În zilele noastre este cel mai simplu să te duci la magazin ca să cumperi câteva pliculețe de semințe. Însă s-ar putea să pierzi o parte frumoasă a vieții. Colectarea semințelor de flori din propria grădină (sau din altele) transcende secolele. Este undeva sădit adânc în codul nostru genetic să avem grijă de plante. Iar de aici pornește satisfacția de a îngriji boabele minuscule peste iarnă și de a le planta mai târziu.

Colectarea semințelor atunci când ai o grădină este atât de facilă, încât mă surprinde cât de leneșă devin tocmai la lucruri ușoare. Aș putea avea sacoșe întregi, nu doar câteva pliculețe.

Și aș avea destule motive să le adun:

  • mult mai multe plante înflorite în curte;
  • perpetuarea unor soiuri care se găsesc mai greu;
  • surpriza unei generații de flori puțin mai altfel față de sezonul anterior.

Singura obiecție ține de hibrizii (notați cu F1 pe plic) care dau generații noi dezamăgitoare. Eu am pățit-o cu răsadurile de panseluțe. Acestea au avut flori imense când le-am cumpărat. Apoi, în anii următori, aveau flori cât vârful unui bold!

Procedura de colectare

Aștept să se usuce florile, le strâng cu grijă în cutii sau pungi de hârtie și le las la uscat în continuare. Aleg semințele când capsulele se desfac ușor. Se observă în fotografie cum cad de la sine.

colectarea semintelor

Colectarea semințelor cu stil

Cum să aduni semințele diferitelor tipuri de plante găsești peste tot, pe internet.

Dar puțini te sfătuiesc să o faci cu stil.

plicuri cu seminte
Plicuri incapatoare in care se pastreaza semintele aceluiasi soi, provenite din mai multe surse si din ani diferiti

Să le păstrezi:

  • În pliculețe personalizate cu desene în creion sau acuarelă.
  • Sau cu o mică poveste cu tâlc, să amintească întâmplarea care a adus planta în curte.
  • Poate cu o glumă de grădinar știută doar de cunoscătorii casei.

Când am timp, folosesc acuarele pe hârtie specială pentru ornarea plicurilor.

Dacă mă grăbesc, sunt suficiente câteva linii colorate, în creion, pe hârtie obișnuită.

Întotdeauna prețioasele semințe stau în plicuri personalizate, demne de importanța lor pe acest pământ.

Consider, în plus, că este frumos să oferi un dar din grădină astfel împachetat.

colectarea semintelor in plicuri personalizate

Plicul cu numele unei plante poate rămâne ani la rând același. În interiorul lui, fiecare generație de la care s-au strâns semințele va avea propria punguță. Eventual, pe lângă an, va fi scrisă și o caracteristică aparte. Pentru că florile au bunul obicei de a se încrucișa și a reveni în sezonul următor în culori ușor diferite.

ladita de seminte
Se face inventarul dintr-o privire!

Vă amintiți de lădița cu semințe? Este tezaurul de vise pentru anul următor. Mereu sper că va fi mai bine, poate chiar ceva perfect, până dau piept cu realitatea vieții de grădinar…

4 Comments
  1. Ce fain! Eu n-am, insa, atata rabdare ca tine si nici nu cred in calitatea eventualelor mele seminte, asa ca le cumpar mereu. Chiar si asa, nu ies nici ele intotdeauna, ba mi le mananca melcii, ba n-au avut destula umiditate, ba s-au dus in neant …

    • Faptul că semințele nu răsar mereu în grădină este motivul pentru care cultiv de ani buni plante aromatice în ghivece. Și ardei iuți. Dar citind despre soiuri de plante, învăț ca are fiecare are un secret: timpul, tipul plantării sunt diferite. Pe lângă cele ținând de expunere, pământ, udare. Mulțumesc de vizită, Cristina! Mult spor în grădină și la tricotat!

  2. Ce frumos desenezi/pictezi ! Sunt foarte frumoase pliculetele pentru seminte, chiar te indeamna sa le folosesti. 🙂

Leave a Reply