În căutare de obiecte utilitare și/sau decorative pentru grădină, am ajuns să refolosesc o mulțime de lucruri care se calificau în mod normal pentru coșul de gunoi. Cu atâtea cheltuieli de renovare, trebuie la un moment dat să ne întoarcem privirea și către lucruri care zac prin cotloane și par fără viitor. Atenție, viitorul lor ar putea fi chiar grădina mea sau a ta! Voi scrie aici despre aceste obiecte vechi recondiționate pentru grădină.
Primul aspect este că nu trebuie să ne facem griji că vor sta afară, că le va prinde ploaia, că sunt în pericol de a se deteriora. Oricum erau de aruncat! Noi doar le dăm o nouă șansă pentru a se integra în decor și a ne fi de folos.
Trebuie doar să avem mintea deschisă și să nu ne speriem de aspectul inițial respingător. E uimitor ce poate face un simplu strat de vopsea!
Toate aceste vechituri au primit o nouă față și s-au transformat în suporturi pentru plantele din grădină. Îmi pare rău că nu le-am fotografiat pe toate înainte de a le vopsi.
Scăunelul
Dar am o exemplificare cu acest scăunel din lemn care are peste o sută de ani și fusese reparat pe vremuri și împodobit cu o față de vinil roșu.
Recondiționarea a constat doar din eliminarea vinilului și o vopsire. Acum e un suport simpatic pentru colecția de topiary. Faptul că e negru și se află în planul al doilea face să se piardă din vedere imperfecțiunile lui.
Scaun dantelat din resturi
Acest scaun a fost de mare ajutor la renovare. Avea șezutul dintr-un OSB care s-a rupt și s-a desfăcut în fâșii. Nu a fost niciodată vopsit și păstra urme de generații de beton și var.
Vopseaua negru-mat a scos la iveală modelul fin al picioarelor care par filigranate. În fapt, un oțel beton striat. Am pus deasupra o bucată de lemn de frasin rămas de la un alt proiect și astfel a devenit un suport foarte elegant pentru plante.
Suport cu fețe din granit
În cazul acestui stativ, chiar îmi pare rău că nu am o poză inițială! Era vopsit alb, plin de pete și ca blaturi avea niște bucăți ciobite de PAL. Nu părea să aibă nicio șansă!
L-am vopsit și am placat cele două blaturi cu granit rămas de la alte lucrări. Rezultatul a fost incredibil! E cel mai reușit articol nou din ceva vechi pe care l-am transformat în ultima perioadă.
Galeria de topiary
În fapt, toată galeria de topiary este aranjată pe aceste obiecte vechi recondiționate pentru grădină. Eram disperată să găsesc pe ce să așez plantele. Pentru că prioritățile din buget erau altele, nicidecum suporturile de flori.
Masa este făcută dintr-un panou de gard (celelalte panouri au mers la masa din seră). Probabil o voi orna în viitor cu ceva dantelării.
Cele două scaune metalice de o parte și alta a mesei sunt amintiri de la socrii mei. Acum sunt suporturi de flori, altă dată le-am plasat prin grădină ca să ne așezăm pe ele.
Suport pentru plante mici
Am amintit deja cu altă ocazie de suportul de plante pe care l-am mutat de colo-colo prin curte. El a ajuns în sfârsit să fie vopsit și decorat cu ghivece verzi cu căpșuni.
În final…
Iată doar câteva exemple de obiecte cărora le-am dat o șansă. Mai am scaune vechi, folosite ca suporturi de flori, plus alte obiecte cu forme mai ciudate pe care trebuie să le restaurez. Mulți le-ar fi aruncat fără să clipească.
Pentru mine, căutarea de comori ascunse în vechituri e un sport pe care îl practic fără oprire. Parte din necesitate, pentru că altfel aș avea nevoie de sume foarte mari pentru a acoperi toate cele trebuincioase în grădină. Apoi, unele lucruri au mai multă personalitate decât produsele de serie pe care le găsim în magazine.
Nu în ultimul rând, trecând peste clișeul cu salvarea planetei, îmi stă în fire să mă gândesc de mai multe ori până să arunc un lucru și încerc să gândesc creativ și să acord o nouă șansă unui obiect vechi.
Despre alte îmbunătățiri pe care le-am început în grădină anul trecut am scris aici.
Leave a Reply