V-ați uitat probabil cu admirație la interioarele elegante în care mobilele răsar din  pereți, perfect articulate în geometria camerelor. O mobilă încastrată este prin definiție o mobilă unicat. Mult mai costisitoare decât produsele de serie din magazine.

Dar cu puțină inspirație și cu ceva efort, o astfel de lucrare nu e greu de realizat și cu un cost cât se poate de rezonabil.

La prima etapă a renovării am reevaluat o idee veche, a unor nișe cu rafturi în hol. Am proiectat rafturile din lemn, le-am comandat, le-am primit și… le-am stocat mai bine de doi ani. Căci, da, atunci a început renovarea, chiar cu holul, iar în optimismul meu necruțător, am considerat ca aceea va fi o camera bifată repede ca realizată.

De abia acum a venit vremea lor.

 

rafturi

 

Ce înseamnă rafturi încastrate:

  • impresia că sunt construite împreună cu pereții;
  • aspectul net;
  • finisaje care dau o imagine unitară.

 

Proiectarea

Începe pe o foaie de hârtie. Etapa următoare este machetarea. E foarte importantă, fie că e vorba de rafturi, de mobilă de bucătărie sau de așezarea tablourilor pe pereți.

În acest caz am recurs la fâșii de carton pe care le-am combinat pe perete în linii verticale și orizontale. După cum se vede în poză, în perioada Crăciunului din 2014, pe când fotografiam măslinul ornat, în fundal se zărea preocuparea acelei perioade: proiectarea mobilierului din hol.

 

rafturi

 

 

Pentru mine e important sa îmi fac o părere despre aspectul pe care îl va avea în final obiectul, despre impactul pe care îl va avea în cameră. O bună pregătire a acestei etape m-a împiedicat să fac greșeli mari și m-a salvat de eforturi și bani cheltuiți în plus.

Dimensionarea

Dimensiunile trebuie atent măsurate, cu toleranțe potrivite fiecărui caz: scândurile nu trebuie să fie prea fixe pentru că așa sunt greu de manevrat sau zgârie pereții, dar nici prea mici ca să nu dăuneze aspectului final.

Pentru a avea impact vizual, am vrut ca rafturile sa aibă grosime mare, de 4 centimetri. Un aspect asemănător se obține și prin căntuirea cu fâșii de lemn late, așa cum am procedat la verticalele bibliotecii. (Vezi detalii aici)

Cum arăta camera:

 

rafturi

 

Și cum arată acum:

 

rafturi

 

 

Materiale
  1. Lemnul pentru aceste rafturi este brad comandat la o firmă care l-a și uscat. Dacă mă duc la târgul de lemne, pot face o comandă personalizată pentru dulapi de brad, dar nu am certitudinea că lemnul este uscat (aproape sigur nu este, chiar dacă vânzătorii de acolo spun că e) și lucrează cu timpul. Fabrica de unde l-am luat l-a tăiat pe dimensiunile comandate și l-a vopsit.
  2. Pentru rafturile din cămară am lucrat cu un alt furnizor de lemn, Holver. Debitarea și finisarea suprafețelor am făcut-o eu. (Vezi detaliile în articol)
  3. Mai este varianta de a cumpăra de la Ikea rafturi care urmează să fie înglobate în structura proiectată. În acest caz dimensiunile sunt standard și proiectul trebuie să țină seama de la început de acest lucru. Dar dacă ești un DIY-er înrăit care modifică tot ce îi pică în mâini, le poți transforma ca să arate ca și cum ar fi fost fabricate special pentru casa ta.

 

Montajul

Un proiect atent realizat scutește de surprize neplăcute la asamblare. Este foarte important ca toate elementele de prindere să nu fie vizibile, să nu apară prin lemn sau pe pereți capete de șuruburi sau alte piese.

Rafturile au fost fixate de dulapii verticali prin prindere cu cepuri și lipire.

 

rafturi

 

Prinderea rafturilor de pereți s-a făcut cu colțare poziționate în locuri ascunse vederii.

Raftul cel mai de jos este fixat la înălțimea  plintei.

 

rafturi

 

Raftul de sus este fixat sub bagheta decorativă.

 

rafturi

 

Verticala este lipită de pervazul ușii.

 

rafturi

 

Finisarea

După montaj a urmat chituirea cu silicon pentru a închide crăpăturile rămase între pereți și rafturi, apoi vopsirea finală a întregului ansamblu (inclusiv a peretelui din spate). O imagine de aproape:

 

rafturi

 

Am aruncat repede câteva obiecte pe rafturi ca să nu le țin goale. Dar aranjarea lor artistică va fi direct cu tematică de Crăciun pentru că acum nu e timp. Atunci voi explica și câteva reguli de urmat pentru a avea impact mai mare aranjamentul.

 

rafturi

 

Am folosit încastrarea mobilelor și în bucătărie. Postez o fotografie în avans pentru  a exemplifica ideea. Dar va trebui să mai așteptați până voi arăta bucătăria pentru că mai e mult de lucru la ea.

 

bucatarie

 

5 Comments
  1. Buna ziua.Ca de obicei eleganta, bunul gust, rafinamentul, meticulozitate sunt la ele acasa. Un lucru practic ce necesita pricepere, indemanare si nu in ultimul rand rabdare.Sa aveti o toamna minunta cu spor in tot ce faceti.

  2. O noua lucrare minunata facuta cu multa pasiune, eleganta, rafinament si meticulozitate.Totul a iesit perfect, ca de obicei. Sa aveti o toamna minunata cu spor in tot ce faceti.

  3. Superb!
    Imi era dor de astfel de articole de-ale tale.

    • Am avut o primăvară și o vară nebune, Cristina! De abia acum încerc să mă liniștesc și să revin la ce îmi place să fac mai mult.
      Îți mulțumesc că ești mereu prezentă pe blog cu o vorbă bună. Contează mult pentru mine!

Leave a Reply