În bucătărie, am o metodă pentru ca orice rețetă să fie simplă, chiar și una cu 17 ingrediente, ca aceasta de azi, de pâine cu mirodenii. Este aceeași metodă pe care o folosesc în multe alte ocazii, mai ales atunci când nu prea am chef să fac ceva sau mi se pare complicat.

Englezii folosesc o expresie foarte potrivită: “set the stage“. Adică trebuie să creez toate condițiile care să mă determine să acționez și să închei o activitate. Am amintit de această “punere în scenă” în multe articole de-a lungul timpului. Ultima dată, la organizarea spațiului pentru plantat semințe, un real succes dacă țin cont că nu mai am pe unde să țin răsadurile de multe ce sunt.

Despre pâinea cu mirodenii am scris acum câțiva ani, la aranjarea unei mese de Paște (cea cu flori și fluturi). Este o pâine picantă și aromată. Acum vă voi da rețeta.

masa de primavara

În cazul de față, metoda constă în a împărți rețeta în pași sau a o incrementa. Cum procedez:

Verific ingredientele și cumpăr ce lipsește

Lista de ingrediente arată destul de intimidant, nu? Mai ales dacă faci prima dată această pâine cu mirodenii.

Dar gândită în câțiva pași logici, va fi mult mai simplu. Toate ingredientele trebuie aduse în bucătărie pentru a ajunge la temperatura ambiantă.

În acest punct le împart în: ingrediente uscate, umede și lichide. Am folosit coduri de culoare când le-am împărțit în categorii. Pentru fiecare categorie desemnez un castron.

  • 300 grame făină
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță piper
  • 1/2 linguriță pudră de muștar
  • 60 grame parmezan ras
  • 60 grame cheddar ras
  • 1/2 cană de măsline verzi, tăiate
  • 8 bucăți roșii uscate, tăiate (sau 3 linguri)
  • 1/4 cană amestec de ceapă verde și pătrunjel, tocate
  • 2 lingurițe cimbru proaspăt (sau 1 de cimbru uscat)
  • 2 ouă
  • două linguri și jumătate de ulei de măsline
  • lapte bătut (făcut din 300 ml lapte și 1 lingură de oțet alb sau lămâie)

Pentru topping:

  • 1 gălbenuș
  • 2 lingurițe de apă
  • câteva rămurele de cimbru verde pentru decor
  • un praf de sare
ingrediente pentru paine cu mirodenii
Ingredientele împărțite pe categorii

(Măsurile pe care le-am folosit sunt o combinație între sistemul european și cel american. Deci ar fi bine să aveți măsuri de căni, linguri și lingurițe. În extremis, puteți folosi și ce aveți de la veselă.)

Prepararea laptelui bătut

Primul lucru pe care îl fac este să pregătesc laptele bătut. Laptele la temperatura camerei sau ușor călduț trebuie “tăiat” cu 1 lingură de oțet alb sau de lămâie. Eu pun oțet, mi se pare mai eficient. Se amestecă. După aproximativ 10 minute se observă cum se coagulează.

Laptele bătut este necesar pentru că acidul acestuia reacționează cu bicarbonatul și cu praful de copt, făcând pâinea fragedă și aerată.

Bineînțeles că îl puteți cumpăra, dar eu am folosit mereu acest substitut.

Cuptorul și tava

Încălzesc cuptorul la 180 C. Pregătesc o tavă de chec sau similară. Fie o ung și o tapetez cu făină, fie o tapetez cu hârtie de copt lipită de pereți cu un pic de unt. A doua variantă e mai practică.

Ingredientele uscate

Primele șase ingrediente se amestecă într-un castron. Acestea sunt: făina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, sarea, piperul și pudra de muștar. Le dăm deoparte.

Ingredientele umede

Am ajuns la partea de ras brânză și tocat verdeața.

Parmezanul și cheddar-ul le rad pe răzătoarea fină. Toc apoi măslinele, roșiile uscate, ceapa verde, pătrunjelul și cimbrul.

Le amestec bine pe toate într-un castron.

Ingredientele lichide

Bat bine ouăle. Adaug apoi uleiul de măsline și laptele bătut și amestec în continuare.

Prepararea pâinii

Am trei castroane cu trei tipuri de ingrediente.

Acum e momentul unirii lor. Mai întâi le amestec bine pe cele uscate cu cele umede.

Apoi fac o gaură în centrul făinii îmbogățite cu brânzeturi și verdețuri. Torn ingredientele lichide.

prepararea unei paini cu mirodenii
Făina îmbogățită și ingredientele lichide

Amestec până se formează un aluat moale și cleios. Îl torn în formă.

Topping-ul

Bat gălbenușul cu apă și un praf de sare.

Ung suprafața cu topping-ul astfel pregătit.

Ornez cu rămurele de cimbru verde.

Coacerea

Se coace timp de 40-45 minute la 180 C. Verific spre final dacă e gata cu o scobitoare introdusă în mijlocul pâinii. Când o scot, pe ea nu trebuie să fie lipit aluat.

paine cu mirodenii

Iată ce minunăție de pâine cu mirodenii a ieșit din cuptor!

Las câteva minute să se răcorească apoi o extrag din tavă o așez pe un rack. Nu o tai decât după ce s-a răcit complet.

În final…

La gătit ajută nu numai modul de organizare a bucătăriei, ci și această punere în scenă, cu ingredientele împărțite pe categorii. O înșiruire kilometrică de ingrediente este manageriată separat.

În funcție de context, aleg să încep rețeta în alt mod. Uneori pregătesc mai întâi partea umedă din listă. Aici se pierde mai mult timp, la tocat verdețuri și ras brânză. Cuptorul îl pornesc doar atunci când sunt hotărâtă să închei rețeta.

Bineînțeles că alteori o iau cap-coadă fără să mă mai alint așa mult. Dar împărțirea aceasta pe capitole este foarte utilă când ne urnim mai greu sau când avem timp limitat.

Sper că v-a plăcut rețeta de azi.

Poftă bună!

4 Comments
  1. Mi-ati facut o mare bucurie cu reteta asta, multumesc! Suna delicios si pe gustul meu si o voi incerca ‘de proba’ zilele acestea. 😊
    Apreciez si cat de clar ati explicat si da, cand iti creezi conditiile necesare, este mult mai usor sa te apuci de treaba!

  2. Am facut aceasta paine si a fost devorata de familie! Combinatia de ingrediente este castigatoare. Se face rapid si poate sta cu mandrie pe orice masa de sarbatoare. As vrea sa va trimit o poza cu prezentarea, se poate?

Leave a Reply