Companiile de cosmetice scot pe piata creme cu nume din ce in ce mai pompoase, cu o trena de sloganuri publicitare: substante “pro-active”, “reparatoare”, cu “actiune integrala”, “efect lifting”… o multime de cuvinte goale, fara acoperire in realitate.
Stiind care sunt cremele premiate de diferite asociatii sau reviste din strainatate am dat bani grei sa mi le procur. Bineinteles ca am inchis ochii la faptul ca acele creme aveau si pagini de publicitate in revistele respective…
Dupa un timp, in care am incercat diverse alternative, am luat hotararea sa nu ma mai las influentata de publicitate, sa caut informatii si in alte locuri decat revistele pentru femei si sa gandesc la rece toata aceasta situatie. Pot spune acum ca indiferent cat de sofisticate erau denumirile cremelor si cat de “revolutionare” noile ingrediente folosite, tot mai multumita sunt cu banala mea crema de casa.
In fiecare an dispar produse si sunt inlocuite cu altele, despre care se spune ca sunt mai performante, de-a dreptul indispensabile, cu totul si cu totul minunate. Cosmetice care te fac mai bun, mai tanar, mai frumos, mai fericit. Credeti ca exista asa ceva? In acelasi timp ne pierdem busola, pierdem din orizontul nostru ceva esential, alergand dupa produsele din campaniile publicitare din ce in ce mai agresive.
Asa cum se spune, sa ne dam cativa pasi inapoi si sa privim critic acest tablou, sa ne detasam putin. Aruncam in continuare banii pe fereastra sau incercam sa fim rationali si selectivi?
Sunt cativa pasi esentiali de urmat:
In primul rand alegerea produselor cu ingrediente netoxice. Industria produselor cosmetice nu este suficient controlata, de aceea este esential sa fiti foarte atenti ce cumparati. Multe din ingredientele folosite la fabricarea cremelor provin din industria petrochimica. De aceea cremele pot provoca probleme pielii, unele ingrediente folosite fiind suspicionate chiar de efecte cancerigene. Etichetele produselor reprezinta o insiruire foarte lunga de substante complicate. Este bine sa evitati compusi sintetici, ca: parabeni, siliconi, parafina.
Cautati calitatea si alegeti produse bio.
O crema scumpa nu inseamna neaparat ca este mai buna. Mai bine o crema cu mai putine componente, reducand riscul aparitiei alergiilor. Niciun studiu nu a demonstrat ca o crema actioneaza in profunzime (in derma). Ingredientele raman la suprafata avand un efect hidratant si de netezire usoara. Nu au niciun efect preventiv pentru aparitia ridurilor, cu atat mai mult, un efect reparator. Bunul simt ar trebui sa ne arate ca ceea ce inghitim are un efect mai puternic asupra epidermei decat ceea ce aplicam pe ea. De exemplu antioxidantii. Aportul lor prin alimente este benefic, pe cand eficacitatea ungerii pielii cu creme continand antioxidanti nu a fost demonstrata. Cantitatea de lichide ingerata, alimentatia, expunerea prelungita la soare, folosirea unor produse de spalare prea puternice influenteaza fundamental calitatea pielii.
In concluzie, nu aruncati banii pe creme scumpe. Acelasi efect il au si cele ieftine, fara sa mai vorbim de crema facuta acasa, fara conservanti sau substante industriale petrochimice.
Evitati sa cumparati creme parfumate, chiar daca parfumul e natural.
Alegerea e a dumneavoastra. Bineinteles ca puteti cumpara orice doriti, dar informati-va mai intai. Cumparatorii avizati pot determina companiile sa fie mai responsabile cu sanatatea oamenilor si cu cea a mediului.
Cred ca am sustinut destul de bine ca nu trebuie sa risipiti banii pe creme sofisticate de bine ce puteti cumpara unele la fel de bune dar mai ieftine si in cele din urma puteti prepara una acasa.
Prepararea cremei de fata
1. Ingrediente:
a. Lanolina – 72g;
b. Ulei de masline – 280ml;
c. Cetaceum – 25g;
d. Alcool cetilic – 5g;
e. Butir cacao – 10g (optional);
f. Apa plata – 700ml.
Le puteti achizitiona de la farmacie sau de la magazine specializate.
2. Ingredientele a,b,c,d,e se rastoarna intr-un vas rezistent la foc.
3. Se topesc la bain-marie.
4. Se adauga apa fierbinte. Se amesteca cu un tel pana cand amestecul devine omogen. Se ia vasul de pe foc, se introduce intr-un alt vas cu apa rece si se freaca cu telul pana se raceste crema la temperatura corpului, apoi se continua cu un mixer timp de 30 minute. Este bine sa folositi doua mixere, cate 5 minute fiecare, pentru a evita supraincalzirea acestora.
5. In final crema devine alba.
6. Nu se parfumeaza. Se aseaza in flacoane si se pastreaza la frigider.
Sfaturi pentru folosire
Este bine ca o portie de crema sa o impartiti cu o prietena pentru ca, neavand conservanti, se degradeaza mai repede.
Cand scoateti crema de la frigider nu deschideti capacul timp de cateva ore, caci se separa apa. Se pot pune vitamina A si E in borcanelul care se foloseste curent (cate o fiola la doua recipiente de crema de 30 ml). Vitamina A este folosita de dermatologi in concentratie mare, dovedind eficacitate antiimbatranire, dovedita stiintific. In creme este folosita in concentratie scazuta si isi pierde din eficacitate.
Aceasta crema este foarte grasa, convenind persoanelor cu ten uscat. Pentru o textura mai lejera adaugati in borcanelul folosit curent apa de albastrele de exemplu (Vita Verde are produse bio), care este decongestionanta. Amestecati cu un betisor. Lichidul se va incorpora usor in crema si o va face mai vaporoasa.
Nu atat aplicarea cremei, cat modul in care o faceti este important. Cand aveti timp, un scurt masaj face ca aceasta sa patrunda mai bine in piele si sa fie mai eficace.
Crema nu este parfumata si colorata. Contrabalansati aspectul ei simplu depozitand-o in borcanele deosebite, bomboniere, cutiute decorative.
Buna ziua!
Am observat ca formula de crema propusa mai sus nu are conservant. In cazul acesta, cate zile are valabilitate?
Multumesc!
Buna seara,
Pentru ca nu are conservant, o tin in frigider si scot cate un borcanel o data. Am pastrat-o doua luni, maxim trei luni. Daca e veche, incepe sa capete miros de ranced. Dupa un timp indelungat poate sa si mucegaiasca. Vara este mai sensibila, iarna tine mai mult. Pentru ca rezulta o cantitate generoasa, ar trebui impartit cu cineva.
Crema este foarte buna pentru tenurile uscate.