru aclimatizare.

Vara

După câteva săptămâni, când temperaturile sub zero grade nu mai sunt posibile și nopțile au temperaturi de aproximativ 10 C în majoritate, e timpul ca mușcatele să ajungă în aer liber.

secretul muscatelor

Toamna

La fel, toamna, sunt cu ochii pe buletinul meteorologic începând din octombrie, pentru a evita o catastrofă în cazul unui îngheț timpuriu. Plantele sunt destul de rezistente acum, dar mai bine evit riscul de a le vedea pierdute.

Întreținere

Pe timpul iernii și în perioada de aclimatizare inspectez regulat armata de ghivece și rup frunzele care s-au uscat.

Pe timpul verii, am grijă să tai florile uscate pentru a încuraja formarea de boboci noi. E unul din dezavantajele acestor plante. Pentru cei cu timp limitat, e o bătaie de cap să treacă în mod regulat peste toate mușcatele și să le taie florile ofilite pentru a împiedica formarea semințelor. Dar aceasta e o condiție pentru ca mușcatele să înflorească intens.

În final…

Pot spune că mușcatele sunt plante care se cresc ușor, cu condiția unor mici îngrijiri… și a unui pămînt special.

secretul muscatelor

2 Comments
  1. O explozie de culori! 🙂

Leave a Reply