Reiau articolele despre grădina. Astăzi scriu despre grădina de aprilie, în care includ plantele care sunt la apogeu în această perioadă.

cires inflorit

Florile de aprilie

Narcisele – am numeroase soiuri, simple sau bătute, în toate nuanțele de galben. Cele mai multe formează straturi compacte pentru că le-am lăsat să se dezvolte în voie.

strat cu narcise
narcise

Am foarte multe zambile bătute pe care le-am plantat din ghivece cumpărate sau primite primăvara. (Îmi place să primesc zambile și narcise deosebite la ghiveci pentru că știu că vor ajunge să îmbogățească straturile din grădină).

zambile mov si albe

Muscari este foarte frumos.

muscari

Lalelele au început să înflorească. Pentru că în a doua jumătate a anului trecut nu am făcut nimic în grădină, am lăsat în voia sorții lalelele cumpărate și plantate cu o toamnă în urmă. (Poate vă amintiți sacii de bulbi pe care i-am fotografiat). A fost într-un fel și un experiment, știut fiind că lalelele nu revin în anii următori decât în anumite condiții. Mă bucur acum să văd că au reapărut destul de multe.

lalele mov si rosii in strat

Am multe soiuri de lalele în grădină. Le-am aranjat în grupuri mari de cel puțin 10 fire, fie amestecate, fie de o singură culoare. Ambele moduri de aranjare sunt interesante și acum nu aș putea să spun că prefer una din ele. Cu mențiunea că în ghivece nu am amestecat mai mult de două culori.

lalele rosii in strat
lalele albe si mov

lalele roz
lalele in ghiveci

Flori deosebite

Am adus în curte plante mai puțin folosite în grădini. Iar una care îmi este deosebit de dragă este Helleborus. Cu fiecare an este tot mai frumoasă, mai plină de flori. Din păcate nu am decât una (alte fire nu s-au prins) și tot din păcate nu se înmulțește singură, deși așa am auzit că se întâmplă la mulți grădinari.

helleborus

Tot o plantă rară este iberis. Anul trecut a fost firavă, dar acum este ca o cascadă albă. Am crescut-o din semințe și mai am câteva fire mai mici prinse. Este potrivită în stâncării, de aceea am așezat-o la marginea stratului.

iberis

Erytrium este o plantă de primăvară pe care încerc să o naturalizez. Poate că locul ales nu a fost potrivit pentru că nu a înflorit decât una. Dar delicatețea ei o face remarcabilă în strat.

erythronium

Straturi mari de flori

Am încercat să creez straturi mari de flori care să arate coerent. Se vede clar că nu am reușit pe deplin, dar sunt pe drumul cel bun. Ideea unui strat memorabil este să aibă structură și frumusețe.

strat cu iberis

Structura e dată de elementele rigide și de plantele veșnic verzi. Iar aceasta trebuie să susțină frumusețea plantelor de sezon. Munca mea din acest an în grădină va fi în primul rând să ajut să capete chip această coerență.

strat de primavara

Articolul următor despre grădină îi va arăta locurile în care am de lucru, de organizat și de îngrijit la nivelul micro, ca să spun așa. Am neglijat-o un an întreg și de acum vă voi face parte a acestei călătorii de recuperare a unei grădini cu mare potențial. Un fel de – în spatele scenelor spectaculoase cu flori pe care le-am arătat azi.

4 Comments
  1. Christos a inviat! Va doresc multa sanatate, sa treceti cu bine peste toate provocarile vietii. Imi lipsiti mult aici pe blog si adesea ma gandesc la dvs.
    Cat despre gradina… eu asa imi imaginez ca arata Raiul! 🤗

    • Adevarat a inviat! Multumesc mult pentru cuvintele frumoase! Sper ca voi scrie pe blog mai des!

  2. Sunt foarte frumoase!
    Eu nu am multe lalele ,vreo 5 și chiar îmi doresc să cumpăr sa fac și eu un covor din ele!
    Sunt superbe florile dumneavoastră!

    • Multumesc mult! E o regula nescrisa in privinta florilor de primavara: cu cat sunt mai multe, cu atat mai bine! 🙂

Leave a Reply