Pasiunea pentru dalii m-a cuprins neașteptat, acum un an, după ce am văzut la alți grădinari câte soiuri minunate încap sub denumirea acestei plante. Nu aș putea spune dacă daliile de demult erau atât de spectaculoase ca cele de azi. Cert e că, din sutele de soiuri disponibile pe piață, cu greu nu se pot găsi exemplare pe placul fiecăruia. Din păcate, țin puțin odată ce sunt tăiate. Dar nu mă pot abține la a asambla câteodată un buchet mare de dalii.

buchet de dalii

Etapele realizării buchetului

Am început cu alegerea unui vas înalt, adecvat florilor de dimensiuni foarte mari. Ca suport am folosit plasă rabitz. La fel de bine poate fi burete special. Am utilizat un suport pentru a controla mai bine dispunerea plantelor în buchet.

vas mare pentru dalii

Plantele de fundal sunt crengi de forsythia, plus câteva ramuri de mur. E uimitor câte verdețuri din grădină se pot utiliza pentru buchete. Altădată am folosit inclusiv buruieni!

plante de fundal pentru buchet

În continuare, am prins florile de dalii în buchet. Le-am plasat în mijloc și în partea de jos pe cele foarte mari, iar pe cele mici le-am așezat în partea de sus și spre lateral. Astfel, centrul de greutate se află, în mod natural, în partea de jos.

Nu-i așa că pare totul o tapiserie fină de catifea?

dalii de diferite soiuri

Buchetul este atât de bogat, încât e nevoie doar de câteva flori mărunte ca accent. Am ales ramuri de gomphrena și gura leului alb și fraise.

buchet de dalii

Soiuri de dalii

Florile de dalii sunt incredibil de elegante! Există sute de soiuri cu forme și culori diferite, cu o tentă de imprevizibil pentru că florile își modifică uneori aspectul de la un an la altul.

Iată câteva:

Celebra Tartan, care apare în grădinile multor grădinari faimoși.

dalie Tartan
Dalia Tartan

Ciufulitele acestea sunt și acum, în prag de noiembrie, atât de numeroase și de frumoase în strat, încât atrag privirile ca un magnet.

Dalie Stars Favourite
Dalie Star’s Favourite

Acest soi, cu petale albe bordate la interior cu fraise, este incredibil de elegant!

Dalie Rebeccas World
Dalie Rebecca’s World

Dalia Vancouver e din categoria dinnerplate, adică are flori uriașe, cât farfuria.

Dalie Dinnerplate Vancouver
Dalie Dinnerplate Vancouver
Dalie Dinnerplate Vancouver
Dalie Dinnerplate Vancouver

Dalia Arabian Night are flori mai mici, de un grena intens.

Dalie Arabian Night
Dalie Arabian Night

La cantități mari de flori și sortiment bogat, oricât de mult te-ai strădui, tot nu reușești să menții etichetarea corect. Mai ales când cumperi pachete cu mai multe soiuri amestecate și când florile seamănă mult între ele.

M-am bucurat de frumusețea lor, fără să știu neapărat cum se numesc.

dalie

Mai ales soiul acesta este fabulos, cu flori de tip dinnerplate, dar nu știu deloc ce denumire are. Nu pare să semene cu nimic de pe etichetele pe care le-am păstrat. Dar știu și că daliile sunt versatile și adaugă, an de an, variante deosebite față de anii precedenți.

dalie

Am exemplificat doar câteva din cele vreo 20 de feluri de dalii pe care le-am crescut în grădină anul acesta. Probabil că anul viitor voi îmbogăți colecția.

buchet de dalii

Pentru mine a fost un privilegiu să le am în fața ochilor de la începutul verii. Iar prin acest articol, am vrut să vă bucurați cu toții de minunata lume a daliilor!

Leave a Reply