Am promis că voi arăta câteva fotografii cu părțile urâte din grădină, cu locurile care trebuie îmbunătățite după perioadele lungi în care am neglijat-o. Sunt cadre largi luate în urmă cu două luni. Curtea era golașă, prea puțin înverzită. Dar așa trebuie făcute fotografiile care vor ajuta la îmbunătățirea aspectului. Când natura își intră în drepturi, aceasta acoperă mizeria și lipsurile. Să vedem împreună ce e de aranjat în grădină!

Încă o precizare – în lumea perfectă care apare peste tot în media, este destul de greu să faci pasul de a arăta tuturor imagini necosmetizate. Dar consider că un pas absolut necesar pentru progres este tocmai recunoașterea lipsurilor.

Grădina din față

Să începem cu partea din față a grădinii.

gradina din fata

Această fotografie relevă faptul că lipsesc plantele veșnic verzi care să facă interesantă grădina și pe parcursul iernii. Vara, trandafirii de la gard formează un gard viu în fața celui real. Însă iarna e totul prea golaș. Am încercat cu niște tuia care nu s-au prins în acea zonă. Mi-a venit ideea unui brad pe care să îl luminez de Crăciun, vizibil din bucătărie.

Acum realizez că trebuie să repar totuși micul zid de cărămidă pe colț. Iar ghivecele așteaptă flori de vară, pentru că de cele de primăvară nu am avut timp toamna trecută.

Gradina din fata vazuta din balcon

Încă o vedere, de data aceasta de pe balconul bucătăriei. Stratul arată haotic pentru că lipsesc ancore care să îl structureze. Acestea vor fi tufele de buxus pe care le-am plantat ca puieți și sunt încă prea mici ca să configureze spațiul. Anul acesta vor crește substanțial, sper!

gradina cu rotonda

Ca lucrare de mentenanță, trebuie curățate pietrele. În ele au răsărit și plante dorite pe care va trebui să le transplantez. Yucca nu arată bine aici, așa că o voi duce în altă parte.

Partea de vest a grădinii

În partea de vest este aceeași problemă a goliciunii gardului pe timpul iernii. Partea grea aici constă în faptul că stratul este foarte îngust si va fi greu să adaug plante noi. Nu am o soluție deocamdată.

Deși intrarea în casă e renovată și aleea e pavată cu granit, mă deranjează că pe pereții înălțați se scurge apa între plăci și lasă dâre de noroi. Mă gândesc la o soluție de a sigila cu silicon rosturile.

intrarea in curte

Aici se vede mai bine că trebuie să rezolvăm și intrarea în subsol (fostul garaj).

Gradina vazuta din spate

Pergola era în lucru la acea dată. Cea veche de 20 ani sucombase sub greutatea glicinei.

Pergola de la distanta

Din spatele grădinii se văd pergola și un colț din seră.

Sera

De aranjat in gradina, sera

Of, sera! A fost perfectă să țin ghivecele pe timp de iarnă, dar, cumva, lucrurile au scăpat de sub control. Am multe de aranjat în grădină!

De aranjat in gradina, in sera

Ghivece, răsaduri, pământ de flori și alte acareturi în devălmășie. M-am gândit la niște sisteme de organizare ca să nu mai ajung în situația asta.

Grădina din spate

Gradina din spate

Deși nu arată prea bine aici, stratul acesta înălțat e absolut superb acum fără să îi fac nimic. Plănuiesc să plantez iederă care să urce în anumite desene pe perete pentru a arăta interesant în perioada de iarnă.

O greșeală pe care vreau să o îndrept este că nu am vopsit containerul de apă de ploaie în negru. Va fi mai greu acum să desfac iedera de pe el.

De aranjat in gradina, gradina din spate

Dinspre stratul înălțat se vede gardul din spatele grădinii. Am construit niște jardiniere dintr-un lemn roșu pe care l-am avut la dispoziție și voi planta și aici iederă.

De aranjat in gradina, colt din sera

Tot din acest punct, spre est se vede colțul serei și o masă de fier pe care nu știu încă unde să o plasez mai avantajos.

Vedere din spatele gradinii

Iar spre vest se vede băncuța pe care am făcut-o acum doi ani și care va intra în reparații. Firele și burlanele nu arată bine în cadru!

Gradina de legume

Tot in spate am încercuit o mică grădină de legume care are nevoie de puțină îngrijire.

Intrare pe terasa

Casetele de la intrarea pe terasă sunt pline de iederă și aici se vede aceeași problemă care mă exasperează, cu apa scursă printre rosturile granitului.

În final…

Ei bine, cam asta a fost! Lucrurile au evoluat de la acea dată, cel puțin în parte, dar au rămas multe de aranjat în grădină.

Sunt foarte mândră de terasa cu pergolă. Am reușit să o terminăm cât să văd florile de glicină atârnând pe noua structura. Până la o prezentare completă, am pus o fotografie ca mărturie.

Glicina in floare

Și în alte zone din grădină lucrurile s-au îmbunătățit. În altele încă e nevoie de muncă multă. Dar mie îmi place să creez sisteme care să mă facă să muncesc cu ușurință și cu plăcere. Și o să vi le prezint pe rând și vouă, împreună cu progresele din grădină.

Leave a Reply