Grădina e plină acum de plante noi, interesante, de straturi de flori frumoase. Totuși, cea mai mare satisfacție mi-o dau câteva jardiniere pe care le-am pus în operă. Vă voi explica în continuare de ce este un mod atât de eficient de a cultiva salate și mirodenii în ele și cum poți să realizezi jardiniere din lăzi.
În primul rând, e o problemă de accesibilitate.
- Am plasat jardinierele în locuri preferate din grădină, lângă bucătărie, lângă terasa unde se face grătarul, pe aleile pe care circul des
- Dacă jardiniera are rotile, se poate muta în funcție de dorință
- Faptul că sunt înalte face ca plantarea și recoltarea să fie simple și plăcute
Apoi este o problemă de calitate
- A pământului folosit – pe care îl poți controla mult mai bine decât pe cel din grădină, ceea ce duce la plante sănătoase și viguroase
- Întreținerea plantelor se face mult mai ușor
Lada din lemn pe care o prezint astăzi este foarte solidă. Au fost transportate piese metalice cu ea. Am fost foarte norocoasă că mi-am dat seama de potențialul ei si nu am demontat-o pentru foc! Am un catalog din Elveția cu containere din lemn pentru grădină și cele cu dimensiuni asemănătoare sunt cam 1000 Euro. Acelea au niște inserturi metalice pe colțuri, dar nu diferă mult la aspect.
Aceasă cutie are dimensiuni apreciabile. Dar orice altă ladă cu o înălțime de minim 20 cm se pretează pentru a crește salate.
Realizarea de jardiniere din lăzi
Am curățat cutia. Se poate vopsi, eventual, dar eu am lăsat-o deocamdată natur.
Se fixează rotile dacă dorim să o deplasăm.
Trebuie rezolvată apoi problema umidității pentru a rezista mai mulți ani în folosință. Am făcut găuri la bază prin care apa în exces să se scurgă. Dar nu numai atât: am îmbrăcat interiorul cu folie pentru impermeabilizare și am fixat-o cu capse.
Am găsit o metodă pentru ca apa să nu se prelingă pe sub folie pe fundul lăzii. Am găurit folia în dreptul orificiilor din lemn și am fixat-o cu bucăți de tub din plastic flexibil (acesta trebuie să aibă diametrul exterior un pic mai mare decât al găurii pentru a intra forțat).
Plantare
Pentru că jardinierele înghit foarte mult pământ, iar pământul pentru ghivece e scump, am recurs la o metodă pe care am văzut-o la alți grădinari.
Am umplut cam o treime din înălțime cu ramuri subțiri de copac și de viță-de-vie. Acestea vor deveni compost peste un timp și vor hrăni plantele din anii viitori (o economie serioasă la bugetul grădinii, o metodă ecologică simplă de a asigura nutrienți plantelor pe viitor).
Am umplut-o apoi cu pământ special pentru ghivece (nu e indicat pământul din grădină pentru că se compactează foarte mult, iar plantele vor suferi). Chiar având la bază crengile, consumul e considerabil, așa că voi recurge pe viitor la încă un truc.
Pentru următoarele jardiniere pe care le voi construi, am în vedere să aștern peste ramurile de la bază un strat intermediar. Va fi format dintr-un amestec de frunze, de compost maturat și semi-maturat (pe care îl fac în curte), plus bucăți de gazon cu pământ pe care le-am decupat din grădină. Acestea se vor descompune mai repede decât ramurile și vor hrăni deja recolta de anul acesta, cu bătaie și pe anul următor. Deasupra va fi pământul pentru ghivece.
Cu lada astfel pregătită, am trecut la plantare.
În jardiniera de aici am plantat răsaduri de salate, de rucola și un pătrunjel. Am semănat ridichi și mărar. Am transplantat, de asemenea, din curte, o mentă și o lămâiță (Melissa Officinalis). Menta este plantată cu tot cu ghiveci pentru că are prostul obicei de a se întinde rapid prin stoloni.
După o lună, salatele și celelalte plante din jardinieră prosperă și sunt bogate, deși am tot făcut salate din ele.
În final…
Experimentul acesta al jardinierelor cu verdețuri m-a încântat atât de mult și a fost atât de reușit, încât voi extinde proiectul. În curând vă voi arăta vreo 10 jardiniere din lăzi și din alte lemne recuperate.
O jardinieră cu verdețuri poate avea oricine cu grădină sau balcon oricât de mici. E un minim efort cu recompense maxime.
Printre cele mai importante: sănătate, economie la buget, satisfacția lucrului bine făcut.
Ești harnicuta! Bravoooo! 🙂
Mulțumesc!