Un vis care s-a împlinit. Un proiect ajuns la maturitate. Vă prezint astăzi grădina romantică în aprilie 2024.
Cum am ajuns aici
La început a fost o bucată de grădină nedefinită, cu un cireș, un păr, un măr, un trandafir roșu, câteva flori și multe buruieni.
A fost nevoie să definesc spațiul construind în mijlocul lui un postament înalt pe care să așez un ghiveci uriaș. Poate că înălțimea pare exagerată, dar eu îl privesc în majoritatea timpului din balcon și aveam nevoie de această elevație.
Apoi am trasat două cercuri. În primul am plantat inițial niște petunii. În a doua zonă am pus pietriș. Apoi, spre exterior, am plănuit să se desfășoare vegetația propriu-zisă.
Pentru puțină simetrie, am plantat buxusul dinspre gard în forma bordurii de la balcon. Acum nu se observă pentru că, din economie, am cumpărat puieți de buxus foarte mici de la Lidl și de abia în acest an au început să se dezvolte mai cu spor.
Am adăugat pietriș, după un timp, și la baza postamentului pentru că nu am fost mulțumită de noroiul care se ridica pe el.
Plantele din grădina romantică
Știam din prima clipă ce plante vreau să am aici: trandafiri, digitalis și delphinium pe timpul verii, cu câteva flori anuale care să îmbrace locul până ce ajung celelalte la maturitate. Și cu un preludiu de lalele multicolore în primăvară.
Grădina romantică este lipită de pergolă și trebuia să se armonizeze cu glicina de aici.
Am cumpărat câteva răsaduri din fiecare, cu gândul să încerc să le multiplic singură pentru anii următori. Culorile pe care le-am avut în vedere au fost roz, bleu, caisă, bordate de albul florilor de trandafir. Toate, culori pastelate și romantice.
Așa a fost planul inițial. Dar au intervenit surprizele. De toate felurile.
Grădina romantică în aprilie 2024
Astăzi, grădina romantică a ajuns la maturitate. Surprinzător de repede, din punctul meu de vedere. Și nu în combinația de flori pe care o plănuisem.
De la început spun că nu am reușit să mențin delphinium. A stat, din politețe, doi ani, apoi a dispărut. Am cumpărat semințe din care nu iese nimic și am văzut de curând o explicație precum că, în zonele aride și cu călduri extreme vara, delphinium nu supraviețuiește.
În schimb, digitalis, plantă bianuală, este la ea acasă la mine în grădină. S-a propagat singură nestăvilit și nu a mai fost nevoie să pun eu semințe. Voi fotografia totul în luna mai, când bobocii care se văd acum în fotografii se vor deschide.
La fel s-a întâmplat cu columbinele. Nici nu mai știu dacă am aruncat semințe în această zonă. S-au multiplicat, oricum, peste tot prin grădină.
Grădina romantică în aprilie constă în flori de columbine, iriși, heleborus și câteva lalele târzii, toate pe fondul maiestuoasei glicine. Glicina oferă un fond generos de verdeață care încadrează florile din grădina romantică.
Glicina arată minunat și după ploaie!
Bobocii de trandafiri și de digitalis sunt promisiunile că luna mai va fi la fel de spectaculoasă.
Sfaturi post-lucrare
Să nu vă fie frică să așezați ca punct focal obiecte exagerat de mari. Chiar în camere mici sau spații exterioare minuscule.
Sunteți disperați că nu cresc plantele în grădină? Încercați să puneți pietriș într-o zonă. Plante care altfel nu voiau să se aclimatizeze, vor constata subit că le place acolo. Am ca exemplu heleborus, care la mine nu voia să facă puiuți. Acum, dintre pietre a răsărit o întreagă pepinieră!
Trebuie să știm să renunțăm la plante care nu se potrivesc în microclimatul din grădina noastră și să le îmbrățișăm pe cele care se simt bine. Înseamnă economii de timp și bani și frustrări mai puține.
Vă aștept în luna mai, la următoarea vizită în grădina romantică!
Leave a Reply