În zilele noastre este cel mai simplu să te duci la magazin să cumperi câteva pliculețe de semințe. Însă s-ar putea să pierzi o parte frumoasă a vieții de grădinar. Colectarea semințelor din propria grădină (sau din altele) transcende secolele. Este undeva sădit adânc în codul nostru genetic să avem grijă de plante. Iar de aici pornește satisfacția de a îngriji boabele minuscule peste iarnă și de a le planta mai târziu.

Colectarea semințelor atunci când ai o grădină este facilă și constituie una din plăcerile grădinăritului. Te plimbi printre plante și observi ce strategii ingenioase folosesc acestea pentru a se înmulți.

seminte de cleoma
Semințele cleomei sunt interesante la fel ca inflorescențele sale

Dincolo de satisfacția imediată că din mâinile tale va răsări o viață nouă, colectarea semințelor prezintă multe avantaje:

  • mult mai multe plante înflorite în curte;
  • perpetuarea unor soiuri care se găsesc mai greu;
  • surpriza unei generații de flori puțin mai altfel față de sezonul anterior.

Singura obiecție ține de hibrizii (notați cu F1 pe plic) care dau generații noi dezamăgitoare. Eu am pățit-o cu răsadurile de panseluțe. Acestea au avut flori imense când le-am cumpărat. Apoi, în anii următori, aveau flori cât vârful unui bold!

Procedura de colectare

Aștept să se usuce florile, le strâng cu grijă în cutii sau pungi de hârtie și le las la uscat în continuare. Aleg semințele când capsulele se desfac ușor. Se observă în fotografie cum cad de la sine.

Le așez în pliculețe. Obligatoriu notez pe ele numele plantei, locul și data colectării. Apoi le conserv într-un loc ferit de lumină și umiditate.

colectarea semintelor

Fac în același timp mici experimente. Las semințe prin grădină ca să văd dacă primăvara următoare unele plante vor răsări spontan.

Sunt câteva soiuri care mi-au făcut astfel de surprize: petunii, borago, gura leului, colțunași.

Anul acesta mi-am propus să păcălesc colombinele, care sunt destul de dificile când e vorba să le crești din semințe. După ani cu încercări nereușite, am apelat la răsaduri din pepiniere. Colombinele s-au înmulțit apoi în voie în strat. Acum am luat cu totul tijele uscate și le-am aruncat într-un alt loc din grădină. Le-aș putea determina să răsară unde vreau eu. Vom vedea la primăvară!

Colectarea semințelor de tomate

De când am cumpărat semințe de tomate heirloom și le-am crescut în grădină, m-am obișnuit să le recoltez apoi de la fructele coapte. În afară de situația în care e vorba de hibrizi (marcați cu F pe plicuri), din semințe ar trebui să apară plante identice cu cele inițiale.

Pentru a recupera semințele, aleg exemplare mari, bine coapte și sănătoase. Așez doar pulpa în apă și o las o zi-două la macerat. La final, semințele se desfac ușor de partea cărnoasă. Mă asigur că sunt bine spălate. Le usuc perfect în aer liber pe o hârtie absorbantă, apoi le păstrez peste iarnă în pliculețe de hârtie. Semințele sunt viabile 5 ani.

Am citit și de alte metode, în care se spală imediat semințele sau se țin la macerat câteva zile doar în sucul propriu. Oricare mod de prelevare este în regulă.

Colectarea semințelor cu stil

Cum să aduni semințele diferitelor tipuri de plante găsești peste tot, pe internet.

Dar puțini te sfătuiesc să o faci cu stil.

plicuri cu seminte
Plicuri incapatoare in care se pastreaza semintele aceluiasi soi, provenite din mai multe surse si din ani diferiti

Să le păstrezi:

  • În pliculețe personalizate cu desene în creion sau acuarelă.
  • Sau cu o mică poveste cu tâlc, să amintească întâmplarea care a adus planta în curte.
  • Poate cu o glumă de grădinar știută doar de cunoscătorii casei.

Când am timp, folosesc acuarele pe hârtie specială pentru ornarea plicurilor.

pictez in acuarela pe plicurile de seminte

Dacă mă grăbesc, sunt suficiente câteva linii colorate, în creion, pe hârtie obișnuită.

Întotdeauna prețioasele semințe stau în plicuri personalizate, demne de importanța lor pe acest pământ.

Consider, în plus, că este frumos să oferi un dar din grădină astfel împachetat.

colectarea semintelor in plicuri personalizate

Filele din cărți vechi reprezintă altă modalitate de a păstra semințe cu stil. Cu un mic desen în tuș și o etichetă frumoasă, nimic mai simplu și mai rafinat.

plicuri cu seminte din file de carte

Iar unele semințe pot fi păstrate ca decor, ca cele de mac din fotografia de sus.

Plicul cu numele unei plante poate rămâne ani la rând același. În interiorul lui, fiecare generație de la care s-au strâns semințele va avea propria punguță. Eventual, pe lângă an, va fi scrisă și o caracteristică aparte. Pentru că florile au bunul obicei de a se încrucișa și a reveni în sezonul următor în culori ușor diferite.

Balconul este locul perfect pentru pictat.

pictat pe balcon

Vă amintiți de lădița cu semințe? Este tezaurul de vise pentru anul următor. Mereu sper că va fi mai bine, poate chiar ceva perfect, până dau piept cu realitatea vieții de grădinar…

ladita de seminte
Se face inventarul dintr-o privire!
4 Comments
  1. Ce fain! Eu n-am, insa, atata rabdare ca tine si nici nu cred in calitatea eventualelor mele seminte, asa ca le cumpar mereu. Chiar si asa, nu ies nici ele intotdeauna, ba mi le mananca melcii, ba n-au avut destula umiditate, ba s-au dus in neant …

    • Faptul că semințele nu răsar mereu în grădină este motivul pentru care cultiv de ani buni plante aromatice în ghivece. Și ardei iuți. Dar citind despre soiuri de plante, învăț ca are fiecare are un secret: timpul, tipul plantării sunt diferite. Pe lângă cele ținând de expunere, pământ, udare. Mulțumesc de vizită, Cristina! Mult spor în grădină și la tricotat!

  2. Ce frumos desenezi/pictezi ! Sunt foarte frumoase pliculetele pentru seminte, chiar te indeamna sa le folosesti. 🙂

Leave a Reply