Rafturile cu rânduri de cărți par monotone, mai puțin interesante, dacă volumele sunt înguste și nu au coperți deosebite. La fel, dacă sunt menite pentru a decora o încăpere, în rafturi trebuie adăugate elemente care să capteze privirea. Soluția pe care am găsit-o aici este o galerie de tablouri. O soluție necostisitoare și foarte atrăgătoare.

galerie de tablouri in biblioteca

Rafturile pe care le-am construit în hol sunt albe și au nevoie de accente de culoare care să le pună în evidență. După ce strâng decorurile de Crăciun, acestea par destul de triste.

Am expus din nou colecția de obiecte marine și am realizat că e nevoie de ceva mai mult. De aici a venit ideea de galerie de tablouri.

Pentru ca amenajarea rafturilor să fie una reușită, trebuie urmate câteva reguli:

Reguli

Coerență

Trebuie aleasă o tematică, iar piesele, dimensiunile și culorile trebuie să se armonizeze. Altfel iese o învălmășeală din care ochiul nu mai înțelege nimic.

Galerie de tablouri, detaliu

Paleta de culori poate fi mai mare sau mai mică. Asta ține de personalitatea fiecăruia. Iar accentele metalice sunt întotdeauna binevenite. Sunt persoane minimaliste care se opresc la una-două culori, iar altele, care sunt tipul de colecționar, aleg să folosească mult mai multe.

În orice caz, combinația acestora trebuie să fie armonioasă pentru a plăcea ochiului. Pentru această galerie de tablouri am ales trandafiri în nuanțe de roz și roșu, deși aveam și unele desene cu ei albi sau galbeni.

Simetrie

Alegând simetria nu greșești și e cea mai simplă soluție când vine vorba de decor. Dar simetria perfectă este plictisitoare. De aceea ea trebuie spartă pe ici pe colo.

galerie de tablouri in biblioteca

Volume

Volumele trebuie să fie așezate coerent și echilibrat. Albumele de artă sunt grele, dau impresia de masivitate și de aceea sunt așezate pe rafturile de jos. În general, ceea ce pare ușor sau aerat trebuie să stea mai sus, iar ceea ce dă senzația de masivitate să fie așezat în partea de jos.

Galerie de tablouri

Pentru că albumele și tablourile sunt lineare, le-am combinat cu piese rotunjite, ceea ce face ca ansamblul să nu fie prea rigid.

Raft, detaliu

Abateri

Te poți abate de la regulile de mai sus, dar trebuie să ai grijă cum o faci.

În final trebuie lăsată impresia de alegere atentă a obiectelor, iar în același timp să nu lipsească spontaneitatea.

Realizare

Pentru această galerie de tablouri au fost necesare planșe cu trandafiri pe care le aveam deja și pe care le-am înrămat în niște cadre simple. Pentru că aveam doar șapte rame, am suplinit lipsa de pe unele rafturi cu albume ale căror coperți să rimeze cu tablourile. Și iată că acest mic truc a făcut să folosesc doar ce aveam prin casă.

Raft, detaliu

Am realizat că trandafirii merg bine cu colecția de elemente marine. Țin foarte mult la aceasta pentru că reprezintă amintiri din călătorii. Am adăugat și niște verdeață naturală, crengi uscate și minerale. Ceramica grecească este tot o amintire de vacanță.

Rafturi, detalii

Ca să descongestionez puțin biblioteca am adus aici tot mai multe albume și cărți de artă, plus câteva volume legate.

Raft, detaliu

Raft, detaliu
Raft, detaliu

Atunci când vrei să decorezi folosind multe obiecte, e bine să faci mai multe încercări, apoi să ieși din cameră și să te întorci după ceva timp. Astfel să privești cu ochi proaspăt și critic ceea ce ai făcut mai devreme. Să te plimbi prin casă, să deschizi dulapurile în căutarea unui obiect de care poate ai uitat sau nu realizai că este potrivit tocmai aici.

În final, este un joc și o delectare să găsești o soluție care în final să îți placă.

Galerie de tablouri

Sper că v-a făcut plăcere să priviți cum am aranjat această galerie de tablouri.

Dacă vreți să aflați cum am construit rafturile de mai sus, iată articolul cu lucrarea DIY: Mobilă elegantă cu bani puțini.

2 Comments
  1. Buna ziua,arata foarte bine si creeaza o atmosfera de liniste si calm. Multumesc pentru sfaturiu si idei. Sa aveti o saptamana minunata, cu spor si rezultate deosebite in tot ce intreprindeti!

Leave a Reply