Am citit lunile trecute un articol despre un studiu care atestă că este sănătos să mănânci 30 de feluri de vegetale pe săptămână. Se pare că este destul de mult citat, așa că puteți da o căutare pe google pentru amănunte. Cert este că am primit această informație ca pe o provocare. Pentru că prima reacție este: cum să reușești să cumperi 30 de feluri de vegetale pe săptămână? Și apoi să le gătești? Să le și mănânci?

Am constatat în câteva săptămâni că nu e nici pe departe atât de greu. E pur și simplu un mod de a conștientiza că trebuie să variem meniul cât mai mult pentru a avea o viață sănătoasă.

Regulile pe care le-am stabilit pentru a fi sigură că ating acest obiectiv au fost:

  • O supă sau o ciorbă, cel puțin, pe săptămână
  • Câteva salate cu verdețuri diferite
  • O mâncare gen ghiveci în care să adaug cât mai multe legume
  • O varietate mai mare de condimente, proaspete sau uscate

Salatele

În articolul de azi voi arăta cum fac ca salatele să cuprindă cât mai multe vegetale.

Aleg, în primul rând, pachete de verdețuri, cum sunt cele de la Lidl. Iar acum, cu venirea sezonului cald, cultiv în grădină o mulțime de verdețuri variate.

Salata din grădină

Acum au ajuns bune de mâncat salatele, spanacul, ceapa, usturoiul, rucola și pătrunjelul. În salata de azi sunt toate, în afară de usturoi.

Verdețuri in coș

Pe lângă ce se găsește proaspăt la magazin sau în grădină, țin în frigider conserve de capere, sparanghel, măsline negre și verzi. Murăturile de orice fel sunt extraordinar de sănătoase și, odată cu venirea verii, nu trebuie să le uităm.

Vinegreta poate fi simplă, ca în salata de azi, sau mai complexă, așa cum o aminteam într-un articol din anii trecuți, în care scriam cum mă organizez să mănânc cât mai multe salate.

Dar neapărat cu puțin muștar, de exemplu de Dijon, mai ales dacă în salată sunt plante crucifere. Nu dau link către studii, veți găsi pe google.

Salată

Dacă număr câte vegetale sunt în această salată simplă, ajung la frumosul număr de 9 feluri diferite. Am ales să adaug proteine din ouă și conserva de pește pentru a varia dieta. Pentru că o salată simplă de verdețuri e plictisitoare mâncată “à la longue”.

Nu mai pare așa greu de atins 30 de feluri de vegetale pe săptămână, nu?

Leave a Reply